kamit Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 (edytowane) Zaczynam temat który chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu i nie daje mi spać po nocach. W związku, że jestem jakoś związany z AK Królewskim oraz tym, że dostałem w prezencie od kolegi Puga 206 WRC postanowiłem stworzyć autko "klubowe", które mogłoby w rzeczywistości rywalizować na trasach np. Mistrzostw Świata i reprezentować "Królewski Rally Team". Co z tego projektu wyjdzie - zobaczymy!! Po raz pierwszy będę tworzył własne unikalne kalki oraz malowanie, które może kiedyś zostanie zrealizowane w realu - może na innym aucie ( choć marzeniem byłoby na takim WRC!!) Projekt będę wykonywał bardzo wolno (totalny brak czasu!!) i może się okazać, że niezmieszczę się w regulaminowym czasie, ale nie jest to najważniejsze. Najważniejsze bym w połowie albo pod koniec się nie rozmyślił i nie zaprzestał projektu. Cel - ukończyć z zamierzonym efektem!! Oto In-Box: I przykład oklejenia (malowania), który może jeszcze ewoluować w czasie: Edytowane 23 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Bardzo zacny projekt, na pewno unikalny, powodzenia życzę. Ps cieszę się że wreszcie zdecydowałeś o jego budowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Widzę Subaru dostanie kolegę z WRC Świetny wybór. Czekam na postępy i życzę kolejnego udanego modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Również czekam co dalej będzie się tu działo! Kiedyś zastanawiałem się nad dzikim projektem na podsstawie 206 WRC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Meksyk89 Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Powodzenia w konkursie! Kalki będziesz wykonywał sam czy ktoś inny na zamówienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 Hej, Dzięki za dobre słowa... Kalki będę wykonywał sam - przynajmniej te głównego motywu... ale dorzucę też kalki z zestawu - potencjalnych sponsorów projektu WRC Dzisiaj drobny postęp: pomalowałem podkładem i polakierowałem właściwym kolorem podłogę... By nie mnożyć postów, dorzucam jeszcze zdjęcia zrobionych "kółek"... pomalowane, oklejone i polakierowane bezbarwnym. Oczywiście gumki "na ostro" przytarte papierkiem ściernym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Dzisiaj "mechanicy" postanowili wrzucić silnik i układ wydechowy do 206-ki Prace posunęły się do przodu i pierwszy etap budowy Wurca zakończony... W wolnej chwili wrzuciłem także skrzynię biegów z półośkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 Fele wyglądają cudnie. Mam pytanko co do koloru skrzyni biegów: mógłbyś zdradzic co to za farba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kabanos Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 No to ja już klasycznie się dorzucę z pytaniem...Skrzynia pędzlowana?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 25 Listopada 2009 Autor Share Napisano 25 Listopada 2009 Pewnie, że mogę zdradzić Jest to Tamiya XF-56 - bardzo fajnie się nią maluje - oczywiście "pędzelkowałem" skrzynię biegów!! Plus jest taki, że nie pozostawia smug no i daje realistyczne wrażenie Dzisiaj wraz z moimi "mechanikami" wrzuciłem tylny dyfer i podpiąłem wał napędowy... Tym samym koniec kolejnego etapu wedle Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 8 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2009 Chwila przerwy i ponownie zasiadłem do Peugeota Kontynuuję dalszą budowę a następne w charmonogramie to przednie zawieszenie... Tym razem posłuchałem rad i nacięcia w tarczach hamulcowych zapuściłem czarną "akwarelą" - chyba wyszło nieźle ?? Poskładałem całość choć nie obyło się bez problemów - m.in. okazało się, że w ramce jest uszkodzony element "kratownicy" przedniego zawieszenia - musiałem to jakoś poskładać do kupy... potem nastąpiły problemy z pasowaniem... ale dałem radę! Na końcu założyłem koła bo nie mogłem wytrzymać jak będzie się to wszystko prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 8 Grudnia 2009 Share Napisano 8 Grudnia 2009 Już wcześniej oglądałem twoje prace nad modelem i jestem pod wrażeniem, też u mnie leży rajdówka w szafie i czeka na wenę, a jak na razie robię wywiad, i tu moje pytanie napisałeś że przeleciałeś opony n a ostro papierem. Jak to w ogóle wygląda i jaki jest cel tego? Zdarcie cześć gumy, zrobienie rys coś na imitację zużytych opon, jakim papierem to robiłeś, gramatura? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2009 Papier to 1000-ka a przycieramy tylko bieżnikową stronę w celu uzyskania efektu opony używanej (w realu opona sportowa nowa błyszczy się cała, po przejechaniu kilku kilometrów w ostrym tempie matowieje - zdziera się) - a po drugie likwidujemy tym samym "szef - nadlewkę" na środku opony... Wizualnie oponka wygląda naprawdę fajnie ...nabiera realności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 9 Grudnia 2009 Share Napisano 9 Grudnia 2009 Dzięki bardzo, przypuszczałem. Dalej będę podziwiał i w razie czego bedę się wzorował na Twojej wyścigówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2009 Spoko Cieszę się, że moje prace mogą być dla kogoś wzorem, choć idealne nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 13 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2009 Mała aktualizacja W końcu wziąłem się za tylne zawieszenie. Tym razem odbyło się bez kłopotów i oficjalnie autko stanęło na kołach. W między czasie wyszperałem zdjęcia jakie zrobiłem Peugeotowi 206 WRC Hołka podczas BK przed Rajdem Krakowskim 2001. Jednak są różnice choćby w malowaniu względem modelu jaki składam, ale można to tłumaczyć tym, że Hołka auto było zbudowane dla klientów prywatnych i obsługiwane przez firmę Kronos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 13 Grudnia 2009 Share Napisano 13 Grudnia 2009 Mniam Pięknie się to wszystko prezentuje Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Podwozie piękne. Czy na prawych drzwiach są ślady po jakichś skurczach? To samo z tyłem dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Dzięki!! ...Karoseria to tylko przymiarka i jeszcze nic z nią nie robiłem - a te "mazaki" to ślady po wtryskarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2009 Dzisiaj na szybko założyłem płyty ochronne podwozia... Przy okazji pomalowałem aero "boczki"... Tym samym podwozie jest zakończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vybor89 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 No kolega się rozpędził. Hamulce wyglądają świetnie Czysto i schludnie. Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 25 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2009 Po skończonym podwoziu czas na zabranie się za wnętrze... Czeka mnie trochę pracy a że znalazło się trochę wolniejszych dni, to może przyśpieszę bardziej A tutaj poglądowe zdjęcie wnętrza "Puga" Hołka Zacząłem od górnych mocować tylnych amortyzatorów: Potem złożyłem i pomalowałem chłodnicę i przy okazji dźwignię ręcznego: ...i uruchomiłem aerograf Podstopnice pomalowałem na taki dziwny kolor - oczywiście zgodnie z instrukcją!! Następnie zabrałem się za zbiornik paliwa. Troszkę trzeba było podrównać i zaszpachlować nierówności po wycięciu z ramki... ... i na koniec montaż zbiornika i "lewarka" a także zespołu pedałów... I to by na dzisiaj było tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Wszystko ładnie i czysto sklejone tylko troszkę efekt psuje lampa błyskowa aparatu. Błyszczące elementy mocno odbijają światło i dziwnie to wtedy wygląda. Oczywiście to moje zdanie bo nie miałem się czego czepić :P. Spróbuj może zrobić zdjęcia w dziennym świetle i bez lampy. To chyba najczyściej sklejany model w konkursie jak na razie, gratulacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Postaram się trochę "zdjąć" z jasności lampy... Niestety kleję wieczorami i trudno było by uwiecznić etapy budowy... Za dnia mogę uwiecznić co najwyżej efekt wieczornych prac po zmontowaniu Postaram się poprawić Żeby nie mnożyc postów, dzisiaj dla relaksu przygotowałem i potraktowałem podkładem karoserię... Było trochę pracy ze "szwami" na przednich błotnikach oraz tylnym zderzaku... trochę szlifowania i wyszło bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi