Skocz do zawartości

[galeria] s.W.S. & 3,7 cm Flak 43, Revell, 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam w tak piękny deszczowy i zimny dzień.

Oto nadszedł czas pokazania wypocin i poddania się pod ocenę publiki

Najpierw kilka słów o modelu. Jest to przepak Italeri ale jakość wykonania jest bardzo dobra. Model ma już trochę lat ale dokładając Edkowe blachy podnosimy jego wartość. Jest to jak narazie jedyny s.W.S. z działkiem na rynku (coś tam w zapowiedziach od skośnookich się pojawia ale wersja UHU).

Jak na pojazd lżej opancerzony jest nieco węższy od Pantery ale dłuższy od niej.

Warsztat znajduje się tutaj: viewtopic.php?t=15767

Jak widać pojazdy w jednolitym kamo też mogą być ciekawe.

Dioramkę starałem się utrzymać w klimacie późnej jesieni ale suchej. Dlatego dominują beże i inne piaskowo-brązowe odcienie.

DSC01679.jpg

DSC01680.jpg

DSC01681.jpg

DSC01682.jpg

DSC01683.jpg

DSC01684.jpg

DSC01685.jpg

DSC01686.jpg

DSC01688.jpg

DSC01691.jpg

DSC01694.jpg

DSC01695.jpg

DSC01696.jpg

DSC01697.jpg

DSC01698.jpg

DSC01700.jpg

Napisano
Obicia robione gąbką? Jakim kolorkiem? Ciekawi mnie jeszcze Twoja technika zabiegów z gąskami...

Tak, gąbkowane. Na kolor bazowy "gąbeczkuję" kolor jaśniejszy od bazy. Jest dobierany na oko, po prostu taki, żeby było go widać. A następnie mieszam kolor panzergrau z ciemnym brązem (tez obojętnie jaki) i nakładam gąbką w te same miejsca co wcześniej. Nie zakrywam dokładnie poprzedniego koloru a uderzam gąbką w przypadkowe miejsca. Co do przetarć na krawędzi (np. przedni zderzak) to prostopadle do krawędzi przecieram gąbką. Tak jakbym suchym pędzlem robił, ale tutaj mam więcej farby żeby zostały rysy i smugi. I jak wcześniej, jaśniejszy kolor a potem mieszanka.

Co do gąsek to po sklejeniu ich w odpowiedni kształt maluje na czarno jako podkład. Potem rozrabiam ciemnobrązowy pigment i nakładam go na całość gąsek. Jeśli ma być błoto to ten kolor rozrabiam także z żywicą i piachem i nakładam. Potem biorę jeszcze ciemniejszy pigment i tez rozrabiam z Fixerem. Też smaruje gąskę ale już bardziej "wybiórczo", nie całą. Na to wszystko po wyschnięciu rozrabiam jasnopiaskowy pigment i też wybiórczo maziam. Na końcu tym jasnym suchym pigmentem kurzę trochę całość. Potem maluję stalowym elementy które dotykają gruntu i kół.

Uff, trochę napisałem Opisałem tą metodę w warsztacie z budowy Panther G. Zajrzyj tam