Melnikov Napisano 8 Stycznia 2015 Share Napisano 8 Stycznia 2015 Witam. Zaczynam powoli robić kolejny model i tym razem postanowiłem założyć warsztat. Malowanie będzie prawdopodobnie takie jak w instrukcji (zdj. poniżej). No chyba, że ktoś poleci mi coś innego ;) Dodam, że będę chciał zrobić do niego podstawkę. Mam już pomysł, który zawsze chciałem zrealizować. A będzie to stary, drewniany most nad jarem. I do tego zastanawiam się nad zimową scenerią. No i przy budowie podstawki będę próbował zrobić swoje pierwsze drzewo ;) No nic w każdym razie bohaterem tego postu ma być Sd Kfz 7. Wypraski wygladają ładnie. Model dość nowy bo z 2012 roku (przynajmniej tak mówi data na pudełku) no i wyprodukowany w Polsce ;) Dość sporo części jak na takiego malucha, więc zabawy będzie sporo. Poniżej póki co trzy zdjęcia. Tutaj już coś rozgrzebałem Zdjęcia wyprasem i przypuszczalnego malowania. Pozdrawiam: Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 16 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2015 Prace nad Sd Kfz'tem idą powoli. Póki co przykleiłem górną część pojazdu i przyłożyłem maskę na próbę do całości. Przy złączeniu maski z resztą trzeba będzie użyć szpachli. To samo w miejscu łączenia stopni z błotnikami kół przednich ;) Pozdrawiam: Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 17 Stycznia 2015 Share Napisano 17 Stycznia 2015 mam nadzieję, że użyjesz jedna kawałka hipsu na łączeniu maski zamiast szpachli. podglądam bo mój też czeka w poczekalni,muszę tylko kupić blaszkę Part'a do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 17 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2015 mam nadzieję, że użyjesz jedna kawałka hipsu na łączeniu maski zamiast szpachli. podglądam bo mój też czeka w poczekalni,muszę tylko kupić blaszkę Part'a do niego Przy odpowiednim poszlifowaniu przyłożona maska wpasowuje się dobrze, więc może jednak szpachla nie będzie potrzebna ;) Za to przy błotnikach przy łączeniu poszpachlowałem i na przedzie miejsca po wypychaczach. W międzyczasie jak szpachla schnie zająłem się robieniem podstawki pod Sd'ka. Póki co prace są na takim etapie ;) Pozdrawiam: Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 18 Stycznia 2015 Share Napisano 18 Stycznia 2015 O ciekawie się robi. czym bedziesz równał szpachlę w tych miejscach jak nadkola? ja sobie zakupilem jakiś czas temu liquid green stuff od cytadeli bo jest zmywalna wodą. most jest z zapałek do zniczy? Deski z przedzielonych tych zapałek czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 18 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2015 Nadmiar szpachli zrównam nożykiem, a później papierem o gradacji 1000 zeszlifuję. Most robię z listewek 4mm/4mm i 2mm/2mm i balsy 1,5 mm i 2mm. Pozdrawiam: Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 19 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2015 Prac przy błotnikach ciąg dalszy. Zeszlifowałem szpachlę, ale musiałem jeszcze pouzupełniać ;) Mam jednak problem ze stopniem. Wg mnie wystaje za bardzo. Przejrzałem zdjęcia innych modeli tego pojazdu i historyczne zdjęcia, lecz na nich stopień nie wystawał poza błotnik. I tu pytanie: Czy to błąd producenta modelu, czy zdarzały się takie wersje tego pojazdu? Fotki pokazujące stopień: No i kilka fotek podstawki, która idzie troszkę szybciej niż sam model ;P Pozdrawiam: Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 22 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2015 Ciągnik już nabrał ostatecznego kształtu. Maskę w miarę dopasowałem do reszty. Będę musiał tylko poszlifować i wyrównać łączenie maski z resztą nadwozia, gdyż powstał "schodek". Zdecydowałem się też zaszpachlować otwory ułatwiające zamontowanie siatki/kratki na drobnicę w tylnej części pojazdu. Były za duże i po przyłożeniu elementu były widoczne ;) Pierwotnie zastanawiałem się aby zrobić pojazd ze złożoną plandeką, lecz ostatecznie doszedłem do wniosku, że skoro scenka ma przedstawiać raczej chłodną porę roku, zdecydowałem się na zamontowanie dachu ;) Pozdrawiam Mel ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 23 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2015 Dziś nie chciało mi się nic robić przy ciągniku, za to pociągnąłem dalej prace nad mostkiem i podstawką. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Stycznia 2015 Share Napisano 23 Stycznia 2015 Skarga będzie trawiasta czy kamienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 Nie będzie to skała. Będzie ziemia. Muszę jeszcze przejrzeć zdjęcia tego typu ukształtowań terenu i pomyśleć nad kompozycją podłoża ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomka21 Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Duże wrażenie na mnie zrobiła mini makieta:) jeszcze w trakcie prac, a już mi się podoba. Mam pytanie, czy na tą zieloną kartkę kładłeś wikol? Czy to białe to coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 ^^Z tego co widzę jest to chusteczka namoczona w rozcieńczonym wikolu Diorama aktualnie wygląda ok Będziesz robił imitację gwoździ w moście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 ^^Z tego co widzę jest to chusteczka namoczona w rozcieńczonym wikolu Diorama aktualnie wygląda ok Będziesz robił imitację gwoździ w moście? Tak jest. "To białe" to wikol rozcieńczony z wodą ;P A co do gwoździ to myślałem o tym ostatnio, że dobrze by było to zrobić, ale póki co nie szukałem jeszcze jakich rozmiarów "szpileczek" używa/używało się do tego typu konstrukcji. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 hej ! Mógłbyś podać szerokość tego cudnego mostku ? Twoja praca mi się szalenie podoba i z niecierpliwością czekam na dalszą relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 24 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2015 hej ! Mógłbyś podać szerokość tego cudnego mostku ? Twoja praca mi się szalenie podoba i z niecierpliwością czekam na dalszą relacje Szerokość desek na mostku to 7 cm, a belek poprzecznych około 8 cm. Zastanawiam się nad kupnem kompresora z tym, że nie jestem pewien, który kupić. Chciałbym pomalować ten model i kolejne przy pomocy aerografu, ale mam problem z doborem sprzętu. Może ktoś z was mi pomoże wybrać, albo poleci coś innego. I może do tego jakiś aerograf w cenie do 200 zł? http://www.hobbysta.pl/mini-kompresor-186-zbiornikiem-aerografow-p-28670.html http://exito.sklep.pl/pl/p/Zestaw-do-malowania-S-5000-kompresor/5194 Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 24 Stycznia 2015 Share Napisano 24 Stycznia 2015 Kompresory wyglądają OK. Ja używam takiego z MAR, jak S-5000, ale bez butli. Na razie jest OK. A co do aerografu to polecam Harder&Steenbeck, ja mam Ultrę, kosztuje więcej niż pisałeś (ok. 300 zł), ale naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomka21 Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Dzięki za info:) Bardzo podobają mi się mini makiety, mają to "coś". Może kiedyś dojdę do takiego poziomu budowania makiet. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Sd Kfz doczekał się reflektorów i tych dynksików pomagających kierowcy ocenić szerokość wozu. Nigdy nie mogę zapamiętać jak one się nazywają ;P Szpachla na otworach do montowania siatki na drobnicę zeszlifowana, ale siatki nie montowałem ponieważ muszę ją poprawić. Producent dał część w jednym kawałku i zaleca pozaginać w odpowiednich miejscach, a tym samym utworzyć prostokąt, lecz po tym zabiegu nie wygląda to dobrze. Zdecydowałem się na rozcięcie całości na cztery ścianki i sklejenie po kolei. Wtedy będzie idealny prostokąt ;) Mam nadzieję . Zdjęcie części zrobionej wg instrukcji I zdjęcia pojazdu z przyłożoną gąską. Musiałem uciąć jedno ogniwo ponieważ robal był za długi ;) Teraz też jest zapas ponad milimetra i będę musiał to jakoś ukryć "zwisając" ją w odpowiednich miejscach. No i zdjęcia podstawki. Chyba jednak zdecyduję się na bardziej zarośniętą scenkę. Mech norweski jest tylko przyłożony i będę musiał go bardziej przebrać i poprzyklejać mniejszymi kawałkami, aby bardziej imitował skomplikowane gałązki, a na całość posypię liście. Tylko nie wiem z czego zrobić. Co do tego drzewka to nawet w takiej formie bardzo mi się podoba, ale zdaję sobie sprawę, że nie wygląda to naturalnie i jak napisałem wyżej wiem co z tym zrobić i chyba wiem jak ;) Ta próba zainspirowała mnie to dalszych prac przy tej roślinie Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Stycznia 2015 Share Napisano 25 Stycznia 2015 Liście to najlepiej z Polaka. Te "dystansy" to skrajniki lub skrajnie - z takimi nazwami się spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 25 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2015 Liście to najlepiej z Polaka. Te "dystansy" to skrajniki lub skrajnie - z takimi nazwami się spotkałem. Muszę wykombinować liście w jakiś domowy sposób. Póki co cała podstawka będzie bardzo improwizowana i będzie sporo robione metodą "wszystko co znalazłem pod ręką". Jak będę kupował aero i kompresor, chcę przy okazji zaopatrzyć się w parę dodatków do dioram. Więc na pewno zobaczę produkty firmy Polak ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 27 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2015 Sd Kfz czeka na aero, więc póki co zajmuję się podstawką. W sobotę byłem w sklepie modelarskim i kupiłem trawę elektrostatyczną. "Posadziłem" ją na podstawce i póki co efekt jest taki jak na zdjęciach. Będę starał się ją urozmaicić innymi "zaroślami", lecz nie mam pomysłu co wykorzystać ;) Może w weekend przejdę się i spod śniegu uda mi się wygrzebać jakieś małe gałązki, które posłużą mi do zrobienia krzaków. Mostek wstępnie pomalowałem jedną warstwą farby i próbowałem cieniować deski ciemniejszą farbą. Jeszcze dużo pracy przede mną. Droga do poprawy. Muszę odcisnąć gąski. Drzewko powoli powstaje. Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomka21 Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 Może wypróbowałbyś domową gąbkę do mycia naczyń? Tą czarną stronę gdyby odciąć, pociąć na małe kwadraciki, je porozciągać i przykleić na gałęzie. Widziałem takie drzewka i efekt mi się podobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melnikov Napisano 29 Stycznia 2015 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2015 Drzewko wyszło tak. Efekt nie jest spektakularny i zdaję sobie sprawę z tego, ale jak na moje umiejętności to uważam, że wyszło całkiem nieźle ;) Muszę dodać więcej liści. Wciąż myślę nad krzaczkami. @radomka21 Z gąbką spróbuję powalczyć przy okazji robienia krzaków ;) Pozdrawiam Mel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Stycznia 2015 Share Napisano 29 Stycznia 2015 a na drobne liście testował może przyprawę z kuchni? Majeranek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi