Skocz do zawartości

Wamod rozcienczalnik do farb olejnych

pan_piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie wiem czy ktoś spotkał się kiedyś z podobnym problem, ale mój rozcieńczalnik do farb olejnych wamodu rozpuszcza plastik. Najpierw osłabił ogniwka od JSU na tyle że łamały się przy najmniejszym nacisku, potem zaintrygowany wrzuciłem kawałek starej wypraski do buteleczki, kiedy wyjąłem po godzince była w części rozpuszczona. Co oni nitro do tego leją?

Słyszałem że zdarzały się podobne historie ze zmywaczem do farb akrylowych firmy.

Stosowałem go wcześniej jako bazę do washy, a teraz mam duże obawy czy nie zniszczy mi modelu,

O ile sobie przypominam rzeczywiście wamodowski rozpuszczalnik do farb olejnych (myślę, że mamy ten sam na myśli) po dłuższym czasie rozpuszcza plastik. Spotkałem się z tym, kiedy wrzuciłem do owego rozpuszczalnika model, nomen omen, IS'a-2 aby zmyć z niego farbę. Ale bez obaw, na pewno nie czyni tego błyskawicznie, tak, jak np. terpentyna albo nitro. Myślę, że washa na jego bazie możesz zrobić zupełnie spokojnie, upewnij się tylko, czy farba na której chcesz go robić, naprawdę porządnie zaschła.

pozdrawiam

Grzesiek

P.S. Oryginalny rozpuszczalnik Humbrola na 99% nie czynił krzywdy plastikowi, nawet po dłuższym czasie...

Słyszałem że zdarzały się podobne historie ze zmywaczem do farb akrylowych

Nie wiem co masz na myśli, ale ja ostatnio zauważyłem, że zmywacz reaguje ze szpachlówką Tamiyi. Pokryłem model jak zwykle Surfacerem, ale tym razem rozcieńczałem go wamodowskim zmywaczem. Z zaszpachlowanych, wgłębnych linii podziału zrobiły się wypukłe

Problemu nie było gdy pomalowałem ponownie, ale rozcieńczając oryginalnym rozcieńczalnikiem.

Dokładnie taki. 812154127.jpg

Wcześniej używałem go i nie miałem żadnych problemów, tyle ze był w innej butelce. Gąski rozleciały się nie po dłuższym kontakcie ale po zwykłym przetarciu powierzchni. (nie żebym robił sobie autoreklamę, ale efekt jest u mnie w warsztacie zobrazowany.) No nic będę bardziej uważał, na przyszłość. Chociaż mój węch zresztą rozcieńczalnik w starej butelce ma wyraźnie inny zapach niż ten w nowej. Spróbuje położyć warstwę na jakimś starym modelu i zobaczę co się stanie.