lkemot Napisano 26 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Dorobiłem proporzec, belki cumownicze i flagę na dziobie Okręcik tak się teraz prezentuje Zostało mi jeszcze polakierowanie modelu lakierem matowym i dobre zdjęcia końcowe.... Dioramy na razie nie będzie gdyż planuje zrobić jeszcze kilka modeli do niej - teraz myślę jakie. Skłaniam się do takiego zestawu dodatkowego: Yukikaze, Bismarck i jakiś japoński lotniskowiec - ale jaki jeszcze nie wiem, może jakieś sugestie... Co do Yukikaze to czy wyszedł już model z Fujimi, bo nie mogę go coś namierzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Ikemot napisał "Co do Yukikaze to czy wyszedł już model z Fujimi, bo nie mogę go coś namierzyć ?" Mozna się zapisywać tu http://www.1999.co.jp/eng/10125125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Sierpnia 2010 Share Napisano 27 Sierpnia 2010 Wszystko cacy tylko wymień olinowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 27 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2010 A co jest złego w olinowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Sierpnia 2010 Share Napisano 30 Sierpnia 2010 Zacne maleństwo trochę mi ta flaga na dziobie nie leży, ale cóż... Ogólnie jak na takiego malucha to dokładna i fajna robota. Oby takich więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2010 No tak, flaga wymaga jeszcze poprawki (retuszu) - zrobiłem ją trochę większą niż oryginalna z kalki, a kalka się porwała. Jutro maluję model lakierem bezbarwnym i może wieczorem uda mi się zrobić sesję zdjęciową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 No tak, flaga wymaga jeszcze poprawki (retuszu) - zrobiłem ją trochę większą niż oryginalna z kalkikolorowy druk na folii ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gizmo1986 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 A co jest złego w olinowaniu ?Grube olinowanie(wiadomo skala), zwisające zbyt, a powinno być bardziej napiete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 Było trochę czasu i zdołałem zrobić zdjęcia porządnym aparatem i z dobrym oświetleniem. Skadrowałem je i zmniejszyłem do rozmiaru 1280. Tutaj je wrzucę do relacji. Galeria też będzie za chwilkę jak wrzucę zdjęcia w pełnej rozdzielczości na chomika. Na początek porównanie wielkości: Santa Leocadia w skali 1/100 i Yamato w skali 1/700 - przy spotkaniu nie byłoby co zbierać... I porównanie z modelem zapałki i monety Widok ogólny Widok z góry Widok z lini wodnej I szczegóły Na zakończenie relacji powiem tak: to był mój pierwszy (ale nie ostatni - podoba mi się to) model plastikowy i to w skali 1/700. Zrobiłem w nim sporo błędów, które musiałem poprawiać (pisałem o tym na forum - nie wszystko możliwe było do poprawienia), ale suma sumarum efekt końcowy podoba mi się. Potraktowałem Yamato jako jako model odpoczynkowy przy przerwie w budowie żaglowca Santa Leocadia, ale takim nie był - wymagał dużo pracy... kto buduje to wie. Co do olinowania to myślę, że naciągi kabli głównych od dziobu do rufy nie są złe i za bardzo "obwiśnięte" - powiem nawet, że pod okiem aparatu co niektóre idą w górę (co wymaga poprawienia - wymodelowania). Oczywiście nie wszystkie głownie liny sygnałowe są tej samej grubości - to jest problem przy wyciąganiu nitek z ramek, ale model już tak mocno męczyłem poprawkami, że olinowanie zostawię jak jest. Przy następnym modelu (oczywiście w skali 1/700) się poprawię... Dziękuję też za kibicowanie, chociaż postów nie było za dużo ale oglądających sporo - to zawsze motywuje do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Jak na pierwszy model to naprawdę, naprawdę zacnie Tylko na przyszłość zdjęcia galerii, do galerii i będzie porządek. Co do modelu, to jak pisałem, przeraża mnie trochę skala. No i linki faktycznie nieco zwisają. Na przyszłość na pewno będzie lepiej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 A co jest złego w olinowaniu ? Grubość. Z ramek da się wyciągnąć bardziej cienkie. Włożyłeś dużo pracy w model i kasy w dodatki. Szkoda, że właśnie olinowanie psuje efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi