Marti_nez Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 A ja wystartuję z takim oto maleństwem: (fotka z neta) Jest to samolocik zbudowany przez firmę Travel Air do wyścigów National Air Races w 1929 roku. Napędzany przez silnik Wright Whirlwind osiągnął nad Cleveland (tam odbywała się impreza) prędkość 194,9 mil na godzinę, czyli około 312 km/h co równało sie ze zdobyciem pierwszego miejsca. Pilot, Doug Davies był tym samym pierwszym zdobywcą Pucharu Thompsona. Wtedy właśnie rozpoczęła się era dominacji jednopłatów w lotnictwie. Więcej do poczytasnia pod tym adresem: http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/4515/Travel.html Model wyprodukowany przez Testorsa w sklai 1/48 nie jest bardzo skomplikowany, ma 45 elementów. Parę części było już wyłamanych z ramek, to nie moja wina . Podobają mi się ładne, wypukłe nity na kadłubie, figurka pilota i szczegółowy silnik. Wklęsłe linie to rozganiczenia kolorów (przydadzą się przy maskowaniu ) Aha, na wewnętrznej stronie skrzydła jest napisane, ze wcześniej model rozprowadzał Hawk Co., 1965 rok. Mam duże problemy z aparatem, więc wybaczcie za zdjęcia. W pudełku znajdują się dwa identyczne arkusiki kalkomanii. Instrukcja jest bardzo zsczegółowa, idealna dla początkujących modelarzy władających angielskim. Jest tam dokadnie napisane jak przygotować części, skleić je, pomalować i kłąść kalkomanie, na wykonaniu naciągw kończąc. Nie obiecuję błyskawicznej relacji, ale trzymajcie kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 29 Października 2009 Autor Share Napisano 29 Października 2009 Wczoraj wieczorem machnąłem silniczek: Posiada ktoś fotki wnętrza tej maszyny? Bo pilot nie zasłania całkowicie wnętrza, które jest bardzo ubogie. Tak naprawdę, to wcale go nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 Jedyne zdjęcie wnętrza jakie posiadam to to: Czyli w sumie wystarczy dorobić deskę rozdielczą, wsadzić pilota i po kłopocie. To fajnie, niedługo zamknę kadłub i skleję wszystko do kupy. A tak poza tym obrobiłem skrzydła, owiewki kół i pocieniłem owiewkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 31 Października 2009 Share Napisano 31 Października 2009 Stylowa wyscigowka . Chociaz co ten pilot widzial , jedynie na boki , a i to nie za bardzo . Ale samolot moze byc bardzo efektowny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 31 Października 2009 Autor Share Napisano 31 Października 2009 No, widoczność nie za ciekawa. Podczas lotu to jeszzce dało się znieść, ale na ziemi to masakra . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Hmmm, ciekaw jestem co zrobisz z tymi wgłębnymi liniami na kadłubie i skrzydłach i wypukłymi na owiewkach kół. Rozumiem, że wskazują dokąd malować na czarno... Jeśłi to tak zostawisz, to stworzysz zabawkę, a nie model. Ale we współczesnym modelarstwie powszechnie używa się masek. Radziłbym zaszpachlować i zeszlifować. Wyciąć odpowiednie maski i pomalować tak jak w oryginale - na wysoki połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Tak, dzięki liniom wytnę odpowiednie maski, później całość zaszpachluję i pomaluję. Na razie to szlifuję łączenie połówek kadłuba, więc nic ciekawego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Na domiar złego trzeba będzie chyba nitowanie na statecznikach [ w przodzie kadłuba też jakieś chyba] dorobić , na replice jest to lepiej widoczne: http://www.airliners.net/photo/Travel-Air-R/0829171/L/ Swoją drogą, mogliby coś nowszego niż te wypraski hawka zrobić, bo samoloty z epoki wielkich powietrznych wyścigów - to przecież kwintesencja piękna w lotnictwie! Trzymam kciuki, Marti_nez ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 4 Listopada 2009 Autor Share Napisano 4 Listopada 2009 Na przodzie kadłuba są całkiem niezłe nity, choć widzę, że część wokół kabiny będę musiał zeszlifować. A na statezcnikach, hmm... może malutka kropelka Surfacera? Zobaczy się. Dzięki za wsparcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Po paru dniach wreszcie maskowanie jakoś wygląda. Brakuje go jeszcze na tyle i spodzie skrzydeł. Teraz będzie masakra z delikatnym oderwaniem tego i ponownym przyklejeniem . Krawędzie mogą być trochę nierówne, to się poprawi. Ale jak wyjdzie niesymetrycnie to zrobię modelowi . Stan prac: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Linie zaszpachlowane i wyszlifowane, trzeba tylko dokonać małych poprawek. Później odtworzę poprawne linie, nity i inne pierdółki i gruntujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 13 Listopada 2009 Share Napisano 13 Listopada 2009 Mnie by szlag trafił przy maskowaniu... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Gdyby nie ostry nożyk i cienka taśma to bym wyrzucił ten model do kosza . Ale te maski to ja będę musiał później nałożyć jeszzce raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 A czym i jak odtwarzasz linie podziału i nity? Przy szpachlowaniu i docieraniu sie ścierają albo zapychają także jakbyś mógł to zrób kilka zdjęć i opisz co i jak Dzięki Pozdrawiam i dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 16 Listopada 2009 Autor Share Napisano 16 Listopada 2009 Pewnie przejadę po nich pare razy ostrą igłą, ale tym zajmę się jutro. Postaram się pstryknąć parę fotek (jak nie zapomnę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 No dobra, przeryłem linie podziału wcześniej zaszpachlowane tudzież starte przy ścieraniu. A robiłem to tak: te linie chciałem przeryć; Użyłem zwykłej igły do szycia. Pierwsz próby były dosyć średnie, ale później szło mi już coraz lepiej. A to efekty: drugi bok; góra; Nie za bardzo to widać niestety, ja jestem zadowolony z efektu. Nity to inna historia, są wypukłe i myślałem już np. nad kropelką Surfacera. Ale to muszę przemyśleć. Macie pomysły na inne warianty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Robiłeś to od jakiegoś szablonu? Mnie czeka przerycie linii na P.11 :/ więc robię mały rekonesnas co i jak pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Robiłeś to od jakiegoś szablonu? Mnie czeka przerycie linii na P.11 :/ więc robię mały rekonesnas co i jak Nie, szpachla nie była zbyt twarda i łatwo ustępowała. Poza tym nie było tego dużo. Do Twojej jedenastki to jednak użyłbym szablonów. Inaczej linie mogłyby wyjść ciut krzywe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Achhh, bo ty po prostu 'odnawiałeś'... kurde O P.11 to może kiedy indziej w takim razie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Listopada 2009 Autor Share Napisano 17 Listopada 2009 Achhh, bo ty po prostu 'odnawiałeś'... kurde O P.11 to może kiedy indziej w takim razie pzdr. Tak, pisałem o tym wcześniej . Ale nie łam się, do P.11 też coś sie wymysli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 Nie zapomni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 To jak tam? Macie koncecje na nity? Bo zrobiłem jej surfacerem, popatrzyłem i starłem . Zostało mi jeszcze trochę szlifowanka na sterach wysokoścci, niestety sa wgłebienia i cały czas mi się nie podobają. Gdyby powierzchnia była płaska to luzik, ale dobrze widać zebra. To pomyślcie nad nitami bo się do Wielkanocy nie wyrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazio Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 pomyślcie nad nitami Jeśli mają być wypukłe, spróbuj Poxipolu, ewentualnie Wikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 4 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2009 Sorry że tak długo mnie nie było, ale miałem nawał roboty, nie było nawet jak po farbkę do modelarskiego wyskoczyć. A właśnie brak czarnej błyszczącej trochę mnie przystopował. Teraz model schnie. Może jeszcze dziś położę drugą warstwę, później maskowanie i czerwony. Wiem, że kolejność odwrotna, ale poradzę sobie . kazio dzięki za sposób z Wikolem, nity wyglądają całkiem nieźle . Zdjęcia cyknę w późniejszym terminie. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 6 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2009 Parę zdjątek: Farba będzie jeszzce szlifowana, usunę paprochy (większość to kurz, już się skubany pojawił ). Tak patrzę, że owiewka kiepsko pasuje- coś się z tym zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi