kisielprk Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Witam Śledząc forum zauważyłem ostatnio mały wysyp początkujących modelarzy, więc i ja dołożę cegiełkę. Jest to trzeci model za jaki się wziąłem, poprzednie dwa nie nadają się do publikacji. W tym modelu po raz pierwszy starałem się zrobić wash farbą olejną dla plastyków. O ile z grzbietu jestem zadowolony (jak na początek), o tyle brzuch wyszedł tragicznie (pierwszy w kolejności był washowany). Model prosto z pudła, bez dodatków, malowany pędzlem i Pactrą. Moim największym grzechem był brak cierpliwości, sporo rzeczy mogłem zrobić lepiej. Żałuję też, że nie pokusiłem się o dokupienie błękitnej farbki na brzuch. Model bez podwozia. Robiony był od początku na podwieszenie (stąd czarna farba na gondolach silnika- spierniczyłem klapy po całości i trzeba to było ukryć). Koniec wstępu. Oto mój pierwszy post na forum i model. Proszę o porady, oceny i konstruktywną krytykę. PS. Zabawa w modelarstwo redukcyjne z zachowaniem realiów historycznych w każdym detalu na dzień dzisiejszy mnie nie interesuje. Chcę czerpać radość z prymitywnego procesu tworzenia. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj
letalin Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 PS. Zabawa w modelarstwo redukcyjne z zachowaniem realiów historycznych w każdym detalu na dzień dzisiejszy mnie nie interesuje. Pierwszy etap to klejenie i malowanie według instrukcji zamieszczonej przez producenta zestawu. Jesteś w połowie tej drogi:) Cytuj
Marcin94 Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Powiem ci tak: mnie się bardzo podoba ale inni bardziej doświadczeni modelarze mogą być z niego(tzn.twojego modelu) nie za bardzo zadowoleni bo jest trochę przybrudzony a słyszałem ze Polska obsluga naziemnia z okresu IIww dbala o ten samolot nie to co w innych krajach. Pozdrawiam Cytuj
kisielprk Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Napisano 3 Stycznia 2016 Pierwszy etap to klejenie i malowanie według instrukcji zamieszczonej przez producenta zestawu. Jesteś w połowie tej drogi:) To, to ja wiem Minie trochę czasu, zanim opanuję podstawy, ale po prostu wahałem się czy cokolwiek zamieszczać na forum czytając opinie w stylu "model zniszczony, bo odcień farby na prawym kole jest o jeden ton za jasny, a pitot skrzywiony o 5*!"... Przede wszystkim to cierpliwości mi więcej trzeba. Straszny raptus jestem... Wiem, że potrafię lepiej, ale nie mam cierpliwości do detali i brak mi dokładności. Z czasem się wyrobię. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj
letalin Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Z czasem się wyrobię. Pewnie tak. Po ok. dziesięciu modelach będziesz widział postęp. Zainwestuj trochę w narzędzia, materiały, sprytne kleje, spachlówki. Zwróciłem np. uwagę na to jak zlepiłeś linki antenowe. Okręciłeś ją wokół masztu, potem przylepiłeś dużym glutem do kadłuba i usterzenia. Jakbyś miał klej cyjanoakrylowy i wpuścił antenę w niewielki otwór to by nie było wokół tej linki kleksa z kleju. Drobiazg, który może robić różnicę. Cel na następny model powinien być taki, że złożysz go jak Chińczyk składa diecasta:) Czysto, fabrycznie, ze szpachlowaniem połączeń dużych części. Wybór zestawu też jest ważny, im mniej umiejętności tym lepiej stawiać na proste, składalne zestawy z wgłębnymi liniami, bo to prostsze w obsłudze. Nowe Airfixy są tu pierwszym wyborem. Cena i jakość na bardzo dobrym poziomie. Cytuj
mig Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Łoś za bardzo się błyszczy i wash siadł nierównomiernie. Jesteś na dobrej drodze, żeby robić coraz lepsze modele. Cytuj
kisielprk Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Napisano 3 Stycznia 2016 Co do linek- po 5 próbie zamontowania tego ustrojstwa siadłem i zrobiłem to w trybie wściekłości glutami zA cyjanoakrylu gęstego. A potem oryginalny maszt odleciał w czeluści dywanu by nigdy nie powrócić. Moje nerwy i mój błąd, nauka wyciągnięta. Jakieś rady co do łączenia połówek kadłuba co by ładniej się prezentowały? Błyszczenie Łośka wynika z zastosowania sido. Mogę go machnąć matem, pytanie tylko czy da się to zrobić pędzlem ładnie? Washowałem pierwszy raz. Myślę, że kolejny raz będzie lepszy. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj
letalin Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Jakieś rady co do łączenia połówek kadłuba co by ładniej się prezentowały? Washowałem pierwszy raz. Myślę, że kolejny raz będzie lepszy. Łosz na modelu z wypukłymi liniami będzie zawsze problematyczny. Łączenie połówek kadłuba nie jest na zdjęciach widoczne wystarczająco, żeby ocenić jego jakość. Zwykle dobre zestawy nie potrzebują wiele szpachlowania, a najwyżej trochę obróbki papierem ściernym i polerowania po sklejeniu dobrym klejem. Cytuj
kisielprk Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Napisano 3 Stycznia 2016 Ok, dobry klej to revellowski do pastiku czy może cyjanoakryl wamodu, a może doinwestować w thin cement? Bo tych dwóch pierwszych używam naprzemiennie, zależy czy chcę szybkiego wiązania czy precyzji. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj
letalin Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Ok, dobry klej to revellowski do pastiku czy może cyjanoakryl wamodu, a może doinwestować w thin cement? Bo tych dwóch pierwszych używam naprzemiennie, zależy czy chcę szybkiego wiązania czy precyzji. Extra Thin cement jest dobry. Warto. Cytuj
Baas ArK Napisano 3 Stycznia 2016 Napisano 3 Stycznia 2016 Błyszczenie Łośka wynika z zastosowania sido. Mogę go machnąć matem, pytanie tylko czy da się to zrobić pędzlem ładnie? Da się tylko musisz rozcieńczyć lakier. No i trochę treningu. Nabierać na pędzelek niewielkie ilości, żeby nie "zalać" i kłaść równomiernie. Może nie od razu wyjdzie, ale da się. Powodzenia. Cytuj
kisielprk Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Napisano 3 Stycznia 2016 Ok, rozcieńczanie. Wódka tak jak do standardowych farb wystarczy czy dedykowany rozcienczalnik jest wymagany do lakieru? Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Baas ArK Napisano 4 Stycznia 2016 Napisano 4 Stycznia 2016 Nie wiem jaki lakier stosujesz, ale ja raczej nie eksperymentuje tylko daję dedykowany. Z resztą, niech się bardziej zaawansowani wypowiedzą. Cytuj
letalin Napisano 4 Stycznia 2016 Napisano 4 Stycznia 2016 Lakier można kupić w sprayu jak się nie chce inwestować w aerograf i te wszystkie kompresory. Cytuj
kisielprk Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Napisano 4 Stycznia 2016 No właśnie tak zrobiłem wczoraj. W aero zainwestuje na wiosnę. Kasa odłożona niby, ale wolę pobawić się pędzlem na tanich modelach i podstawy solidne zrobić zanim polecę w zaawansowane narzędzia i techniki. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi