Skocz do zawartości

Pz.kpfw IV ausf. C "Prag" - Dragon 1:35

Boozy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na podstawie pewnych ustaleń zaczynam nowy wątek. Mam na dzień dzisiejszy dość konkursów długoterminowych, a szczególnie takich, w których nie można zakładać wątków na innym forum.

Chciałem uczestniczyć w Zimowym Konkursie Modelwork, ale... niestety głupie jest ograniczenie mające promować forum tzn. umożliwiające założenie relacji tylko tutaj. Mówi się, że poco zakładać relacje na innym forum skoro i tak wszyscy wszystko śledzą. Możliwe, że tak jest ale niestety zakładając tylko tu relacje nie rozwijam się. Dlaczego? Poszczególni uczestnicy forum może i śledźą wątki, ale się nie wypowiadają. Ktoś udziela się na nPWM, ktoś na sPWM, a tu siedzi cicho. Dająć relacje na inne fora mam więcej osób, które dostrzegając moje błędy wypowie się lub też mam więcej wypowiedzi na dany temat.

Jest to oczywiście moje zdanie. Każdy rządzi jak chce na swoim własnym podwórku, a ja muszę się dostosować, czy mi się to podoba czy nie.

Modlem będzie Panzer IV C Dragona.

Wątek zaczynam już teraz, chociaż prace będą rozpoczęte po zakończeniu ausf. D oraz w miare postępów ausf. H.

Na wzór wybrałem sobie o taki egzemplarz:

2.jpg

1.jpg

Czogł ten jest czasem opisywany jako ausf B, a czasem jako ausf C. Niestety, albo stety nie można tu jednoznacznie określić wersji.

Został on uwieczniony na zdjęciach podczas defilady w moim mieście - Rybnik.

Na sam początek pudło:

3.jpg

Na sam początek mam pytanie, czy tylko wewnętrzna strona włazów ma kolor kamuflażu, czy całe wnętrze?

Z tego co udało mi się już ustalić z pewnym kolegą (dzięki Radek), oznaczenia pod numerem, jak i sama nazwa "Prag" mają kolor żółty.

Zdjęcia zrobione w okolicach 3 września, o ile nie w ten właśnie dzień.

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 10 months later...

Hej.

Troszke podziałałem... stwierdziłem, że musze się wyrobić chociaż z tym modelem.

Dołożyłem przedział silnikowy z CMK. Wnętrze wieży będzie zestawowe.

Mam kilka pytań jak zwykle.

Czy wnętrze wieży koloru białego, a włazy w grau?

Jakiego koloru wewnętrzna część włazów kierowcy i radiotelegrafisty? Też grau?

Przedział silnikowy rozumie, że raczej biały/minia?

Klapy nadsilnikowe po wewnętrznej stronie, wraz z wentylatorami, w grau? Mam takie zdjęcie kolorowe, gdzie są w kolorze kamuflażu.

7.jpg

6.jpg

• 2 weeks later...

Hej.

Malowanie jakieś tam uczyniłem. Miało być jasno to jest jasno.

Oczywiście wszystko na sucho włożone i po lakierowaniu. Silnik musze poprawić, bo troszke mi nie gra no i już zauważyłem bobole.

Właściwie to czołg nówka, bo długo to se nie powalczył w Rybniku. Przesadne brudzenie oraz obijanie nie wchodzi raczej w gre.

8.jpg

Już wiem jak będzie wyglądać dioramka (słowo dioramka, to nawet za dużo powiedziane). Czołg stał prawie w środkowej cześci także podłoże z płyt chodnikowych lub podobnych.

2f0b5bcf9d17d4cd-1.jpg

Zastanawiam się nad pomnikiem. W tym czasie stał tam niedaleko czołgu. Chyba Plusmodel coś takiego robiło.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Witam.

Model prawie gotowy. Zostały koła jezdne oraz gąsienice, ewentualnie drobne poprawki.

Podstawka będzie przedstawiała czołg stojący na rynkowej płycie. Dojdzie jeszcze kilka figurek (okaże się jak wyjdą, licze na waszą pomoc), drobne elementy miejskie oraz motor BMW R12. Jeśli się nie myle był on używany w 39.

W tym dość długim czasie między relacjami miałem jeszcze kilka innych pytań. Oczywiście zapomniałem jakie to były pytania.

Jak się mi przypomni to napiszę.

13.jpg

14.jpg

15.jpg

Wesołego świątecznego wieczoru.

PS. Proszę moderatora o zmianę nazwy w temacie z "Prag" na "Prug".

• 2 weeks later...

Witam

Chyba jednak niepotrzebnie zmieniałem nazwe z "Prag" na "Prug", bo przy zbliżeniu napisu widać iż literka "u" okazuje się "a". Raczej więc obstawiam za nazwą "Prag". ;o)

Wnętrze wieży jeszcze podciągne ciemnymi pigmentami lub olejnymi, bo coś za jasne wyszły. Pozostaje później zamknąć wieże i przystąpić do malowania.

Stan na dziś:

16.jpg

Z tego elementu wieży jestem chyba najbardziej zadowolony:

wizjer1.jpg

Cześć

Przeglądam fora raczej spradycznie i bardzo wybiórczo...

Widzę, że nadal walczysz z czwórkami.

Fajnie, że wyciągnąłeś sensowne wnioski oraz ,że robisz wrześniowy.

Na marginesie muszę wymienić swojego "D" na "C". Jest ktoś chętny?

Nie jestem znawcą tematu ale rzuciło mi się coś w oczy.

Wyskrobałbym ten haczyk na błotniku i zrobił z drucika.

Pracy mało, a radość duża...

11.jpg

Edytowane przez Gość

Wyskrobałbym ten haczyk na błotniku i zrobił z drucika.

Pracy mało, a radość duża...

Hej Mariusz.

Dzięki za odzew i podpowiedź. Niestety model juz prawie (zostały cienie) pomalowany. W następnym modelu skorzystam z Twoich porad.

Edytowane przez Gość

I co, że pomalowany? W pomalowanych najlepiej się dłubie

Bądz uprzejmy poprawić w moim cytacie "ch" na "h". Dysleksja nie śpi

Postaram się zmienić obie rzeczy.

Twoje porady zawsze są mile widziane. Szczególnie jak patrze na Twój detal.

• 2 weeks later...

Model dorobił się już malowania. Trzeba jeszcze poprawić krzyże i napis "Prag". Namalować numery. Wszystkie oznaczenia wycinam i maluje bo kalki są nie takie. Poprawiłem także przednie błotniki.

Zdjęcia z jedną lampą także kolory są przekłamane i nie widać za dużo ciekawego. Starałem się troszke pocieniować itp. Zrobie jeszcze zdjęcia w lepszym świetle. Wstawiam to co mam - żeby nie było, że się obijam.

17.jpg

18.jpg

Kolejny etap to poprawa oznaczeń, malowanie bandaży i poszczególnych elementów wyposażenia oraz lakierowanie.

Na dioramie (cały czas jednak myślę, że nadużywam tego słowa ) będzie jeszcze taki cudak:

19.jpg

+ figurki

No widzisz jaki sympatyczny detalik zrobiłeś.

No to maluj Panie dalej.

Sugerowałbym nieco rozjaśnić wystające elementy jeśli już tego

nie zrobiłeś (z tej foty nie można wywnioskować bo jest prześwietlona)

... a ta Zvezda nic dobrego nie wróży...

• 2 weeks later...
Mam nadzieję, że świnka się znajdzie na dioramce?? ;)

Raczej nie.

Model już po lakierowaniu. Będzie tylko ciut obity itp. Tłumik troszke pozdzierany. Jak go skończe to dam zbliżenia. Sam nie wiem co więcej napisać więc przejdźmy do zdjęć:

20.jpg

22.jpg

23.jpg

21.jpg

24.jpg

PS. Podstawka i figurki się szykują.

Piękny model Boozy. Moje gratulacje. Szczególnie wart podkreślenia jest tłumik, który nie jest przesadnie pordzewiały jak to często bywa. Czekam na więcej.

Tak na marginesie, obserwuję Twoje warsztaty od początku i muszę Ci przyznać, że z modelu na model są coraz lepsze. Olbrzymie robisz postępy.