Skocz do zawartości

Tiger II Aufs.B Revell nr.03129

Order81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dość długiej przerwie w modelarstwie spowodowanej, przeprowadzką itp. wracam do mego hobby.

Zamierzam wykonać Tygrysa II z Revella nr.03129.

http://www.wonderlandmodels.com/products/revell-172-tiger-ii-ausf-b/

Będzie to Moj trzeci a właściwe drugi model po Panterze i nieskończonym Tygrysie I.

Malowanie wybrałem z instrukcji tj. Schw.PzAbteilung 506 Westfront,Marz 1945. Wybrałem takie, ponieważ są używane dwa kolory kamo a będę malować pędzlami, nie posiadam aerografu(finanse).

Proszę wszystkich o jakieś opinie, co do tego modelu, może jakieś blaszki do waloryzacji, bo trzeba w końcu zacząć uczyć się ich używać.

Jak to mówią klasyka

Model zupełnie spoko sklejalny.

Ja też go popełniłem na samym początku modelarskiej przygody (no prawie, na samym, jako czwarty model chyba), gdzieś się tam pęta po galerii.

W wątku konkuru zimowego kleję teraz jego braciszka, z wieżą Porsche.

Na razie jestem na etapie zakładania kapci na kółka

Blaszki to np part (jedna jest z detalami, druga to same błotniki), jak potrzebujesz to zimmerit Atak, jakaś lufa (Armo, RB) ale przy okazji już Ci się robi stówa ;)

Dzięki widziałem lufe z RB na Allegro wiec może choć lufa. Zimmeritu nie bedę kładł a z blaszkami to niewiem mam ochotę zrobić go bez błotników a właściwie osłon.

Mam takie pytanie czym się rózni lufa RB od Abera bo róznica w cenie jest ogromna???

Zmiana decyzij zamówiłem blaszkę z błotnikami i lufę z RB w sklepie Martola więc czekam na paczkę.

Muszę jeszcze warsztat sobie przyszykować niestety w "podziemiach" bo w mieszkaniu niemam miejsca.

• 4 weeks later...

Zamówione błotniki i lufa doszły wiec niedługo biorę się za budowę.

Mam pytanie, co do blachy z błotnikami i lufy, tj. czym najlepiej sklejać te elementy???

I może jakaś metoda na poskładanie tej blaszki, bo te mikroskopijne elementy trochę mnie przerażają???

Z góry dziękuje.

Mam pytanie, co do blachy z błotnikami i lufy, tj. czym najlepiej sklejać te elementy???

I może jakaś metoda na poskładanie tej blaszki, bo te mikroskopijne elementy trochę mnie przerażają???

Z góry dziękuje.

Najlepiej kleić CA.

Ja robię tak: zaostrzoną wykałaczką z odrobiną plasteliny "chwytam" detal, na gazetę (z lakierowaną okładką żeby klej nie wsiąkał) wylewam kropelkę kleju, cieńki drucik zanurzam w kropli i smaruję nim od spodu część na wykałaczce. Przykładam gdzie ma być i już. Detal się przykleja

Żeby to było takie proste jak opis hehehe

Swoje trzeba przy tym nabluzgać, nia ma innej opcji

Z góry dziękuje.

Najlepiej kleić CA.

Ja robię tak: zaostrzoną wykałaczką z odrobiną plasteliny "chwytam" detal, na gazetę (z lakierowaną okładką żeby klej nie wsiąkał) wylewam kropelkę kleju, cieńki drucik zanurzam w kropli i smaruję nim od spodu część na wykałaczce. Przykładam gdzie ma być i już. Detal się przykleja

Żeby to było takie proste jak opis hehehe

Swoje trzeba przy tym nabluzgać, nia ma innej opcji

Wielie dzięki przetestuję tę technologię.

• 1 month later...

Witam

Po sporej przerwie w opisach z działań warsztatowych przedstawiam efekt dotychczasowej pracy. Niestety bateria w aparacie padła i udało się zrobić jedynie to zdjęcie.

