Skocz do zawartości

Panzer IV ausf.D/1:35/Dragon [Hybryda]

cloner16

Rekomendowane odpowiedzi

Zmiana planu, muszę zdążyć z tym do czwartku 16:00

Wiecie pewnie o co chodzi

20091222990.jpg

Ramka

20091222991.jpg

Wszystko oklejone, może za małe ,ale nie ma czasu na poprawki.

Nakładam Klej aby wyrównać teren i przygotować pod farbę i pigmenty.

20091222996.jpg

Ok, wszystko zrobione trzeba poczekać zanim wyschnie.

20091222998.jpg

Drobna przymiarka.

Muszę jeszcze skombinować skądś 2 baryłki.

Pzdr i sorry za foty, ale tym razem się nie starałem

Ok, na pomalowanej powierzchni zrobiłem washa z olejnych, słabego , prawie nie widocznego, wcale nie trzeba ale mi tak pasowało.

Potem ciemny pigment(Russian Earth Mig'a) naciapciałem małym suchym pędzlem ( gdybym dmuchnął na pewno bym go zdmuchnął, utrzymywała go siła grawitacji) potem dałem krople fixera i terpentyny balsamicznej, tego drugiego mniej co jakiś czas(nie zmieszanej). Pomiędzy te czarne plamy dałem piały pigment Light Dust i terpentynę ,może być każda inna substancja w której pigment się rozpuści.

Kiedy już wszystko wyschło powtórzyłem to wszystko używając jako zamiennika terpentyny lakieru błysk Humbrola i Fixera. W przypadku powtórzenia tego z białym pigmentem utwardziłem tylko za pomocą fixera.

W miejscach zamków klap zasypałem praktycznie pigmentem , wtedy tam gdzie nie chciałem żeby był usunąłem i zalałem dużą ilością fixera.

Potem jeszcze płukanka z czarnej i brązowej olejnej.

Nie żebym ci ,źle życzył ale pewnie nie wyjdzie, sam nie wiem jak to robiłem , właściwie to już o tym nie myślałem

Wyjsc to na pewno nie wyjdzie bo bede malowal pierwszy model z zebranym z forum doswiadczeniem - zobaczymy co z tego wyjdzie

zrobie tak

- pomalowana powierzchnia (juz pomalowana 3razy)

- nakladam washa

- nakladam odpowiednie pigmenty (mam tylko zestaw bloto piach lekki piach Tamyii i jakiejs polskiej firmy rdze i proch)

i taki efekt to pewnie zasluga tego fixera i terpentyny glownie...

napisze jak mozesz jak to zmieszales czy naniosles na model... jakie proporcje i w czy w jakims naczynku czy poprostu na modelu ?

aha czy taki fixer bedzie dobry ?

1434_rn.jpg

pozdro

i taki efekt to pewnie zasługa tego fixera i terpentyny głownie...

Głównie , fixer ma go tylko przytrzymać , a terpentyna rozpuścić.

Nie mieszałem w ogóle terpentyny i fixera.

Kiedy pigment miałem już nałożony (oczywiście suchy, prosto z pudła)

dałem krople(strząsnąłem) fixera w sam środek ,żeby mi pędzla nie zabrudził jak będę ponownie maczał w pojemniku , poczekałem 1h, tak na wypadek(w rzeczywistości poszedłem na kolacje )

W między czasie jeszcze terpentynę też tam strząsnąłem ,żeby się to co miało rozpuściło.

Tak naprawdę każdy modelarz ma swoją technikę, ja sam zawsze się o wszystko pytam i przez długi czas liczyłem na to ,że dowiem się jakąś uniwersalną technikę, po prostu trzeba iść na wyczucie.

P.S. Pierwszy raz zdjęcia są lepsze niż model

Ale z tego co ja wiem to był pojazd szkolny i na prawym błotniku (przednim) miał czarne litery "NSKK". Na innym forum zamieściłem zdjęcie tego czołgu. Czy ta hybryda to jeden zestaw, czy składałeś go z dwóch różnych? Bo jak jeden to zaskakujące, że producent nie dał kalek to tej wersji szkolnej.

EDIT:

PzIVNSKK.jpg

Słaba jakość, ale jednak coś widać

Do tej wersji są kalki , ja zrobiłem hybrydę z frontu wschodniego gdzie w tym okresie nie miła ona na sobie żadnych numerów i krzyży.

Zdjęcia z postępów, dojdą jeszcze figurki.

200912231013.jpg

200912231011.jpg

200912231010.jpg

Jak myślicie , zwiększyć ilość śniegu na czołgu?