pan_piotrek Napisano 15 Listopada 2009 Share Napisano 15 Listopada 2009 Witam, Nie wiem czy ktoś spotkał się kiedyś z podobnym problem, ale mój rozcieńczalnik do farb olejnych wamodu rozpuszcza plastik. Najpierw osłabił ogniwka od JSU na tyle że łamały się przy najmniejszym nacisku, potem zaintrygowany wrzuciłem kawałek starej wypraski do buteleczki, kiedy wyjąłem po godzince była w części rozpuszczona. Co oni nitro do tego leją? Słyszałem że zdarzały się podobne historie ze zmywaczem do farb akrylowych firmy. Stosowałem go wcześniej jako bazę do washy, a teraz mam duże obawy czy nie zniszczy mi modelu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 O ile sobie przypominam rzeczywiście wamodowski rozpuszczalnik do farb olejnych (myślę, że mamy ten sam na myśli) po dłuższym czasie rozpuszcza plastik. Spotkałem się z tym, kiedy wrzuciłem do owego rozpuszczalnika model, nomen omen, IS'a-2 aby zmyć z niego farbę. Ale bez obaw, na pewno nie czyni tego błyskawicznie, tak, jak np. terpentyna albo nitro. Myślę, że washa na jego bazie możesz zrobić zupełnie spokojnie, upewnij się tylko, czy farba na której chcesz go robić, naprawdę porządnie zaschła. pozdrawiam Grzesiek P.S. Oryginalny rozpuszczalnik Humbrola na 99% nie czynił krzywdy plastikowi, nawet po dłuższym czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 TERPENTYNA!!! BALSAMICZNA MOŻE!!! Całe gąski mi rozpuściła a ja myślałem że to przez żywice . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P@wel Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Słyszałem że zdarzały się podobne historie ze zmywaczem do farb akrylowych Nie wiem co masz na myśli, ale ja ostatnio zauważyłem, że zmywacz reaguje ze szpachlówką Tamiyi. Pokryłem model jak zwykle Surfacerem, ale tym razem rozcieńczałem go wamodowskim zmywaczem. Z zaszpachlowanych, wgłębnych linii podziału zrobiły się wypukłe Problemu nie było gdy pomalowałem ponownie, ale rozcieńczając oryginalnym rozcieńczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Wg mnie rozcieńczalnik Wamod-u nadaje się do wash-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 16 Listopada 2009 Autor Share Napisano 16 Listopada 2009 Dokładnie taki. Wcześniej używałem go i nie miałem żadnych problemów, tyle ze był w innej butelce. Gąski rozleciały się nie po dłuższym kontakcie ale po zwykłym przetarciu powierzchni. (nie żebym robił sobie autoreklamę, ale efekt jest u mnie w warsztacie zobrazowany.) No nic będę bardziej uważał, na przyszłość. Chociaż mój węch zresztą rozcieńczalnik w starej butelce ma wyraźnie inny zapach niż ten w nowej. Spróbuje położyć warstwę na jakimś starym modelu i zobaczę co się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 17 Listopada 2009 Share Napisano 17 Listopada 2009 No to czym go zastąpić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi