Boozy Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Witam serdecznie. Na podstawie pewnych ustaleń zaczynam nowy wątek. Mam na dzień dzisiejszy dość konkursów długoterminowych, a szczególnie takich, w których nie można zakładać wątków na innym forum. Chciałem uczestniczyć w Zimowym Konkursie Modelwork, ale... niestety głupie jest ograniczenie mające promować forum tzn. umożliwiające założenie relacji tylko tutaj. Mówi się, że poco zakładać relacje na innym forum skoro i tak wszyscy wszystko śledzą. Możliwe, że tak jest ale niestety zakładając tylko tu relacje nie rozwijam się. Dlaczego? Poszczególni uczestnicy forum może i śledźą wątki, ale się nie wypowiadają. Ktoś udziela się na nPWM, ktoś na sPWM, a tu siedzi cicho. Dająć relacje na inne fora mam więcej osób, które dostrzegając moje błędy wypowie się lub też mam więcej wypowiedzi na dany temat. Jest to oczywiście moje zdanie. Każdy rządzi jak chce na swoim własnym podwórku, a ja muszę się dostosować, czy mi się to podoba czy nie. Modlem będzie Panzer IV C Dragona. Wątek zaczynam już teraz, chociaż prace będą rozpoczęte po zakończeniu ausf. D oraz w miare postępów ausf. H. Na wzór wybrałem sobie o taki egzemplarz: Czogł ten jest czasem opisywany jako ausf B, a czasem jako ausf C. Niestety, albo stety nie można tu jednoznacznie określić wersji. Został on uwieczniony na zdjęciach podczas defilady w moim mieście - Rybnik. Na sam początek pudło: Na sam początek mam pytanie, czy tylko wewnętrzna strona włazów ma kolor kamuflażu, czy całe wnętrze? Z tego co udało mi się już ustalić z pewnym kolegą (dzięki Radek), oznaczenia pod numerem, jak i sama nazwa "Prag" mają kolor żółty. Zdjęcia zrobione w okolicach 3 września, o ile nie w ten właśnie dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Co najwyżej włazy w Panzergrau. Napis Prag faktycznie żółty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Listopada 2009 Share Napisano 24 Listopada 2009 Tym razem postaram się śledzić na bieżąco, żeby na koniec nie wyskakiwać z uwagami, jak już podkład położony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 24 Listopada 2009 Autor Share Napisano 24 Listopada 2009 Tym razem postaram się śledzić na bieżąco, żeby na koniec nie wyskakiwać z uwagami, jak już podkład położony Mam nadzieje. Chociaż na razie śledź wątek z ausf H i D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 13 Października 2010 Autor Share Napisano 13 Października 2010 Hej. Troszke podziałałem... stwierdziłem, że musze się wyrobić chociaż z tym modelem. Dołożyłem przedział silnikowy z CMK. Wnętrze wieży będzie zestawowe. Mam kilka pytań jak zwykle. Czy wnętrze wieży koloru białego, a włazy w grau? Jakiego koloru wewnętrzna część włazów kierowcy i radiotelegrafisty? Też grau? Przedział silnikowy rozumie, że raczej biały/minia? Klapy nadsilnikowe po wewnętrznej stronie, wraz z wentylatorami, w grau? Mam takie zdjęcie kolorowe, gdzie są w kolorze kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 24 Października 2010 Autor Share Napisano 24 Października 2010 Hej. Malowanie jakieś tam uczyniłem. Miało być jasno to jest jasno. Oczywiście wszystko na sucho włożone i po lakierowaniu. Silnik musze poprawić, bo troszke mi nie gra no i już zauważyłem bobole. Właściwie to czołg nówka, bo długo to se nie powalczył w Rybniku. Przesadne brudzenie oraz obijanie nie wchodzi raczej w gre. Już wiem jak będzie wyglądać dioramka (słowo dioramka, to nawet za dużo powiedziane). Czołg stał prawie w środkowej cześci także podłoże z płyt chodnikowych lub podobnych. Zastanawiam się nad pomnikiem. W tym czasie stał tam niedaleko czołgu. Chyba Plusmodel coś takiego robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Podziałałem troszke przy silniku. Nie ma co za dużo brudzić i mazać. Następny krok to sklejanie elementów wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Ładnie wygląda, klei dalej. To ma DSy czy Magic Tracki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 1 Listopada 2010 Autor Share Napisano 1 Listopada 2010 Ładnie wygląda, klei dalej.To ma DSy czy Magic Tracki? Dzięki. Magic Tracki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 13 Listopada 2010 Autor Share Napisano 13 Listopada 2010 Troszke podłubałem. Na zdjęciach wyszły niedoskonałości, które należy oczywiście poprawić. Następny krok to narzędzia i reszta kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 jeśli nie jest za późno to z chęcią pokibicuję życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 Witam. Model prawie gotowy. Zostały koła jezdne oraz gąsienice, ewentualnie drobne poprawki. Podstawka będzie przedstawiała czołg stojący na rynkowej płycie. Dojdzie jeszcze kilka figurek (okaże się jak wyjdą, licze na waszą pomoc), drobne elementy miejskie oraz motor BMW R12. Jeśli się nie myle był on używany w 39. W tym dość długim czasie między relacjami miałem jeszcze kilka innych pytań. Oczywiście zapomniałem jakie to były pytania. Jak się mi przypomni to napiszę. Wesołego świątecznego wieczoru. PS. Proszę moderatora o zmianę nazwy w temacie z "Prag" na "Prug". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witam Chyba jednak niepotrzebnie zmieniałem nazwe z "Prag" na "Prug", bo przy zbliżeniu napisu widać iż literka "u" okazuje się "a". Raczej więc obstawiam za nazwą "Prag". ;o) Wnętrze wieży jeszcze podciągne ciemnymi pigmentami lub olejnymi, bo coś za jasne wyszły. Pozostaje później zamknąć wieże i przystąpić do malowania. Stan na dziś: Z tego elementu wieży jestem chyba najbardziej zadowolony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Cześć Przeglądam fora raczej spradycznie i bardzo wybiórczo... Widzę, że nadal walczysz z czwórkami. Fajnie, że wyciągnąłeś sensowne wnioski oraz ,że robisz wrześniowy. Na marginesie muszę wymienić swojego "D" na "C". Jest ktoś chętny? Nie jestem znawcą tematu ale rzuciło mi się coś w oczy. Wyskrobałbym ten haczyk na błotniku i zrobił z drucika. Pracy mało, a radość duża... Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 (edytowane) Wyskrobałbym ten haczyk na błotniku i zrobił z drucika. Pracy mało, a radość duża... Hej Mariusz. Dzięki za odzew i podpowiedź. Niestety model juz prawie (zostały cienie) pomalowany. W następnym modelu skorzystam z Twoich porad. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 I co, że pomalowany? W pomalowanych najlepiej się dłubie Bądz uprzejmy poprawić w moim cytacie "ch" na "h". Dysleksja nie śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 do usunięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 I co, że pomalowany? W pomalowanych najlepiej się dłubie Bądz uprzejmy poprawić w moim cytacie "ch" na "h". Dysleksja nie śpi Postaram się zmienić obie rzeczy. Twoje porady zawsze są mile widziane. Szczególnie jak patrze na Twój detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Model dorobił się już malowania. Trzeba jeszcze poprawić krzyże i napis "Prag". Namalować numery. Wszystkie oznaczenia wycinam i maluje bo kalki są nie takie. Poprawiłem także przednie błotniki. Zdjęcia z jedną lampą także kolory są przekłamane i nie widać za dużo ciekawego. Starałem się troszke pocieniować itp. Zrobie jeszcze zdjęcia w lepszym świetle. Wstawiam to co mam - żeby nie było, że się obijam. Kolejny etap to poprawa oznaczeń, malowanie bandaży i poszczególnych elementów wyposażenia oraz lakierowanie. Na dioramie (cały czas jednak myślę, że nadużywam tego słowa ) będzie jeszcze taki cudak: + figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Mam nadzieję, że świnka się znajdzie na dioramce?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 No widzisz jaki sympatyczny detalik zrobiłeś. No to maluj Panie dalej. Sugerowałbym nieco rozjaśnić wystające elementy jeśli już tego nie zrobiłeś (z tej foty nie można wywnioskować bo jest prześwietlona) ... a ta Zvezda nic dobrego nie wróży... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2011 Mam nadzieję, że świnka się znajdzie na dioramce?? ;) Raczej nie. Model już po lakierowaniu. Będzie tylko ciut obity itp. Tłumik troszke pozdzierany. Jak go skończe to dam zbliżenia. Sam nie wiem co więcej napisać więc przejdźmy do zdjęć: PS. Podstawka i figurki się szykują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Piękny model Boozy. Moje gratulacje. Szczególnie wart podkreślenia jest tłumik, który nie jest przesadnie pordzewiały jak to często bywa. Czekam na więcej. Tak na marginesie, obserwuję Twoje warsztaty od początku i muszę Ci przyznać, że z modelu na model są coraz lepsze. Olbrzymie robisz postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 piękny model, jest co podziwiać, detal dobry, no, no, gratulacje czekamy na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Wygląda spoczko. Przyciemnij (jak dasz radę) tylko ten klocek. Powinien być brunatny. I nie ośrup go za mocno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi