Daz Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Kolejny z odbudowywanych po latach, tym razem niemiecki transporter. W późniejszym okresie dojdzie jeszcze załoga i działo przeciwlotnicze ciągnięte na przyczepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Czy te dodatkowe bronie nie pasujace okresem do pojazdow w szarym malowaniu to jakis znak rozpoznawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Znaczy sama wersja D już pokazuje ze to poźny okres. Tak samo dywizja która powstała w pózniejszym okresie. Co do malowania to można dyskutować, pod koniec wojny, gdy zaczeło brakować wszystkiego czasem przypominano sobie o szarościach. Natomiast kwestia podczepienia "20tki" to juz inna bajka.Wyposażenie i oznakowanie wskazuje na rozpoznanie i to działko ma sie nijak do tego pododdziału. Ale z drugiej strony znów temat końca wojny gdzie tak naprawdę ciągnięto tym co było dostępne i nie zważano z jakiego pododdziału był pojazd. Fajnie by było znaleźć jakąś pictografię na potwierdzenie takiej mikstury. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 jeśli chodzi o wyposażenie, to jest to dokładnie to co zaproponowała tamiya w zestawie, nic nie dodałem od siebie. Jeśli chodzi o szare malowanie, to rzeczywiście można dyskutować, czy w tym okresie jeszcze występowało, bo zasadniczo powinien być piaskowy w brązowo-zielone moro, ale nie ukrywam że bardzie podoba mi się w szarej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Najlepszym rozwiązaniem na takie sytuacje jest zawsze archiwalne zdjęcie. To zawsze ucina dyskusje. Oczywiscie, nawet na "moim podwórku" znam osobe która na argument prawdy historycznej odpowiada "ale mi sie tak podoba" albo "nie mam zdjecia które potwierdza ale nie ma tez dowodu że tak nie bylo" tylko że wtedy zawsze zostaje niesmak i temat do krytyki... Mi sie zdarzyło złożyc dwie takie figury i są mi solą w oku w mojej kolekcji i nie chwalę się nimi za bardzo. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Fajnie się prezentuję. Zwłaszcza pancerz. Koła dla mnie za bardzo jednolite i gąski. Ale to nie znaczy ,że złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Natomiast jeżeli chodzi o stronę wizualną to zgodzę się z przedmówcą, ogólnie robi miłe wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 A mi chodzi o stronę praktyczną. Po jaką cholerę załoga miała by wieszać tego panzerschreka na zewnątrz, skoro panzerfausty leżą w środku. Tego to nie rozumiem. I czym on jest przytwierdzony do tej burty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Tu masz racje że przydałby się pas nośny który jest zaczepiony za coś. A co do powodu to taki sam jak wiekszość dużych gratów wywieszonych na zewnątrz pojazdów, żeby nie zabierał cennego miejsca wewnątrz. Panzerfausty jak widać cicho sobie leżą po kątach i nie bardzo przeszkadzaja w czym kolwiek. Uwierz mi że gdybyś wsadził "rurę od piecyka" do wnetrza to nie wiele już by tam zostało miejsca na cokolwiek. Nie wspomnę już faktu wagi tego przedmiotu. Scena z "Saving Private Ryan" gdzie żołnierz biegnie sobie z tym na niemal wyciagniętych łapkach z lekkościa tekturowej rolki można se między bajki włożyć. Ja maiłem dosyć samego trzymania tego na pasie nośnym na ramieniu po 5ciu minutach a do ułomków nie należę. Teraz próbuj cokolwiek z tym robić w dość ciasnym wnetrzu 251dynki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 19 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Całe wyposażenie jest zrobione tak jak producent przewidział Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 Model fajny. Kolega wytłumaczył o co mu chodziło, 7urgen nawet podparł to "historycznie" bo i u Niemców było jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Rozumiem, że załoganci dopiero pierwszy dzień na służbie po wymianie hełmów ;) bo wyglądają one przy całej reszcie jakby były codziennie polerowane i woskowane, a malowane nie rzadziej niż raz na 2 tygodnie... Taki dysonans poznawczy odczułem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 19 Kwietnia 2015 Share Napisano 19 Kwietnia 2015 "Nie popełnia błędów tylko ten co nic nie robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 20 Kwietnia 2015 Share Napisano 20 Kwietnia 2015 Fajnie pobrudzony i wydetalowany model miło się ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kommar Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Jest na co popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi