b.aleksandrowicz Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Cześć , w ramach odpoczynku od dosyć mozolnego malowania wnętrza Airbus'a A380 , nabyłem jego mniejszego brata , czyli A319. Wykonany będzie w malowaniu austriackiej linii lotniczej ( Oryginał KLIK ) Wstępnie złożyłem połówki kadłuba , skleiłem skrzydła oraz pomalowałem wnętrze komór podwozia przedniego i głównego. Na kadłub położyłem minimalną ilość szpachli. Zdjęcia: Pzdr, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Ładnie , czekam na postępy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miś Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 Szykuje się piękny model, zasiadam w pierwszym rzędzie. Powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędrek Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 łał! miła niespodzianka, A319 w malowaniu Austrian Airlines mam w swoich planach (z racji lotu takowym) więc kibicuję Twojej pracy widzę, że wybrałeś maszynę o nazwie Baku, u mnie będzie to Tbilisi Jędrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mydlo Posted November 22, 2009 Share Posted November 22, 2009 no pieknie skladajac a319 BMI i wpatrując się w kalki austran, tez obiecalem sobie go kiedys zlozyc powodzenia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 Skleiłem kadłub ze skrzydłami. Niestety model został po części zniszczony. Wpadłem na , jak się później okazało , mało genialny pomysł , aby przód dociążyć szpachlą ( tamiya ). Efekt taki że szpachla "rozpuściła plastik". Jest on teraz miękki niczym guma do żucia. ( taki sam efekt po obydwóch stronach ) Całość: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachud3 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Szpachla rozpuszcza plastik? Dobrze, że moja Italerowska nie jest taka agresywna... Można wiedzieć, do czego służy folia na skrzydłach? pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1980 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Skleiłem kadłub ze skrzydłami.Niestety model został po części zniszczony. Wpadłem na , jak się później okazało , mało genialny pomysł , aby przód dociążyć szpachlą ( tamiya ). Efekt taki że szpachla "rozpuściła plastik". Jest on teraz miękki niczym guma do żucia. ( taki sam efekt po obydwóch stronach ) Musisz poczekac aż wyschnie, najlepiej kilka dni. Potem trzeba to szpachlować cienkimi warstwami i szlifować. Model jak najbardziej do uratowania. Szpachla rozpuszcza plastik? Niektóre niestety rozpuszczają. Trzeba uważać. Do tego typu wypełnień, jak zrobił b.aleksandrowicz użyłbym raczej szpachli Techmodu, bo jest gęsta i oparta na rozpuszczalnikach nie wchodzących w reakcję z polistyrenem. A mocele najlepiej dociążać przez wklejenie do dziobu kulki z łożyska. Nie trzeba wtedy zużywać tyle szpachli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Ubytek po wyschnięty wypełnij szpachla ale inną A przez lukę na okno od kabiny wsadź plasteliny ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 23, 2009 Author Share Posted November 23, 2009 Ubytek po wyschnięty wypełnij szpachla ale inną A przez lukę na okno od kabiny wsadź plasteliny ;D Poczekam aż plastik stwardnieje. Plasteliny nie muszę wkładać , szpachla w środku została ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adrian440 Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 No to niezły psikus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_iceboy Posted November 23, 2009 Share Posted November 23, 2009 Polecam dać temu wyschnąć. Następnie zainwestowąć w Miliputa, Magic sculp, żywicę edpoxydową lub choćby Poxipol czy poxyline. Coś innego niż szpachla modelarska. Napakować, dać temu wyschnąć ( te materiały nie gryzą się z polisterynem) i szlifować. Nie ma co płakać. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędrek Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 już się kiedyś spotkałem z podobnym problemem, zarówno nadmiar kleju jak i szpachli potrafi sprawić takie niespodzianki ale jak napisali koledzy jest całkowicie do uratowania, wystarczy szpachla, roboty jeno więcej natomiast do obciążania używam ołowiu, tani, wygodny w użyciu (różne kształty) i łatwy do dostania w sklepach i na stoiskach wędkarskich Jędrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 I co z modelem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 26, 2009 Author Share Posted November 26, 2009 Kadłub odstawiam do weekendu. Dziś zacząłem dłubać silniki. Malowanie wentylatorów oraz dysz wylotowych ;) Zdjęcia jutro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_25 Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 A napisz do czego folia aluminiowa na skrzydłach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 26, 2009 Author Share Posted November 26, 2009 Zaszalałem z maskowaniem wnęk podwozia głównego ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
igi Posted November 26, 2009 Share Posted November 26, 2009 Szpachelka niech zgadnę Tamiyi zrobiłem ten sam błąd w F16 i A340.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 27, 2009 Author Share Posted November 27, 2009 Tak , tamiya. Zdjęcia prac wczorajszych. pzdr, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 27, 2009 Share Posted November 27, 2009 Jaki to kolor na "deklach"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 27, 2009 Author Share Posted November 27, 2009 Autorska mieszanka metalic silver + myszaty igi i jak sobie z tym poradziłeś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 28, 2009 Author Share Posted November 28, 2009 Skrzydła i stateczniki ,pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jędrek Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 widzę, że zasuwasz do przodu, fajnie Jędrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 28, 2009 Share Posted November 28, 2009 Ładnie , aero? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
b.aleksandrowicz Posted November 28, 2009 Author Share Posted November 28, 2009 Aero. A co się będę lenić ;) ps. 200. post Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts