wodzik730 Napisano 30 Października 2009 Autor Share Napisano 30 Października 2009 Jeszcze raz dziękuję za te słowa zagrzewające do pracy. Chwilowo nie miałem nawet chwili czasu (ponad dwa miesiące, niestety...) na modelarstwo, ale wkrótce się to zmieni i ruszę z kopyta, mam nadzieję, z budową Madzi i dokończeniem podstawki pod poprzedni model. Na razie jednak każdą wolną minutę staram się poświęcić na przekopywanie literatury mogącej rzucić dodatkowy snop światła w tym temacie. Ostatnio znalazłem artykuł dotyczący strat niemieckich w walkach pod Warszawą na przełomie lipca i sierpnia 1944r. Pan Robert Wróblewski przeanalizował w nim codzienne raporty o stanie wozów bojowych w jednostkach biorących udział w tych starciach i wychodzi na to, że pantery zdobyte przez Powstańców pochodziły faktycznie z 27 pułku pancernego, ale działały one w ramach 19 dywizji pancernej, a nie dywizji Hermann Goring (sorki, nie mam na kawiaturze "o umlał" ;)), jak się powszechnie utarło. Owszem w dywizji HG było 5 panter z 27 PPanc, ale nie wykazują one żadnych strat w tym okresie. Natomiast w raporcie z dn 4 sierpnia 19 DPanc uwzględnia stratę m in 2 panter w Warszawie (w sumie 6). To tyle moich przemyśleń. Zimmerit rób sam - fatastyczny jest green stuf do tego. Tak też zrobię. A ktoś się deklarował że niemieckich pojazdów czynił nie będzie, skoro raz zacząłeś to teraz Cię wciągnie. Jacku, trochę źle mnie zrozumiałeś- stwierdziłem, że opuściła mnie na razie wena do budowy maszyn niemieckich (czego dowodem jest już dawno rozgrzebany jagdtiger), a nie, że nie będę ich nigdy budował. Może zasugerowałeś się tym, że mówiłem Ci, iż raczej nigdy nie zrobię modelu Pz IV Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Listopada 2009 Share Napisano 2 Listopada 2009 Na pewno te zdjęcia Magdy nie zaszkodzą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 Temat fajny ale zero postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 Hej, ludziska Dziękuję za tak żywe zainteresowanie moim projektem. Niestety, czas w ostatnich miesiącach nie pozwala mi nawet na chwilę wytchnienia, a co za tym idzie hobby spadło na plan dalszy. Budowę co prawda rozpocząłem, ale jest tego tyle co kot napłakał, więc nie ma co pokazać. Co prawda nie było też tak, że w ogóle temat zarzuciłem i każdą wolną chwilę spędziłem na grzebaniu w dokumentacji. Myślę, że będzie to miało pozytywny wpływ na efekt końcowy, gdyż nie ukrywam, że interesuje mnie jak najbardziej wierne odtworzenie tego czołgu. Wobec powyższego będę prosił adminów o przeniesienie tego wątku do odpowiedniego działu abym mógł ukończyć go już poza konkursem, no i nie robić bałaganu w warsztacie konkursowym. Myślę, że już niedługo uda mi się pokazać postęp..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 no to czekamy, czekamy... modelarstwo jest dla cierpliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 no to czekamy, czekamy... modelarstwo jest dla cierpliwych. Ale i modelarzom czasem kończy się cierpliwość A tak na poważnie, to szkoda że panterki nie będzie w galerii konkursowej. Mimo to, będę kibicował i przyglądał się budowie, bo temat wart jest poświęcenia uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Marca 2010 Share Napisano 9 Marca 2010 Co do ryngrafu, to chyba nie będzie to duży problem. Może kawałek starej karty telefonicznej (cienkiej nie chipowej) i nitka zabarwiona na srebrno. Z tego co mi wiadomo, po rozmowach z Powstańcami z Zośki i Parasola, który mieli okazję widzieć Magdę/Pudla i WP, to ponoć w Pudlu umieszczone były (bądź miały być) zdjęcia pierwszych poległych Powstańców z Batalionu Zośka. Magda miała szczęście wziąć udział w walce, bo mechanik Jan Łuniewski "Lumeński"(sławny ze swego ciętego języka ) dobrze się sprawił. Chwała mu za to. Niestety jego próby uruchomienia WP spełzły na niczym, nie z jego winy. Dlaczego o nim wspominam? Bo niestety mało kto wie, kto wystaje z włazu czołgu WP na załączonym wcześniej zdjęciu. Niewiadomo czy bez jego pomocy, do ataku na Gęsiówkę w ogóle by doszło, a jeśli nawet to czy zakończyłby się sukcesem. W wolnej chwili przepatrzę swoje papiery oraz pliki i jeśli znajdę coś, co Ci się przyda, napewno dam znać. Cieszę się, że podjąłeś temat i myślisz o dioramie. Parę osób już próbowało zbudować Magdę, ale każdej z nich czegoś brakowało. Mam nadzieję, że tak dobrze jak zacząłeś tę przygodę (od solidnej bazy historycznej), tak i również ją zakończysz - Solidnie wykonanym, merytorycznie poprawnym i godnym samych wydarzeń modelem. Powodzenia ! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi