mnowogro Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Witajcie, A więc kontynuuję rozpoczynanie warsztatu bez wyraźnego terminu jego zakończenia. Kolejna nocka po relaksacyjnym sklejaniu, tym razem ofiarą padł niejeden zestaw... Uzbierałem co powyżej i dobre 9 miesięcy temu powycinałem pierwsze części. Niestety, na tak długi czas, ostudziła mój zapał wieża fototrawiona od parta - okazało się że nie potrafię jej złożyć tak, aby nie wyginała się... No cóż, i tak trudno by było na niej zasymulować fakturę spawów ;) Wykonanie wieży z pasków polistyrenu wchodziła w rachubę, ale podejrzewałem że efekt byłby daleki od zadowalającego. Pocieniowałem więc z grubsza wewnętrzne boki wieży. W środku, zrezygnowałem z fototrawionych zasobników na amunicję, na szybko wyciąłem je z kawałka PS. Wieża trzyma się jako tako do zdjęć, rozłożę ją i jeszcze spróbuję wyciąć te grube podstawki pod zasobniki i zastąpić je cieńszymi. Działko chciałem przyozdobić w pocienione ekrany i lufki. Reszta działka miała pozostać bez zmian - nie posiadałem jakiś fajnych planów/rzutów aby w miarę szybko przygotować scratchbuildowe działka. Jak widać, dodałem kilka elementów z plastiku, z blaszki wykorzystałem ładną fakturę magazynków, oraz dodatkowo krzesełka i pedały. Po wklejeniu całości dojdą tam też siedziska boczne, ale przedtem skonfrontuję to ze zdobytą literaturą. Zamiast celownika optycznego wstawiłem dwa kawałeczki drucika - a niech symuluje celownik. Wymienię tę grubą rurkę, która ustawia celownik w tej samej płaszczyźnie co lufy. Kadłub i reszta została wzięta z Pz IVH Revella. Dodałem kilka elementów z blaszki, ale bez przesady. Pojemniki na zapasowe lufy są z zestawu hasegawy. Wstępnie też zapasowe kółka są z tego zestawu. Z tyłu zapodałem linkę z eureki. Warto zachować sobie wizjery z Hasegawy. Przy wizjerach pojawią się jeszcze po dwa nity. Na tylnych błotnikach pojawiły się sprężynki. Niebo obserwuje czujny załogant z dragonowskiej Pantery. Jakiś chłop jest taki nieźle wyrośnięty. Model będzie na podstawce - takiej minimalnej winietce. Jak wrażenia? pozdrawiam, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Uwielbiam Twoje prace. Chyba dla tego ze tak fajnie kombinujesz z tymi róznymi zestawami i zawsze dodajesz cos od siebie. Figurke miałem tez dac do projektu z moja Panthera. Ale jakos kiepsko ja posklejalem. Bo wygladała tak jak "o je...u ale polilismy wczoraj" a nie jak gosc zaslaniajacy reka promienie sloneczne. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Zasadniczo to mój ulubiony czołg... znaczy podwozie. Tak więc obserwuję czujnie U mnie stoi wirbelwind cały z Hasegawy plus wieża z Parta. Udało mi się ją złożyć i zasymulować spawy klejem Distal. Wyszło nawet dość. Model był sklejany chyba z sześć lat temu więc perfekcyjny nie jest (szczególnie malowanie) ale jak chcesz to mogę wrzucić poglądowo fotkę. Może się jeszcze skusisz na tą wieżę z blachy. Inna uwaga - czy aby antena nie powinna być na tylnej płycie, a zasobnik dosunięty do końca? Coś mi świta, że tak jakoś to było, ale jestem w biurze i nie mam pod ręką nic do weryfikacji. Natomiast świetnie położyłeś gęsi! Jak prawdziwe. Dużo Ci tych blach zostało. Wykorzystasz je jeszcze, czy może leżą u Ciebie smutne i bezużyteczne i czekają na to by ktoś je wykorzystał (odpłatnie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 W okresie "faszystowskim" też o nim myślałem. Bardzo ładnie wyszedł. Jedyny problem to grubość ścianek wieży (pewnie w realu coś kole 8mm) - to mnie ostatecznie odstraszyło. Pewnie to znasz: http://www.missing-lynx.com/gallery/small/wirbelwind_aclark.html Twoja maszyna jak rozumiem będzie bez zimmeritu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 bardzo ciekawy projekt, jak zawsze w super wykonaniu. czekamy na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laser1989 Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Super projekt, będę czekał na dalszy rozwój sytuacji tym bardziej że ta maszyna była produkowana na terenie obecnej Polski i to w moim mieście w Żaganiu. Pozdrawiam i życzę pwoodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 http://www.missing-lynx.com/gallery/small/wirbelwind_aclark.html A kto tego nie zna Super gosciu rzezbi w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 3 Listopada 2009 Autor Share Napisano 3 Listopada 2009 Czak ma rację, Clark to zawodowiec Budując tego potworka non stop miałem otwartą jego książkę o budowie Pz IV w 1/72. Gdyby ktoś nie wiedział, to Clark ma też stronę o swoich modelkach, niestety rzadko aktualizowaną, ale zawsze coś http://www.small-scale-armour.co.uk/index.htm Podoba mi się u niego łączenie elementów fototrawionych z plastikowymi - np. przy budowie błotników. Czak, nie wiem jakim klejem kleisz, ale jak używam bardzo rzadkiego Tamiyowskiego, to po wpuszczeniu odrobiny między szparkę niedoklejonych elementów będzie łatwo je rozdzielić (trochę się ciągnie). Ale przyznam że, po zbliżeniu na okolice ręki i głowy, miałem wrażenie że nie do końca się to zgrało. Może na zdjęciach nie widać wszystkiego. Całe szczęście plastik jest cierpliwy na poprawki, i zawsze można wrócić z nowym zapasem sił - wtedy nawet ACE potworki ulegają woli modelarza ;) (chłopaki z brygag Al-ACE - szacuneczek). W tym zestawie widzę że od siebie zbyt wiele nie dodałem, zastanawiam się nad jakąś skrzyneczką na tylnej płycie, lub zwiniętą plandeką. Są zdjęcia, że w niektórych pojazdach na wieży dodawano uchwyty i stopnie aby łatwiej się właziło - może też się doda? rtoipmodest - Ścianki wieży rzeczywiście odstraszają. Pojazd będzie bez zimmeritu - jak zaczynałem go kleić, to nie miałem z czego go wykonać, no i zasłoniłby on tak ładne błotniki. Teraz mam co prawda już miliput, ale... Panzer4 - Dawaj fotkę, zawsze miło powspominać, może coś podejrzę z Twojego wykonania Na blachę z wieży się nie skuszę, na razie jestem przekonany do wersji z szarym plastikiem Hasegawy. Inna uwaga - czy aby antena nie powinna być na tylnej płycie, a zasobnik dosunięty do końca? Coś mi świta, że tak jakoś to było, ale jestem w biurze i nie mam pod ręką nic do weryfikacji. Jak przeglądałem fotki archwialne, zwykle widziałem przesunięty zasobnik na lufy, i gniazdo anteny przymocowane na boku. Natomiast pozwoliłem sobie podnieść poziom zamocowania zasobników - na oryginalnych fotkach widać że ich górny poziom jest równy z płytą nadsilnikową. Co do blaszek, na razie chciałem je zostawić, może coś jeszcze z nich wykorzystam. Odezwij się na priw jeśli byś czegoś tam potrzebował, może nie będzie mi akurat potrzebne Jak teraz się patrzę na gąski, to wydaje mi się że chyba nieznacznie przesadziłem z ostatnim zwisem przed kołem napinającym. ...tym bardziej że ta maszyna była produkowana na terenie obecnej Polski i to w moim mieście w Żaganiu. Cieszę się że się podoba. W Militariach jest takie zdjęcie z hali montażowej - może to miejsce jest jeszcze dziś do obejrzenia? Chętnie bym rzucił okiem na fotkę, nawet z zewnątrz, miejsca gdzie się to produkowało. Dzięki za tak szybki odzew, taka atmosfera sprzyja pracy Co do malowania, to zaczynam się zastanawiać nad jakimś zmytym zimowym kamo na trójbarwnej bazie. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 3 Listopada 2009 Share Napisano 3 Listopada 2009 Zapowiada się bardzo ciekawy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 8 Lutego 2010 Autor Share Napisano 8 Lutego 2010 Na razie trzy kolorki, na miniaturce z pudełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 12 Lutego 2010 Autor Share Napisano 12 Lutego 2010 Przedwczoraj: Wczoraj: Dzisiaj: W sumie bez szału, jak to po wizycie u stylisty włosów ;) Spróbuję pododawać jeszcze jakiś śladów spływającej białej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Samo malowanio-drapanie wyszło bardzo ładnie. Teraz jeszcze jest dość mdły więc czekam na pozostałe kolorki i dotkliwe męczenie materiału Tak patrząc na to wydaje mi się, że jasne obicia były niepotrzebne. i tak teraz zlewając się z resztkami białej farby. Same ciemne chyba lepiej spełniłyby swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Nie no, extra Jeszcze tylko, żeby to jakiejś głębi nabrało (czyt. wash ) A ta IV H Revella jak się składa? Widzę zwisy, starczyło ogniwek czy musiałeś coś dorzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi