sianko Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Witam! Model który ostatnio wykonałem to niemiecki myśliwiec z końca IWW. Sam model sklejało się dość przyjemnie a największe problemy sprawiła Lozegna a właściwie jej brak w zestawie ( j zastąpiłem tą z techmodu). Pozdrawiam! Cytuj
jachud3 Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 :kopara: o kurde.... świetne bardzo mi się podoba :super: Cytuj
pezetel Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Witam. Na wstępie powiem tak: mam świadomość, że kolorystyka lozengi jest wątpliwa ( wyboru jednak chyba nie było ), krzyż na stateczniku - zbyt wysoki a jego ramiona zbyt cienkie, natomiast krzyż na kadłubie ma zbyt grube białe obwódki ( chyba był malowany ręcznie na modelu ). Mimo tego - chylę głowę przed mistrzowskim wykonaniem. Urzekła mnie zwłaszcza klepka na kadłubie. Gratuluję i pozdrawiam. Cytuj
ZIO BY NAITT Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Fajnie że mamy takiego w Krakowie - szkoda tylko że bez skrzydeł ... Model oczywiście pierwsza liga - ja też kiedyś takie będę robił PZDR Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 4 Października 2008 Napisano 4 Października 2008 Fajnie że jeszcze są ludzie którzy starają się w umierającej skali 1/72. Pozdr Cytuj
jachud3 Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 czemu umierającej? ja kleję prawie wyłącznie w 1:72... Cytuj
Leszek.Sz. Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 czemu umierającej? ja kleję prawie wyłącznie w 1:72... Ja też, ale poglądaj sobie galerie na jakiś zachodnich modelarskich forach-1/48 dominuje szczególnie w USA Pozdr Cytuj
jachud3 Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 no bo tam mają większe mieszkania i większe półki Cytuj
Avi Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 no bo tam mają większe mieszkania i większe półki I przede wszystkim większe portfele Model - Gewelbte Cymes Planujesz jeszcze jednego Rolanda? Bo baaaardzo ciekawie wygląda w malowaniu amerykańskim foto: zbiory własne Cytuj
pezetel Napisano 5 Października 2008 Napisano 5 Października 2008 Witam. Avi, czy wiesz jakich kolorów użyto do tego amerykańskiego kamuflażu ? Pozdrawiam. Cytuj
sianko Napisano 5 Października 2008 Autor Napisano 5 Października 2008 Witam! Dziękuję wszystkim za opinie ja też kiedyś takie będę robił Very Happy Już robisz, tylko jeszcze o tym nie wiesz Cytuj
Avi Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Witam. Avi, czy wiesz jakich kolorów użyto do tego amerykańskiego kamuflażu ? Pozdrawiam. Jasne że wiem Aparat ów został zdobyty w 1918 roku przez pilotów (a w zasadzie 'rzut naziemny') 94th Aero Squadron. W dywizjonie pozostawał przez dwa lata, będąc swoistą 'maskotką' jednostki. W 1920 roku trafił do McCook Field, gdzie wziął udział w programie testów nowych kamuflazy dla USAAS. Schemat widoczny na załączonej wcześniej fotografii składał się z barw: PURPLE (FS 37144), DARK BRONZE GREEN (FS 14050), WHITE (FS 17875) oraz LIGHT OCHRE (choć najprawdopodobniej był to BUFF FS 10371). do usług Avi Cytuj
sianko Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 Schemat widoczny na załączonej wcześniej fotografii składał się z barw: PURPLE (FS 37144), DARK BRONZE GREEN (FS 14050), WHITE (FS 17875) oraz LIGHT OCHRE (choć najprawdopodobniej był to BUFF FS 10371). do usług No to biorę się za następnego Rolanda , tylko zastanawiają mnie te plamki na prawym stateczniki- to efekt kamuflażu, czy może kleksy od tuszu na fotce? Cytuj
Avi Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Efekt kamuflażu jak najbardziej - taka maniera Cytuj
hadzi Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 Bardzo fajny model - respekt kolego! Cytuj
krzychu-onisk Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 stary za ten model masz u mnie piwo :P Cytuj
sianko Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 stary za ten model masz u mnie piwo :P No to Twoje zdrówko! Pozdrawiam! Cytuj
jachud3 Napisano 6 Października 2008 Napisano 6 Października 2008 tylko powiedz, jak zrobiłeś to "drewno" na kadłubie i ode mnie masz nawet dwa Cytuj
sianko Napisano 6 Października 2008 Autor Napisano 6 Października 2008 tylko powiedz, jak zrobiłeś to "drewno" na kadłubie i ode mnie masz nawet dwa Very Happy Najpierw pomalowałem cały kadłub farbą ModelMaster-Sand, następnie po przeschnięciu nałożyłem pędzlem mocno rozcieńczoną Pactrę Clear Orange, nałożyłem Sidolux i na to ochrę rozcieńczoną (artystyczna olejna). Po przeschnięciu (ok. 3 dni) ponownie nałożyłem Sidolux i na to czarny wash. I to wszystko. Pozdrawiam! Cytuj
pezetel Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Witam. Dzięki,Avi, za wyjaśnienie w sprawie amerykańskiego kamuflażu. Przy okazji, prezentowany tu model także przedstawia amerkańską zdobycz. Pozdrowienia. Cytuj
sianko Napisano 7 Października 2008 Autor Napisano 7 Października 2008 Witam! prezentowany tu model także przedstawia amerkańską zdobycz A mógłbyś przybliżyć krótką historię tego egzemplarza (jeśli coś wiesz o tym konkretnym samolocie), albo podać jakąś literaturę na ten temat, byłbym wdzięczny. Pozdrawiam! Cytuj
pezetel Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Witam. Znam jedynie monografię Windsock Datafile Nr 37 autorstwa P.M. Grosza - chyba trudna do zdobycia, bo wydana w 1993r. Twój samolot służył w Jasta 23b i trafił do Amerykanów po zawieszeniu bronii i był przez nich testowany. Jaka była historia tej maszyny w służbie niemieckiej - nie wiem, poza tym, że dosyć krótka. Podobno to amerykanie namalowali białe kolo na czarnym pasie wokół kadłuba. Pozdrawiam. Cytuj
kwiatektatek Napisano 7 Października 2008 Napisano 7 Października 2008 Pytanko. Jaki kolor mają naciągi? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi