Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po dluzszej nieobecnosci na Forum wstawiam nowy model, jest to Amerykanski bombowiec nurkujacy z II woj. swiatowej - Helldiver. Model W skali 1:72 Academy. Jakosc wyprasek bardzo dobra, bylem naprawde pozytywnie zaskoczony. Ogolnie 1:72 to nie moja skala, wole 1:48, ale modelik skleilem z nudow raczej relaksacyjnie:). Malowany byl pedzlem akrylami Tamiya oraz olejna Humbroll. Troche za bardzo sie swieci przyznaje sie bo pociagnalem go specyfikiem podobnym do Sido ale jak widac daje lepszy polysk:), ogolnie trudno dostac sido w UK. Ok czekam na ogien krytyki i pytania:) Aha podstawka na ktorej stoi model ma imitowac poklad lotniskowca, no i przyznaje sie urwalem mu hak w trakcie zdjec:(

100_4386.JPG

100_4387.JPG

100_4390.JPG

100_4391.JPG

100_4392.JPG

100_4394.JPG

100_4395.JPG

100_4397.JPG

100_4398.JPG

100_4399.JPG

100_4400.JPG

100_4401.JPG

100_4402.JPG

100_4403.JPG

100_4404.JPG

100_4415.JPG

100_4416.JPG

100_4420.JPG

100_4421.JPG

100_4423.JPG

100_4401-1.JPG

100_4403-1.JPG

100_4402-1.JPG

Napisano

Witaj. Bardzo fajny model (też mam w planach). Widać, że mocno eksploatowany. Uroku dodaje fakt że malowany pędzlem. Dla mnie świeci się w sam raz, te bombowce tak to miały, jedynie łopaty śmigła bym trochę zmatowił.

Zastanawiam się jedynie czy sloty nie były wychylane tylko wtedy kiedy i klapy. Ponadto, chciałem się spytać.

a) Ile warstw farby położyłeś, czy była mocno rozcieńczona?

b) Kładłeś na goły plastik czy stosowałeś podkład?

c) Czy obicia i zadrapania to sól czy coś innego?

d) czy przesunięcie białego na znakach narodowych to urok kalkomanii Academy?

Zdjęcia samolotu wysokow chmurach z otwartym lukiem bombowym i wypuszczonym podwoziem są nieco kontrowersyjne, ale mają swój urok

Napisano

Zdjęcia samolotu wysokow chmurach z otwartym lukiem bombowym i wypuszczonym podwoziem są nieco kontrowersyjne, ale mają swój urok

Bo albo podwozie, albo klapy i luk bombowy otwarty (lecąc na tle chmur)...

Sam kończę właśnie dokładnie ten model i u mnie na kalkomaniach przesunięcia białego nie ma, może to zależne od partii lub błędu drukarza, który nie upilnował procesu druku.

Sam na podstawie modelu maluję jeszcze ilustrację - jestem na tym etapie:

cec329fca4d1f2bcmed.jpg

Te gwiazdy na tym niebieskim brzydkim tle wylecą - wstawiłem je tylko poglądowo, potem namaluję nowe. Tutaj technika nieco niemodelarska - Photoshop i tablet Wacom

Model natomiast mam jeszcze w fazie malowania

Napisano
Witaj. Bardzo fajny model (też mam w planach). Widać, że mocno eksploatowany. Uroku dodaje fakt że malowany pędzlem. Dla mnie świeci się w sam raz, te bombowce tak to miały, jedynie łopaty śmigła bym trochę zmatowił.

Zastanawiam się jedynie czy sloty nie były wychylane tylko wtedy kiedy i klapy. Ponadto, chciałem się spytać.

a) Ile warstw farby położyłeś, czy była mocno rozcieńczona?

b) Kładłeś na goły plastik czy stosowałeś podkład?

c) Czy obicia i zadrapania to sól czy coś innego?

d) czy przesunięcie białego na znakach narodowych to urok kalkomanii Academy?

Model malowany na podklad, trzy warstwy farby rozcienczonej 1:3. Zadrapania to suchy pedzel:) i zestaw cieni weatheringu Tamiya. Kalkomania faktycznie nie najlepsza, slabo reaguje na plyn zmiekczajacy i farba przeswiyuje przez blyskawice na stateczniku pionowym oraz znaki narodowe. Racja tez powinienem mu wciagnac podwozie bo wyglada dziwnie:) nie pomyslalem. Druga rzecz, luk bombowy jest za waski wymaga poszezenia co ja zauwazylem za pozno niestety. Ale ogolnie modelik jest fajny i warto sie pobawic:)

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Model naprawdę świetny i chyba bym nie uwierzył, że malowany pędzlem gbybyś tego nie powiedział.

Sam na podstawie modelu maluję jeszcze ilustrację
- fajnie Ci to idzie. Ja, jak raz dziecku narysowałem owieczkę to się rozpłakało, i od tego czasu już nic nie rysuję.
Napisano

To temat galerii autora modelu, ale po cichu powiem, że akurat tak się głupio składa że robię ilustracje na okładki modeli i nie tylko... pewnie znajdzie się tu dział, gdzie zapewne pokażę co nieco.

Co do samego modelu jeszcze - broń boże już teraz nie składaj podwozia, zdjęcie zdjęciem, to tylko ma robić efekt - na tle nieba. To że masz rozłożone podwozie, otwarte klapy, luk bombowy i wysunięty hak, to jest to element demonstracji modelu w gablocie i niech tak zostanie

Napisano

Model zrobiłeś bardzo fajnie, jednak nie wiem na czym wzorowałeś się malując kamuflaż (instrukcja modelu?)? Twój kamuflaż jest nieprawidłowy. Istniały zasadniczo trzy typy kamuflażu:

1 - Blue Gray/Light Gray;

2 - Sea Blue/Intermediate Blue/Insignia White;

3 - Sea Blue.

http://www.samoloty.ow.pl/str035.htm

Twój kamuflaż jest mikstem 2 i 3 typu.

2bcced99223ad914med.jpg

dac310c561d1a8e0med.jpg

f9d45bf0fa9829acmed.jpg

Napisano
Model zrobiłeś bardzo fajnie, jednak nie wiem na czym wzorowałeś się malując kamuflaż (instrukcja modelu?)? Twój kamuflaż jest nieprawidłowy. Istniały zasadniczo trzy typy kamuflażu:

1 - Blue Gray/Light Gray;

2 - Sea Blue/Intermediate Blue/Insignia White;

3 - Sea Blue.

http://www.samoloty.ow.pl/str035.htm

Twój kamuflaż jest mikstem 2 i 3 typu.

2bcced99223ad914med.jpg

dac310c561d1a8e0med.jpg

f9d45bf0fa9829acmed.jpg

Masz racje po prostu tak go pomalowalem od niechcenia:) to mial byc szybki model

Napisano
pociagnalem go specyfikiem podobnym do Sido ale jak widac daje lepszy polysk:), ogolnie trudno dostac sido w UK.

Czyżny Johnson's "Klear"?

Napisano
pociagnalem go specyfikiem podobnym do Sido ale jak widac daje lepszy polysk:), ogolnie trudno dostac sido w UK.

Czyżny Johnson's "Klear"?

Zgadza sie:)