Skocz do zawartości

Pz.Kpfw. II Ausf. c - Alan 1/35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na warsztat, obok Panthery D trafił Pz.Kpfw. II Ausf. c z firmy Alan w skali 1/35 (In-Box). Na pierwszy rzut oka wydawało się, że będzie to pikuś, ale ... jest to tragedia, nie dolewki, zapadnięte powierzchnie i tak sobie pasujące elementy, ale powiedziałem sobie, że wyciągnę z niego tyle ile się da, albo i więcej.

A few days earlier:

pzIIc_alan_01.jpg

pzIIc_alan_02.jpg

pzIIc_alan_03.jpg

pzIIc_alan_04.jpg

pzIIc_alan_05.jpg

pzIIc_alan_06.jpg

Napisano (edytowane)

Nie, to jest wersja "c", zobacz na przód i luk.

Ty mówisz o tym:

panzer-2-pzkpfw-ii.jpg

pzkmpf2.jpg

800px-Pz.Kpfw.II_Bzura.jpg

(zła wieża i złe tylne koło !!)

A mój to jest ten:

arch_4.jpg

arch_14.jpg

arch_2.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

OK, dzięki. Totalnie się na niemieckich wozach nie znam, rozpoznając z grubsza ich typ. Zmylił mnie ten zaokrąglony przód.

Powodzenia !

Napisano

Spoko, ja też nie, wraz z Pz.II poznaje niemieckie Panzery, głównie książki, później dopiero poszczególne czołgi. Teraz np. czytam "Od podwody do tanka" St. Maczka i widzę to, o czym pisałem z tem. PBP 1918-39.

Napisano

Dla mnie każdy niemiecki wóz z okrągłym przodem to "któraś z wersji Pz II"

Maczek - ciekawa książka, które masz wydanie ? Tytuł oryginału to "Od podwody do czołga". Nie chcę wywoływać sprzeczki, ale mam szczerą nadzieję, że ta książka da Ci do myślenia. Oby polemiki z PBP nie musiały się powtórzyć.

Napisano

No tak, do czołga a nie tanka. Wyd. z 1990 roku, wyd. Profil. Mam nadzieję, że zostanie wznowiona, np. przez Bellonę (może maile do nich??)

Dla mnie każdy niemiecki wóz z okrągłym przodem to "któraś z wersji Pz II".

No co ty! Tylko dwa miały okrągłe przody, Pz. I i II, reszta był już kanciasta, jeżeli chodzi o niemieckiej konstrukcji. Kolejny model Pz.II był już kanciasty.

Napisano
Tylko dwa miały okrągłe przody, Pz. I i II

Heretyk . Jedynki miały wyoblone tylko boczne fragmenty przedniej płyty wanny (nie jak te wczesne dwójki), środkowa część była zwykłą "płaską" płytą nachyloną do przodu pod kątem .

Jak na wypusk Alana to ta II C nie wygląda zbyt tragicznie. Przy "odrobinie" pracy można by z tego wydziergać przyjemny model. Porobisz spawy?

Napisano
Tylko dwa miały okrągłe przody, Pz. I i II

Jedynki miały wyoblone tylko boczne fragmenty przedniej płyty wanny

A fakt, sorry. Kanciasty jak jasny gwint, nie wiem skąd ten zaokrąglony przód mi się wziął, chyba przez to:

PzKpfw1AusfA.jpg

Napisano

Zapowiada się niezła jazda, chyba lepsza niż przy Panterze...

Pierwsze dwa zdjęcia które wkleiłeś to także wersja C tylko zmodyfikowana, właśnie o kanciasty przód.

Natomiast komentarz pod kolorowym zdjęciem (jeżeli oczywiście dotyczył tego zdjęcia) to już paranoja...

Co ma wspólnego współczesna replika w stylu Tygrysa z "Czterech pancernych" z oryginałem który ma imitować, czyli Pz II?

Napisano

Powiem tak, jazda jest nie zła. Obrobiłem małe części, pasuję do kadłuba, wygląda fajnie, teraz po szpachlować i dalej jazda, jednak pojawił się mały problem, szpachla skamieniała w tubce

Spadam spać.

A Dziady trwają dalej ... Uuuuuuuu, miotła w piątek robiona, a nie....

ps. a to Cudo z kolorowego zdjęcia, to co to tak na prawde jest ??

ps.2. Ja robię wersję Panzera c, a nie Panzera C

pz2_05d.jpg

Pz.Kpfw. II Ausf. c

panzer-2-pzkpfw-ii.jpg

800px-PanzerIISaumur.jpg

Pz.Kpfw. II Ausf. C

Napisano
a to Cudo z kolorowego zdjęcia, to co to tak na prawde jest ??

To tylko coś, co w jakimś ułamku procenta ma przypominać Pz.II.

Napisano
a to Cudo z kolorowego zdjęcia, to co to tak na prawde jest ??

To tylko coś, co w jakimś ułamku procenta ma przypominać Pz.II.

To zauważyłem, na bazie czego powstał ten Panzer?

• 3 weeks later...
Napisano

Wieża - kupa piłowania, szpachlowania i dorabiania. Vivat Alan !!

teraz czekam na lufę i akryle w aerozolu. Wszystkie klapy i włazy zostały radykalnie ścienione, wszystkie ściany również i wyprowadzone do jednolitej płaszczyzny.

Częściowo opiłowana i oszpachlowana.

pzIIc_alan_10.jpg

-----------------------------------------

Gotowa z elementami fototrawionymi.

pzIIc_alan_11.jpg

pzIIc_alan_12.jpg

-----------------------------------------

CDN.

Napisano

Lepiej studiuj instrukcję blach. Źle zmontowałeś haki demontażowe. Przewężenie podstawy szło w tył, a przód był ścięty na płasko. To standardowy hak używany w Panzerach . Słabo wygląda ten zawiasik klapki na włazie, płaski taki.

Napisano

Właśnie zauważyłem. Co do tego zawiasiku, to i owszem, strasznie płaski, muszę go poprawić.

Napisano
Właśnie zauważyłem. Co do tego zawiasiku, to i owszem, strasznie płaski, muszę go poprawić.

ps. poprawiłem. THX.

Napisano

Skala 72 twoje teorie na temat różnic pomiędzy Pz IIc i PzIIC są błędne!

Seryjne (wczesne) różniły się tylko zmianami w układzie chłodzenia silnika:

Clipboard01da.jpg

Przednie, płaskie płyty pancerne to już zupełnie inna historia. To modyfikacja z 1940 roku stosowana na większości stosowanych wówczas Pz II, wszystkich wersji.

img079.jpg

PS. "Złotą kaczkę" masz u mnie za odkrycie, że w II Korpusie stosowano Staghounda Mk III. Nawet Magnuski o tym nie wiedział

Napisano
Skala 72 twoje teorie na temat różnic pomiędzy Pz IIc i PzIIC są błędne!

Seryjne (wczesne) różniły się tylko zmianami w układzie chłodzenia silnika:

Jak to są błędne, jeżeli różną się przodem i opancerzeniem ?? wersja "c" miała okrągły, a wersja "C" kanciasty itd... Z tego można wywnioskować, że pomiędzy Panterą D a A również nie ma różnicy. Zobacz, że wersja "c" nie miała również wyrzutni rac dymnych z tyłu (przy tłumiku), a wersja "C" już posiadała. To nie są różnice ??

A co do Magnuskiego, to również kiedyś wielu rzeczy nie pisali, a teraz nadrabiają i uzupełniają. Co ty na to??

Napisano

Ponownie informuję Cię, że Twoja teoria jest błędna! Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co napisałem jak również podpisy pod tym rysunkiem:

gtr.jpg

To co uważasz za wersję "C" jest to modyfikacja "C" z 1940 roku. Wersja "C" produkowana w latach 1938-39 miała przód jak "c" (okrągły)!

PS. Jeśli wstawisz na forum zdjęcie Staghounda Mk III w polskich barwach wysyła Ci zgrzewkę piwa!

Napisano
PS. "Złotą kaczkę" masz u mnie za odkrycie, że w II Korpusie stosowano Staghounda Mk III.

Wiedziałem, że to będzie mój ulubiony watek...

Takie rewelacje... Skala musisz gdzieś to opublikować na "szerszych wodach" zostaniesz guru

Napisano

IIc była wyprodukowana w oszałamiającej liczbie 25 sztuk (za wikipedią, jak będę w domu to sprawdzę w prawdziwej literaturze), była to wersja prawie że produkcyjna, ale różniąca się pewnymi rzeczami od A, B i C - małymi detalami.