Daz Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Galeria modelu, którego powstawanie można oglądać w warsztacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Bardzo fajnie, apetyt mi rośnie na ten model. Masz jakąś linie produkcyjną w domu czy jak, normalnie produkujesz modele szybciej niż ja zmieniam skarpetki. Widać duży postęp w twoim warsztacie w porównaniu do poprzednich, malowanie wychodzi ci dużo czyściej i dokładniej. Maczasz oszklenie w sido przed maskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Piękny model, szkoda że żaden z producentów nie podjął się odświeżenia modelu tego śmigłowca 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Bardzo fajny i ekstra go zrobiłeś .....fajnie,że wypuścili go w 1/48...będę mógł go w przyszłości machnąć do kolekcji śmigłowców w tej właśnie skali (tzn. w polskich barwach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Elegancki , nic dodać , nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 18 Marca 2014 Autor Share Napisano 18 Marca 2014 Bardzo fajnie, apetyt mi rośnie na ten model. Masz jakąś linie produkcyjną w domu czy jak, normalnie produkujesz modele szybciej niż ja zmieniam skarpetki. Widać duży postęp w twoim warsztacie w porównaniu do poprzednich, malowanie wychodzi ci dużo czyściej i dokładniej. Maczasz oszklenie w sido przed maskowaniem? Dzięki miło mi to słyszeć. Nie, nie maczałem w sido, za to zanim w ogóle zacznę brać się za szyby dokładnie maluje je maskolem, i nie boje się później o ślady po farbie czy kleju, jak mi się to zdarzało wcześniej. A można wcześniej potraktować je sido?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 18 Marca 2014 Share Napisano 18 Marca 2014 Bardzo fajnie, apetyt mi rośnie na ten model. Masz jakąś linie produkcyjną w domu czy jak, normalnie produkujesz modele szybciej niż ja zmieniam skarpetki. Widać duży postęp w twoim warsztacie w porównaniu do poprzednich, malowanie wychodzi ci dużo czyściej i dokładniej. Maczasz oszklenie w sido przed maskowaniem? Dzięki miło mi to słyszeć. Nie, nie maczałem w sido, za to zanim w ogóle zacznę brać się za szyby dokładnie maluje je maskolem, i nie boje się później o ślady po farbie czy kleju, jak mi się to zdarzało wcześniej. A można wcześniej potraktować je sido?? Zdecydowanie maczaj najpierw w sido, weż nalej gdzieś do pojemnika, i zanurz całą szybke w sido, potem odłuż gdziesz na bok na kawałku ręcznika papierowego żeby odciekło. Pare rzeczy na które musisz uważać to: najpierw dokladnie wyczyść szybke, nie martw się o drobne ryski, sido wszystko naprawi. trzymaj najlepiej pęsetą za krawędz żeby czasem ślad paluchów nie został odkładając do odsączenia połóz najlepiej też na kancie, krawędzi, chodzi o to żeby sido odciekło w jedno miejsce, gdzie nadmiar możesz usunąć chociażby dotykając kawałkiem ręcznika papierowego. Jak przeschnie to szybka będzie miała ładny połysk, bedzie też dodatkowo chroniona przed farbą, parowaniem od super glue itd. Jeżeli chodzi o maskol, to polecam żebyś jednak maskował taśma np: tamki, maskol jak schodzi to "urywa" farbe przy krawędzi i więc masz wtedy nierówną warstwe farby. Mniej wiecej jak tutaj. Oni używają innego produktu, który niestety w tej formie już nie istnieje, teraz bardziej przypomina nasz sido. Niemniej jednak działa nadal tak samo. http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2005/09/stuff_eng_tech_canopies.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GIUSEPPE Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Fajny ciekawy model. Malowanie wyszło całkiem fajnie. Jedyna moja uwaga jest taka że wygląda jak by był robiony na szybko, wydaje mi się że w niektórych miejscach widać łączenie części. Model zrobiłeś w miesiąc (a jest dosyć skomplikowany), może lepiej by było poświęcić drugi miesiąc i zrobić go na cacy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 27 Marca 2014 Share Napisano 27 Marca 2014 Fajny model Zdecydowanie maczaj najpierw w sido, weż nalej gdzieś do pojemnika, i zanurz całą szybke w sido, potem odłuż gdziesz na bok na kawałku ręcznika papierowego żeby odciekło. Pare rzeczy na które musisz uważać to:najpierw dokladnie wyczyść szybke, nie martw się o drobne ryski, sido wszystko naprawi. trzymaj najlepiej pęsetą za krawędz żeby czasem ślad paluchów nie został odkładając do odsączenia połóz najlepiej też na kancie, krawędzi, chodzi o to żeby sido odciekło w jedno miejsce, gdzie nadmiar możesz usunąć chociażby dotykając kawałkiem ręcznika papierowego. Jak przeschnie to szybka będzie miała ładny połysk, bedzie też dodatkowo chroniona przed farbą, parowaniem od super glue itd. Jeżeli chodzi o maskol, to polecam żebyś jednak maskował taśma np: tamki, maskol jak schodzi to "urywa" farbe przy krawędzi i więc masz wtedy nierówną warstwe farby. Jeżeli zamierzasz maskować ramy, to sido tylko i wyłącznie na końcu. Inaczej rozkosznie zejdzie Ci z taśmą, maskolem itp.... no chyba że chcesz użyć sido jako maskola, to tak samo jak w/w postrzępi Ci farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Fajny model Zdecydowanie maczaj najpierw w sido, weż nalej gdzieś do pojemnika, i zanurz całą szybke w sido, potem odłuż gdziesz na bok na kawałku ręcznika papierowego żeby odciekło. Pare rzeczy na które musisz uważać to:najpierw dokladnie wyczyść szybke, nie martw się o drobne ryski, sido wszystko naprawi. trzymaj najlepiej pęsetą za krawędz żeby czasem ślad paluchów nie został odkładając do odsączenia połóz najlepiej też na kancie, krawędzi, chodzi o to żeby sido odciekło w jedno miejsce, gdzie nadmiar możesz usunąć chociażby dotykając kawałkiem ręcznika papierowego. Jak przeschnie to szybka będzie miała ładny połysk, bedzie też dodatkowo chroniona przed farbą, parowaniem od super glue itd. Jeżeli chodzi o maskol, to polecam żebyś jednak maskował taśma np: tamki, maskol jak schodzi to "urywa" farbe przy krawędzi i więc masz wtedy nierówną warstwe farby. Jeżeli zamierzasz maskować ramy, to sido tylko i wyłącznie na końcu. Inaczej rozkosznie zejdzie Ci z taśmą, maskolem itp.... no chyba że chcesz użyć sido jako maskola, to tak samo jak w/w postrzępi Ci farbę. Powiem szczerze ze mi nigdy nie zeszlo, uzywalem oprocz sido takze Angielskiego kleara i tez nic nie schodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi