MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Nie pokazywałem na Modelworku warsztatu od początku ponieważ Tie Interceptor był budowany w ramach konkursu na forum Galaxy Kits. Jako, że konkurs dobiegł tam końca to teraz mogę pokazać w całości przebieg prac i gotowy model. Pudełko i jego zawartość Instrukcja, kalkomanie, drobiazgi Na początek zmontowałem stojak. Wnętrze kadłuba psiknąłem kolorem bazowym Neutral Grey (XF-53) Następnie zająłem się kokpitem. Po sklejeniu, najpierw otrzymał bazowy Neutral Grey (XF-53), potem w zagłębienia wash Badab Black (Citadel) i na koniec rozjaśnienia z Astronomican Grey (Citadel). Kokpit po wyschnięciu zabezpieczyłem Satin Varnish Vallejo. Panele boczne. Pilot - malowany czarną farbą i kilkoma odcieniami szarości. Następnie pilot zasiadł za sterami i kokpit został poskładany w całość. Widoczny z zewnątrz panel na przodzie pomalowany German Grey (XF-63), dodany wash Badab Black (Citadel), przetarcia RLM 84 (Vallejo Model Air) Panele słoneczne zostały wycięte z ramek i oszlifowane. Najpierw otrzymały 2 warstwy podkładu Alclad II Gloss Black Base, a na drugi dzień 2 warstwy Alclad II Prismatic Sapphire. Zdjęcia niestety nie do końca oddają efekt, ale kolor paneli się zmienia zależnie od kąta z jakiego się patrzy i oświetlenia. Na zdjęciach lakier jest jeszcze lekko wilgotny. Oszklenie wykąpane w Future Klear i zamaskowane. Kadłub Interceptora już w całości i pociągnięty podkładem Grey Primer Vallejo. Ramy skrzydeł również zostały poskładane i zapodkładowane. Potem nadszedł czas malowania. Jakoś żaden z posiadanych jasnoszarych mi nie pasował, więc metodą prób i błędów doszedłem do koloru, który mi odpowiada. Użyłem Flat White (XF-2) i Light Grey (XF-66) z przewagą białego. Jako, że uzyskany kolor mi podpasował to jego zapas zachowałem sobie w słoiczku pod nazwą TIE Grey. Kadłub dostał TIE Grey, a obramowanie oszklenia i sensory (niewidoczne na zdjęciu - malowane osobno) pomalowałem Neutral Grey (XF-53). Jako że podstawka/stojak wydała mi się nieco pusta postanowiłem dodać parę drobiazgów wygrzebanych z szuflady z resztkami... Tie został umyty i pomalowany ponownie po tym jak podczas zmywania nadmiaru washa zwarzył się lakier :( Ponownie Tie Grey i czarny wash. Niektórym wash może wydawać się za mocny, ale chciałem uzyskać TI zmęczonego i mocno używanego. Po szlifowaniu i pasowaniu udało się wpasować panele słoneczne. Kadłub też został ukończony Nie pozostało nic innego jak złożyć gotowe elementy w całość Ostatnim brakującym elementem układanki była podstawka. Aby nie odciągała uwagi od samego Tie Interceptora, postanowiłem ograniczyć się do dwóch kolorów - czarnego (Black Tamiya X-1) i Boltgun Metal (Citadel). Gotowy Tie Interceptor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Bardzo fajny model. Mocny wash powoduje, że model wygląda bardziej jak TIE z komiksu, niż filmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksiadz Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Prezentuje się świetnie dobrze oddany realizm jakby dopiero co przyleciał z przestrzeni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 karambolis8 George Lucas zawsze w wywiadach wspominał o koncepcji "używanej galaktyki". Więc Interceptor jest używany i styrany. Poza tym pamiętaj, że zdjęcia są dużym powiększeniem modelu, co jeszcze bardziej uwypukla washa. ksiadz miło, że się podoba. pzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Panie Dyzio - chylę czoła. Piękny Przechwytywacz, piękna praca. GRATULACJE. Zresztą poziom jak zwykle bardzo wysoki. i czekam na kolejny pojazd z Gwiezdnych Wojen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Dzięki Skoti Cieszę się, że Ci przypadł do gustu Model miał swoją premierę 12 maja na NOVA Model Classic 2012 i doleciał do mety na 3 pozycji. W planach mam jeszcze kilka pojazdów... imperialnych W końcu ktoś musi dbać o porządek w Galaktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Widac zabrakło mu cięzkiej broni na pierwszą lokatę ;). Gratulacje 3 miejsca No wiadomo, że ktoś porządek trzymać musi. Ja w warhemmera grywam tylko i wyłącznie jedyną opcją "dobra" czyli Chaosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 Widac zabrakło mu cięzkiej broni na pierwszą lokatę ;). Gratulacje 3 miejsca No wiadomo, że ktoś porządek trzymać musi. Ja w warhemmera grywam tylko i wyłącznie jedyną opcją "dobra" czyli Chaosem No niestety Pokonał go Alien Dropship i coś tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 To w przyszłym roku przywal im z Imperial Destroyer czy coś cięższego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2012 To w przyszłym roku przywal im z Imperial Destroyer czy coś cięższego Jasnowidz? Destroyer czeka na półce Parę innych projektów też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 He he ma się te zdolności ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 Już sam Tie Interceptor coś w sobie ma i to niezłym materiałem na fajny model. Dodatkowo ten wykonany przez Ciebie jest bardzo efektowny i świetnie się go ogląda. No dobra pochwaliłem, nacieszyłem oczęta, a teraz czekam na Panzer IV z LWP Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 3 Czerwca 2012 Share Napisano 3 Czerwca 2012 a nie mogłeś zrobić tego TIE w polskich barwach? gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2012 Już sam Tie Interceptor coś w sobie ma i to niezłym materiałem na fajny model. Dodatkowo ten wykonany przez Ciebie jest bardzo efektowny i świetnie się go ogląda. No dobra pochwaliłem, nacieszyłem oczęta, a teraz czekam na Panzer IV z LWP Pozdrawiam Kornik Dzięki Korniku Panzer będzie Cierpliwości... a nie mogłeś zrobić tego TIE w polskich barwach? gratulacje. Wolałem nie zadzierać z Imperium W polskich barwach planuję X-Winga (rebeliantów się nie obawiam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Czerwca 2012 Share Napisano 4 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Aż nachodzi mnie ochota na coś ze Star Wars. Możesz napisać wymiary modelu, bo to 1/72 ale trudno mi ocenić czy jest duży czy malutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2012 Bardzo mi się podoba. Aż nachodzi mnie ochota na coś ze Star Wars. Możesz napisać wymiary modelu, bo to 1/72 ale trudno mi ocenić czy jest duży czy malutki. Może warto spróbować Długość skrzydła 11 cm, szerokość skrzydła 7 cm, rozstaw skrzydeł (zewnętrzny) 8 cm. Wysokość całego modelu na stojaku 14 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi