Jump to content

Airbus A319 Austrian Airlines 1:144

b.aleksandrowicz
 Share

Recommended Posts

Cześć ,

w ramach odpoczynku od dosyć mozolnego malowania wnętrza Airbus'a A380 , nabyłem jego mniejszego brata , czyli A319.

Wykonany będzie w malowaniu austriackiej linii lotniczej ( Oryginał KLIK )

Wstępnie złożyłem połówki kadłuba , skleiłem skrzydła oraz pomalowałem wnętrze komór podwozia przedniego i głównego.

Na kadłub położyłem minimalną ilość szpachli.

Zdjęcia:

pict6389.jpg

pict6393.jpg

pict6390.jpg

pict6390.jpg

Pzdr,

łał! miła niespodzianka, A319 w malowaniu Austrian Airlines mam w swoich planach (z racji lotu takowym) więc kibicuję Twojej pracy

widzę, że wybrałeś maszynę o nazwie Baku, u mnie będzie to Tbilisi

Jędrek

Skleiłem kadłub ze skrzydłami.

Niestety model został po części zniszczony. Wpadłem na , jak się później okazało , mało genialny pomysł , aby przód dociążyć szpachlą ( tamiya ).

Efekt taki że szpachla "rozpuściła plastik". Jest on teraz miękki niczym guma do żucia. ( taki sam efekt po obydwóch stronach )

pict6403.jpg

Całość:

pict6408.jpg

Skleiłem kadłub ze skrzydłami.

Niestety model został po części zniszczony. Wpadłem na , jak się później okazało , mało genialny pomysł , aby przód dociążyć szpachlą ( tamiya ).

Efekt taki że szpachla "rozpuściła plastik". Jest on teraz miękki niczym guma do żucia. ( taki sam efekt po obydwóch stronach )

Musisz poczekac aż wyschnie, najlepiej kilka dni. Potem trzeba to szpachlować cienkimi warstwami i szlifować. Model jak najbardziej do uratowania.

Szpachla rozpuszcza plastik?

Niektóre niestety rozpuszczają. Trzeba uważać. Do tego typu wypełnień, jak zrobił b.aleksandrowicz użyłbym raczej szpachli Techmodu, bo jest gęsta i oparta na rozpuszczalnikach nie wchodzących w reakcję z polistyrenem. A mocele najlepiej dociążać przez wklejenie do dziobu kulki z łożyska. Nie trzeba wtedy zużywać tyle szpachli.

Polecam dać temu wyschnąć. Następnie zainwestowąć w Miliputa, Magic sculp, żywicę edpoxydową lub choćby Poxipol czy poxyline. Coś innego niż szpachla modelarska. Napakować, dać temu wyschnąć ( te materiały nie gryzą się z polisterynem) i szlifować. Nie ma co płakać.

Pozdrawiam

już się kiedyś spotkałem z podobnym problemem, zarówno nadmiar kleju jak i szpachli potrafi sprawić takie niespodzianki ale jak napisali koledzy jest całkowicie do uratowania, wystarczy szpachla, roboty jeno więcej

natomiast do obciążania używam ołowiu, tani, wygodny w użyciu (różne kształty) i łatwy do dostania w sklepach i na stoiskach wędkarskich

Jędrek