b.aleksandrowicz Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Cześć , w ramach odpoczynku od dosyć mozolnego malowania wnętrza Airbus'a A380 , nabyłem jego mniejszego brata , czyli A319. Wykonany będzie w malowaniu austriackiej linii lotniczej ( Oryginał KLIK ) Wstępnie złożyłem połówki kadłuba , skleiłem skrzydła oraz pomalowałem wnętrze komór podwozia przedniego i głównego. Na kadłub położyłem minimalną ilość szpachli. Zdjęcia: Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Ładnie , czekam na postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miś Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Szykuje się piękny model, zasiadam w pierwszym rzędzie. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 łał! miła niespodzianka, A319 w malowaniu Austrian Airlines mam w swoich planach (z racji lotu takowym) więc kibicuję Twojej pracy widzę, że wybrałeś maszynę o nazwie Baku, u mnie będzie to Tbilisi Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 no pieknie skladajac a319 BMI i wpatrując się w kalki austran, tez obiecalem sobie go kiedys zlozyc powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Skleiłem kadłub ze skrzydłami. Niestety model został po części zniszczony. Wpadłem na , jak się później okazało , mało genialny pomysł , aby przód dociążyć szpachlą ( tamiya ). Efekt taki że szpachla "rozpuściła plastik". Jest on teraz miękki niczym guma do żucia. ( taki sam efekt po obydwóch stronach ) Całość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Szpachla rozpuszcza plastik? Dobrze, że moja Italerowska nie jest taka agresywna... Można wiedzieć, do czego służy folia na skrzydłach? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal1980 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Skleiłem kadłub ze skrzydłami.Niestety model został po części zniszczony. Wpadłem na , jak się później okazało , mało genialny pomysł , aby przód dociążyć szpachlą ( tamiya ). Efekt taki że szpachla "rozpuściła plastik". Jest on teraz miękki niczym guma do żucia. ( taki sam efekt po obydwóch stronach ) Musisz poczekac aż wyschnie, najlepiej kilka dni. Potem trzeba to szpachlować cienkimi warstwami i szlifować. Model jak najbardziej do uratowania. Szpachla rozpuszcza plastik? Niektóre niestety rozpuszczają. Trzeba uważać. Do tego typu wypełnień, jak zrobił b.aleksandrowicz użyłbym raczej szpachli Techmodu, bo jest gęsta i oparta na rozpuszczalnikach nie wchodzących w reakcję z polistyrenem. A mocele najlepiej dociążać przez wklejenie do dziobu kulki z łożyska. Nie trzeba wtedy zużywać tyle szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Ubytek po wyschnięty wypełnij szpachla ale inną A przez lukę na okno od kabiny wsadź plasteliny ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 23 Listopada 2009 Autor Share Napisano 23 Listopada 2009 Ubytek po wyschnięty wypełnij szpachla ale inną A przez lukę na okno od kabiny wsadź plasteliny ;D Poczekam aż plastik stwardnieje. Plasteliny nie muszę wkładać , szpachla w środku została ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 No to niezły psikus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 23 Listopada 2009 Share Napisano 23 Listopada 2009 Polecam dać temu wyschnąć. Następnie zainwestowąć w Miliputa, Magic sculp, żywicę edpoxydową lub choćby Poxipol czy poxyline. Coś innego niż szpachla modelarska. Napakować, dać temu wyschnąć ( te materiały nie gryzą się z polisterynem) i szlifować. Nie ma co płakać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 już się kiedyś spotkałem z podobnym problemem, zarówno nadmiar kleju jak i szpachli potrafi sprawić takie niespodzianki ale jak napisali koledzy jest całkowicie do uratowania, wystarczy szpachla, roboty jeno więcej natomiast do obciążania używam ołowiu, tani, wygodny w użyciu (różne kształty) i łatwy do dostania w sklepach i na stoiskach wędkarskich Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 I co z modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Kadłub odstawiam do weekendu. Dziś zacząłem dłubać silniki. Malowanie wentylatorów oraz dysz wylotowych ;) Zdjęcia jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_25 Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 A napisz do czego folia aluminiowa na skrzydłach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 26 Listopada 2009 Autor Share Napisano 26 Listopada 2009 Zaszalałem z maskowaniem wnęk podwozia głównego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Szpachelka niech zgadnę Tamiyi zrobiłem ten sam błąd w F16 i A340.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 27 Listopada 2009 Autor Share Napisano 27 Listopada 2009 Tak , tamiya. Zdjęcia prac wczorajszych. pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Listopada 2009 Share Napisano 27 Listopada 2009 Jaki to kolor na "deklach"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 27 Listopada 2009 Autor Share Napisano 27 Listopada 2009 Autorska mieszanka metalic silver + myszaty igi i jak sobie z tym poradziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Skrzydła i stateczniki ,pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 widzę, że zasuwasz do przodu, fajnie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Listopada 2009 Share Napisano 28 Listopada 2009 Ładnie , aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b.aleksandrowicz Napisano 28 Listopada 2009 Autor Share Napisano 28 Listopada 2009 Aero. A co się będę lenić ;) ps. 200. post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi