Skocz do zawartości

F-15 Eagle 1/144

mandrivecs

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Na wstępie witam Wszystkich serdecznie.

Jest to pierwszy konkurs modelarski w którym biorę udział. Do tej pory ukończyłem 4 modele - wszystkie to 4x4, zatem jest to moje pierwsze latadło. Udział w konkursie traktuję bardziej jako kolejny stopień rozwoju, niż walkę o wygraną, więc będę wdzięczny za każde próby podpowiedzi i w miarę łagodne "besztanie".

F-15 Eagle z założenia jest samolotem mogącym operować w każdych warunkach atmosferycznych, więc zimą również jak najbardziej.

Model to wiekowy zestaw Academy w skali 1/144, prosty w budowie i z ograniczonym detalem. Zwyczajnie na pierwszy model samolotu wybrałem coś banalnego.

Inbox:

DSCF9063_zpsj3mzooxi.jpg~original

- przyzwoity BoxArt

DSCF9069_zpsmhc8anig.jpg~original

- zawartość pudełka

DSCF9080_zpsb4ioxb9q.jpg~original

- ramka 1

DSCF9078_zpsjl8d3yg2.jpg~original

- ramka 2

DSCF9082_zpsqaxrbrd4.jpg~original

- oszklenie i kalki

DSCF9084_zpsinchsopa.jpg~original

- instrukcja nałożenia kamuflażu i oznaczeń

DSCF9086_zpskzb7ryuz.jpg~original

- instrukcja montażu

Dla większości z Was model okaże się banalny; mimo to proszę o podpowiedzi i sugestie!

Edytowane przez Gość

Popołudniowo - nocno - poranne postępy prac. Złożona i pomalowana główna bryła samolotu.

Części pasowały do siebie dość dobrze, choć konieczne było szpachlowanie łączenia "nosa" z resztą kadłuba. Owiewka z bardzo grubego plastyku - może i dobrze bo pod nią pusto...

Do podretuszowania golenie podwozia, potem sido i kalki...

DSCF9114_zpsnqwdxmcw.jpg~original

DSCF9117_zpsufd8uyzu.jpg~original

DSCF9119_zpsbfrbsv8h.jpg~original

DSCF9121_zps8lgk6tn0.jpg~original

Pytanie:

Czy ktoś posiada na zbyciu pylony i uzbrojenie które mógłbym zamontować na tej maszynie..? Zestaw daje tylko 4 rakiety montowane pod kadłubem; zależało by mi głównie na zbiorniku paliwa montowanym centralnie pod kadłubem i jakimś uzbrojeniu pod skrzydła. Jeśli ktoś może poratować będę wdzięczny... Dam coś w zamian / zapłacę / pokryję koszty przesyłki...

Edytowane przez Gość

Generalnie z dodatkami do tej skali jest tak sobie. Niestety nie jesteśmy tak rozpieszczani jak siedemdwójkowcy i czteryósemkowcy. To się powoli zmienia w ostatnich latach, ale sam pylon i ładne dysze kosztują tyle co model:

http://www.zactomodels.com/html/F-15/F-15.htm

Kupowane osobno rakiety też do najtańszych nie należą:

http://shelfoddity.com/index.php?route=product/product&path=25_29&product_id=55

Jak na razie zbiorników brak.

Pomyśl czy nie kupić po prostu modelu Revella w edycji F-15E Strike Eagle & Bombs (zestaw musi mieć numer katalogowy 03972, bo jest jeszcze drugi o 2 zł tańszy ale bez bomb). Wyniesie Cię to dużo mniej, niż zakup pylonu+uzbrojenia a tak dostajesz jeszcze fajny model gratis. Tutaj masz in-box to pooglądaj, czy się opłaca:

http://www.modellversium.de/kit/artikel.php?id=10821

Revella obładujesz samymi bombami a do Academy zostaną Ci zbiorniki i uzbrojenie powietrze-powietrze. Tylko musiałbyś dobrze rozplanować sobie pylony. Centralny pylon mógłbyś zabrać bez wielkiej szkody, ale ze skrzydłowymi będzie kłopot jeśli nie chcesz ograbiać Revella zbyt mocno. Chyba, że potraktujesz je jako wzór do wypiłowania własnych?

Maluję ręcznie - więc na preshading, który w lotnictwie daje świetne efekty - nie ma w tym wypadku szans. Teraz będzie sido, kalki sido, wash i matt... Postaram się wyciągnąć trochę washem i na koniec pocieniować cieniami do powiek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Revell z bombami do przeszczepu już do mnie leci.

Revell z bombami do przeszczepu już do mnie leci.

Dobrze, że się zdecydowałeś na ten zestaw - nie będziesz żałował.

Proponuję z Revella ukraść oba zbiorniki podskrzydłowe oraz rakiety Sidewinder wraz z bocznymi pylonami a same główne pylony podskrzydłowe zostawić przy Revellu wykonując dla modelu Academy jedynie ich kopie z płytki plastyku (prosty pylon to i robota nieskomplikowana). Wtedy uzyskasz jedną z typowych konfiguracji do wywalczania przewagi w powietrzu (na zdjęciu pod kadłubem są co prawda AIM-120 zamiast AIM-7, ale wiadomo o co chodzi):

F-15C-Siauliau.jpg

Wtedy Revella da się skonfigurować podwieszając same bomby na pylonach pod zbiornikami CFT (GBU-10) i podskrzydłowych (GBU-15). Zauważ, że usterzenie GBU-15 jest na tyle duże, że boczne pylony na Sidewindery dla bezpieczeństwa czasem są w całości zdemontowane, więc ich brak nie będzie przeszkadzał:

y5qixaxbtzfapzzheuha.jpg

Wyjdzie fajny tandemik orłów: bombowóz z eskortą

Maluję ręcznie - więc na preshading, który w lotnictwie daje świetne efekty - nie ma w tym wypadku szans. Teraz będzie sido, kalki sido, wash i matt... Postaram się wyciągnąć trochę washem i na koniec pocieniować cieniami do powiek. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Revell z bombami do przeszczepu już do mnie leci.

Wow - to jest malowane pędzelkiem??

No to czapki z głów...

• 3 weeks later...

Ciąg dalszy walki z modelem:

DSCF9130_zpshgojylfn.jpg~original

DSCF9138_zpsvrvjml7c.jpg~original

DSCF9134_zps6mxnlv9o.jpg~original

Położone kalki i matt. Zacząłem prace nad zaznaczeniem podziału blach, ale tutaj wyszedł mankament modelu: linie podziału w zależności od elementu mają różną wielkość - stateczniki pionowe są zorane głębokimi bruzdami, na grzbiecie i górze skrzydeł są prawie niewidoczne... Najlepsze są od spodu... będę z tym dalej walczył, żeby je bardziej wyrównać...

Edytowane przez Gość

Te rowy na statecznikach nie wyglądają najlepiej po położeniu washa.

No ale w zasadzie to nie miałeś chyba wyboru, bo co innego można zrobić - tylko przeryć samemu.

Trochę to dziwne, bo na skrzydłach tak bardzo nie rzuca się to w oczy.

Ale i tak nie wygląda to źle, biorąc pod uwagę skalę i całokształt.

Te rowy na statecznikach nie wyglądają najlepiej po położeniu washa.

No ale w zasadzie to nie miałeś chyba wyboru, bo co innego można zrobić - tylko przeryć samemu.

Trochę to dziwne, bo na skrzydłach tak bardzo nie rzuca się to w oczy.

Ale i tak nie wygląda to źle, biorąc pod uwagę skalę i całokształt.

Rycie tego samemu w skali 1/144 i modelu za 15 zyla to bezsensowna robota. To mój pierwszy samolot, powiedzmy, że uczę się na co zwracać uwagę. Pisałem już - nie wiem dlaczego, ale na różnych elementach jest różna faktura linii - od kanionów na statecznikach, po przyzwoite linie na grzebiecie i spodzie po prawie niewidoczne na dziobie. Będę nad nimi jeszcze pracował - spróbuję je trochę wyrównać ołówkiem, a potem lekko przykryć suchymi pastelami. Spróbuję osiągnąć poziom, który będzie pozwalał bez wstydu postawić model na półce, żeby cieszył oko i tyle... Idealnie z tej bazy nie będzie. Choć na żywo wygląda to lepiej niż na zdjęciach...

Przyznaję, że od kiedy rozpakowałem Revella, to ten mnie zaczyna męczyć swoimi brakami...

Zestawu nie polecam - za całe 27 złotych można kupić Revella z ciekawym uzbrojeniem i wykonanego o wiele, wiele lepiej jeśli chodzi o spasowanie, czy fakturę linii podziału blach. Do tego oczywiście Revell posiada wnętrze kabiny pilotów...

Działam dalej..!

• 1 month later...

To co dało Academy w zestawie ukończone. Docelowo maszyna dostanie jeszcze panele podwieszeń z modelu revella, ale nie wyrobię się z tym do północy, więc galeria konkursowa będzie tak jak jest. Jak dokończę to zaktualizuję galerię poza konkursem.

5_zpsnkhxijkj.jpg~original

Zapraszam do galerii mojego pierwszego samolotu (przed nim popełniłem na razie 4 terenówki - Humvee i Mutty). Twierdzę, że budowa samolotów jest trudniejsza, bo wymaga o wiele większej dokładności. I samoloty wybaczają mniej błędów (nie można ich zakurzyć, lub schować pod szpejami ).