SDC10762.JPG

Brakuje jeszcze kilku elementów jak linka itp.

Nabyłem jednocześnie aerograf i kompresor tzn. inhalator Pari Boy.

Wic będę niebawem malować pierwszy raz w życiu na szczęście pierwszy jest podkład.

• 1 month later...

Tak co do bazowej farby to faktycznie za grubo co do kropek to niewiem o które chodzi a kamo to był pierwszy raz nie opanowany mam areo i zbyt blisko i zbyt duzo farby pózniejsze linie są juz w miarę nie rozmyte.

co do kropek to niewiem o które chodzi

chodzi o takie małe kropeczki z farby na bazowym kolorze, pewnie psikałeś pod zbyt małym ciśnieniem i zamiast ładnie psikać "pluło" farbą.

Spróbuj go wykąpać w krecie nałożysz drugi raz to pewnie będzie lepiej:D

nie opanowany mam areo

mogłeś poćwiczyć przed malowaniem np. na jakimś kawałku plastiku czy nawet papieru.

PoZdro

Tak faktyczie tak było troche mi pluł na poczatku ale mysle ze to za rzadka farba była. Postanawiam jednak tak to zostawić bo nie lubię zaczynat tego samego od poczatku. Będą jeszcze przecież inne modele i będe bardziej uświadomiony.

Jak się patrzy na tył czołgu to widać, że lewa gąsienica jest krzywo.

Tak to fajnie wygląda. Jeszcze jak dasz wash i brudzenie to będzie naprawdę extra.

Pozdrawiam Dawid.

Jak się patrzy na tył czołgu to widać, że lewa gąsienica jest krzywo.

Tak to fajnie wygląda. Jeszcze jak dasz wash i brudzenie to będzie naprawdę extra.

Pozdrawiam Dawid.

Tak jedna wyszła krzywawo model jest juz po "washu".

To mój 2 model.

A to że wash nie polega na zapaćkaniu całego modelu farbą olejną i pozostawieniu paskudnych zacieków z tejże . Wyczyść to troszeczkę zlikwiduj ogromne plamy np wokół przedniego reflektora i lin , wtedy powinno być lepiej. Ogólnie model bardzo fajny jak na pierwsze malowanie aero to super ;).

Edytowane przez Gość

A to że wash nie polega na zapaćkaniu całego modelu farbą olejną i pozostawieniu paskudnych zacieków z tejże . Wyczyść to troszeczkę zlikwiduj ogrome plamy np wokół przedniego reflektora i lin , wtedy powinno być lepiej. Ogólnie model bardzo fajny jak na pierwsze malowanie aero to super ;).

Ok teraz juz wiem o co chodzi. Zrobię tak jak piszesz.

że lewa gąsienica jest krzywo

na moim monitorze gąska nie jest krzywo tylko błotnik krzywo wklejony

Jeszcze jak dasz wash

Najnowsze zdjęcia z postępów budowy "wash"

co do modelu to tak jak koledzy wyżej radzą, pościeraj nadmiar z płaskich powierzchni zostaw tylko w zakamarkach

PoZdro

że lewa gąsienica jest krzywo

na moim monitorze gąska nie jest krzywo tylko błotnik krzywo wklejony

Jeszcze jak dasz wash

Najnowsze zdjęcia z postępów budowy "wash"

co do modelu to tak jak koledzy wyżej radzą, pościeraj nadmiar z płaskich powierzchni zostaw tylko w zakamarkach

PoZdro

błotnik tak celowo krzywo.

błotnik tak celowo krzywo.

No wiesz, przecież to nie teciak ;)

A tak serio to chyba lepiej było go przykleić prosto i troszkę powyginać ewentualnie. No ale to już po ptakach.

Obicia zamiast czarną farbką możesz spróbować bardzo mocno zaostrzonym ołówkiem. Będą znacznie subtelniejsze.