Kukuruźnik Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Koledzy Poszukuję zdjęć kolorowych dowolnych egzemplarzy samolotów jak w temacie, użytkowanych w polskich pułkach. Tak pod kątem przymiarki do budowy modeli tych samolotów w niedługim czasie. Szczególnie zależy mi na kolorowych zdjęciach przechwytujących Lim-ów (kolory osłon stacji radiolokacyjnej). Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Jeśli chodzi o wiarygodne kolory osłony stacji radiolokacyjnych Limów to obecnie jest chyba tylko błękit lub błękit i biała osłona okrągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 Jarekk- kiedyś zrobiłem Lim-5P z czerwoną osłną, czy były takie limy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Listopada 2009 Share Napisano 19 Listopada 2009 (edytowane) Późno-logicznym byłby kolor zielony, ale występował on dopiero od Mig-19. Ten błękit ma odniesienie we wczesnych myśliwcach ZSRR (np. Jak-25). Może ten kolor miał maskować posiadanie stacji przez samolot? Kolor czerwony był zarezerwowany dla sprzętu hangarowego (drabinki, osłony, podstawki). Edytowane 20 Listopada 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Dzieki, przemaluje w wolnej chwili na jasnoniebieski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Jeszcze raz przejrzałem zdjęcia Lim-ów 5P. Na kilku zdjęciach osłony radaru są ciemniejsze. Może w tym czasie Rosjanie stosowali już powszechnie zieloną farbę i nam ją sprzedali? Czyli wczesne - błękit i późne - zielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 No nie wiem czy na podstawie muzealnych malowań /odmalowań/ mozna pokusić si o stwierdzenie że wczesna farba na pokrycia radioprzezroczyste była koloru błękitnego. W/g mnie mogła być zarówno zielona jak i szara w róznych odcieniach . Co do Lim-5P , kolor osłon na foto to ani czarny ani czerwony ;). Raczej zielony. Mówie to na podstawie fotografii Lim-5P z 13 PLM wkrótce po dostarczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Na środkowym zdjęciu farba błękitna jest oryginalna. Była to standardowa farba występująca na wielu zdjęciach samolotów (nie z muzeów). Kolor zielony pojawił się znacznie później. Farba rodioprzeźroczysta była dwuskładnikowa, specjalna, limitowana. Na pewno Rosjanie nie stosowali różnych odcieni tej farby (błękit, odcienie szarości i zieleni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Witam w załączeniu przesyłam zdjęcie dolnej osłony stacji radiolakacyjnej od Lima 5 P - ja mozna zobaczyc kolorów było wiele - od szarego az po niebieski. Jesli potrzebujesz wiecej zdjęć pisz na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Na pewno jest Wam znany artykuł z Lotnictwa 5/2009 gdzie są zdjęcia zarówno Mig-17 PF jak i PFU ,gdzie osłony radaru mają różne kolory,w szczgólności poszukiwania /górna/ ciemniejsza i naprowadzania /we wlocie/ jaśniejsza .To do PFU.Zdjęcie naszej PF ukazuje iż trzy elementy pomalowane są farbą o tym samym kolorze /odcieniu/ a mianowicie góra ,srodek jak i dół wlotu przy działkach.Co w tym ostatnim przypadku jest troche dziwne...ale możliwe.I jest to kolor jaśniejszy od numeru burtowego.Ale jaki? Szary ? w dodatku błyszczący a nie pół matowy jak na goleniach podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Frescopf, ciekaw jestem jakie barwy wypatrzyłeś od spodu. Te pewnie są "prawidłowe/typowe". Później mogły być podmalówki. A na wierzchu to już chyba są kolory farb z zestawu kamuflażu LiM-5M. Stacji wówczas nie malowano odmiennie. Czy jest tam typowa radio-przeźroczysta zielona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 20 Listopada 2009 Autor Share Napisano 20 Listopada 2009 Rozwinęła się tutaj ciekawa dyskusja. Temacik - wydawałoby się - prosty, ale dobrych materiałów niewiele. Ja znalazłem jedynie potwierdzenie szarego na górnej osłonie i białego na okrągłej (PF) albo obu szarych (Lim-5P). Nie wiem czemu, ale błekitny już na początku wykluczyłem. Może błędnie? Taki kolor na pewno stosowali Rosjanie na swoich PF oraz Niemcy z DDR. Na polskich samolotach nigdy tego koloru nie widziałem. Czerwony też wydawał się prawidłowy ale już zielony raczej nie. Dlatego nadal szukam zdjęcia "z epoki", które potwierdziłoby kolor osłon dla konkretnego egzemplarza (numer burtowy). Czyli wiem, że nic nie wiem.... Może ktoś jeszcze coś do dyskusji dorzuci? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Ja dodam jeszcze tego Lim-5P: I pomnikowiec raczej nie wchodzi w grę jeżeli chodzi o wiarygodność nosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Patyk, ten Lim-5P to pierwszy pewniak co do malowania osłony stacji radiolokacyjnej. Na dodatek ma imię własne "Marysia". Opis renowacji w Aeroplan 1/2006. (...) podczas dokładnej penetracji warstw farby odkryta została jedynie niebieska z jasnoszarym podkładem. Świadkowie tamtych czasów pamiętają dziś kolor niebieski - i taki też znalazł się na dziobie odnowionej "Marysi". (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Listopada 2009 Share Napisano 20 Listopada 2009 Mam ten numer Aeroplana, dlatego napisałem że ten czerwony nos nie jest wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frescopf Napisano 21 Listopada 2009 Share Napisano 21 Listopada 2009 Jaarek to jest zdjecie LIma 5P, niemodyfikowanego do wersji M. Samolot byl pomalowany w plamy w jednostce ale laminat na obu oslonach stacji radiolokacyjnej nie byla malowany. Widac ile kolorw bylo nakladanych na oslone i jakie - od niebieskiego , po zielonkawy ( bardzo bliski niemieckiem RLM 02 ) po szary. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 22 Listopada 2009 Autor Share Napisano 22 Listopada 2009 A ja nie mam tego Aeroplana 1/2006 i byłbym Kolegom wdięczny za podesłanie skanu na priv. Wtedy mógłbym zrobić tę "Marysię" na przykład. Niebieski nos fajnie by wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Zdjęcie "Marysi" na cokole masz kilka postów wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Teraz widzę. Wcześniej na blueconnekcie mi się nie chciały załadować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Samolot od wypchniecia z fabryki do chwili zrobienia zdjecia latał przez 7 miesięcy ,a widac odpryski farby i wypłowienia ? Kolor cyfr ,,6..,, czerwony .Widac ze owiewki radaru sa ciemniejsze i błyszczące,a także wspomniany pas przy działkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Javorek_7411 Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Mam ten numer Aeroplana, dlatego napisałem że ten czerwony nos nie jest wiarygodny. Może prosić o skany tego artykułu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 2 Grudnia 2009 Share Napisano 2 Grudnia 2009 Mam ten numer Aeroplana, dlatego napisałem że ten czerwony nos nie jest wiarygodny. Może prosić o skany tego artykułu Można, jak zeskanuje to podeślę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi