Bushi Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Witam W moim pierwszym poście chciałbym zaprezentować italerowski model w skali 1/72. Jest to amerykańska amfibia DUKW, nr. kat: 7022. Model prawie nowy i co za tym idzie wykonany przez tą firmę dobrze. Dobrze w sensie spasowania części. Trochę rzeczy można by w nim oczywiście poprawić. Jeśli ktoś ma zamiar robić go fullwypaśnie to przydałby się jakiś zestaw waloryzacyjny i trochę własnego wkładu. Ja wykonałem model prosto z pudełka, bez żadnych walorek. Ogólnie model robi się dobrze i bez większych problemów można wykonać go w dwa, trzy dni. Można również wykonać kilkuminutowy „szybki montaż” - to opcja dla miłośników gry Alzo Zero. Mój model został zrobiony w standardzie, ma malowanie armii USA z Niemiec 1945 r. Do malowania i brudzenia użyłem farb akrylowych, tuszy permanentnych, oraz suchych pasteli. Niestety przed sesją zdjęciową zapomnialem przybrudzić i wycieniować miejsca, gdzie są nałożone kalkomanie, ale postaram się to wkrótce poprawić. Poniżej kilka fotek modelu w różnym oświetleniu. Tu model na mojej standardowej podstawce do zdjęć. Niestety jest tak duży, że prawie się na niej nie mieści: Tu na niebieskim tle: Pozdrawiam forumowiczów i czekam na opinie/propozycje w temacie DUKW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Bardzo ładny model. Podoba mi się cieniowanie i różnicowanie koloru. Naprawdę plastycznie i estetycznie wyszedł. Jedyne co mi się nie podoba, to zbyt metaliczne narzędzia i minimalnie widoczny film kalki. Ale wszystko pozostałe - miodzio! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Zgadzam się z przedmówcą... Naprawdę model świetnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 no no może przekonam się kiedyś do Italeri (widok wyprasek zawsze mnie odrzuca). bardzo ładny modelik. jak jeszcze zrobisz to o czym zapomniałeś to będzie jeszcze ładniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Witamy kolege na forum. Gratulacje, bardzo efektowne wejscie Kolejny model, który pokazuje, że 72 to nie druga liga. Andrzej LK, też nie mam specjalnego zaufania do tej firmy. Ale trzeba przeglądac in boxy to można na coś ciekawego trafić. Myśle teraz o PUMIE w 1/72? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 Witaj modeli naprawde miodzio lepie teraz dukw z działem w 35 jak pomalowałeś te zwinięte sznury na rogach wyglądają bardzo realistycznie INTERPUNKCJA LEŻY I KWICZY! MODERATOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2008 jak pomalowałeś te zwinięte sznury na rogach wyglądają bardzo realistycznie Jeśli chodzi o sznury, to malowałem na początku cały model, łącznie ze sznurami farbą Olive Drab (Model Master 4728). Następnie naniosłem kilka warstw dobrze rozrzedzonej farbki Vallejo z serii Game Color - Pale Yellow nr. 72097. Później cieniowałem nieco rozrzedzonym tuszem tejże firmy, był to Game Ink nr. 72092 - Marron Brown, lub Game Ink nr. 72091 - Sepia. (Jeśli robisz to samo w 1/35 to proponuję zastosować w tym momencie metodę głębokiego cieniowania i tu bym użył dodatkowo bardzo rozrzedzonego Game Inka Vallejo w kolorze czarnym nr. 72.094.) Na końcu delikatna przecierka suchym pędzlem z farbką Model Mastera - Bone nr. 4392. I to by było wszystko w temacie malowania sznurów. Pozdrawiam i życzę sukcesów przy DUKW w 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Bardzo wspaniały 5+/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Model po drobnych poprawkach. Nieco ubrudziłem kalki i przyciemniłem narzędzia. Mam nadzieję, że wygąda to trochę lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Pikna fura pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi