Skocz do zawartości

Sd Kfz 7 1:72 Revell

Melnikov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zaczynam powoli robić kolejny model i tym razem postanowiłem założyć warsztat. Malowanie będzie prawdopodobnie takie jak w instrukcji (zdj. poniżej). No chyba, że ktoś poleci mi coś innego ;) Dodam, że będę chciał zrobić do niego podstawkę. Mam już pomysł, który zawsze chciałem zrealizować. A będzie to stary, drewniany most nad jarem. I do tego zastanawiam się nad zimową scenerią. No i przy budowie podstawki będę próbował zrobić swoje pierwsze drzewo ;)

No nic w każdym razie bohaterem tego postu ma być Sd Kfz 7. Wypraski wygladają ładnie. Model dość nowy bo z 2012 roku (przynajmniej tak mówi data na pudełku) no i wyprodukowany w Polsce ;) Dość sporo części jak na takiego malucha, więc zabawy będzie sporo.

Poniżej póki co trzy zdjęcia.

Tutaj już coś rozgrzebałem

IMG_2565.jpg

Zdjęcia wyprasem i przypuszczalnego malowania.

IMG_2562.jpg

IMG_2563.jpg

Pozdrawiam:

Mel

• 2 weeks later...

Prace nad Sd Kfz'tem idą powoli. Póki co przykleiłem górną część pojazdu i przyłożyłem maskę na próbę do całości. Przy złączeniu maski z resztą trzeba będzie użyć szpachli. To samo w miejscu łączenia stopni z błotnikami kół przednich ;)

IMG_2676.jpg

IMG_2677.jpg

IMG_2679.jpg

IMG_2681.jpg

Pozdrawiam:

Mel

mam nadzieję, że użyjesz jedna kawałka hipsu na łączeniu maski zamiast szpachli.

podglądam bo mój też czeka w poczekalni,muszę tylko kupić blaszkę Part'a do niego

Przy odpowiednim poszlifowaniu przyłożona maska wpasowuje się dobrze, więc może jednak szpachla nie będzie potrzebna ;) Za to przy błotnikach przy łączeniu poszpachlowałem i na przedzie miejsca po wypychaczach. W międzyczasie jak szpachla schnie zająłem się robieniem podstawki pod Sd'ka. Póki co prace są na takim etapie ;)

IMG_2684.jpg

IMG_2686.jpg

IMG_2689.jpg

IMG_2692.jpg

IMG_2693.jpg

IMG_2695.jpg

IMG_2698.jpg

IMG_2699.jpg

Pozdrawiam:

Mel

O ciekawie się robi.

czym bedziesz równał szpachlę w tych miejscach jak nadkola?

ja sobie zakupilem jakiś czas temu liquid green stuff od cytadeli bo jest zmywalna wodą.

most jest z zapałek do zniczy? Deski z przedzielonych tych zapałek czy coś innego?

Prac przy błotnikach ciąg dalszy. Zeszlifowałem szpachlę, ale musiałem jeszcze pouzupełniać ;) Mam jednak problem ze stopniem. Wg mnie wystaje za bardzo. Przejrzałem zdjęcia innych modeli tego pojazdu i historyczne zdjęcia, lecz na nich stopień nie wystawał poza błotnik. I tu pytanie: Czy to błąd producenta modelu, czy zdarzały się takie wersje tego pojazdu?

Fotki pokazujące stopień:

IMG_2723.jpg

IMG_2721.jpg

No i kilka fotek podstawki, która idzie troszkę szybciej niż sam model ;P

IMG_2705.jpg

IMG_2714.jpg

IMG_2718.jpg

Pozdrawiam:

Mel

Ciągnik już nabrał ostatecznego kształtu. Maskę w miarę dopasowałem do reszty. Będę musiał tylko poszlifować i wyrównać łączenie maski z resztą nadwozia, gdyż powstał "schodek". Zdecydowałem się też zaszpachlować otwory ułatwiające zamontowanie siatki/kratki na drobnicę w tylnej części pojazdu. Były za duże i po przyłożeniu elementu były widoczne ;) Pierwotnie zastanawiałem się aby zrobić pojazd ze złożoną plandeką, lecz ostatecznie doszedłem do wniosku, że skoro scenka ma przedstawiać raczej chłodną porę roku, zdecydowałem się na zamontowanie dachu ;)

IMG_2724.jpg

IMG_2730.jpg

IMG_2734.jpg

IMG_2737.jpg

Pozdrawiam

Mel ;)

^^Z tego co widzę jest to chusteczka namoczona w rozcieńczonym wikolu

Diorama aktualnie wygląda ok Będziesz robił imitację gwoździ w moście?

Tak jest. "To białe" to wikol rozcieńczony z wodą ;P A co do gwoździ to myślałem o tym ostatnio, że dobrze by było to zrobić, ale póki co nie szukałem jeszcze jakich rozmiarów "szpileczek" używa/używało się do tego typu konstrukcji.

Pozdrawiam

Mel

hej !

Mógłbyś podać szerokość tego cudnego mostku ? Twoja praca mi się szalenie podoba i z niecierpliwością czekam na dalszą relacje

Szerokość desek na mostku to 7 cm, a belek poprzecznych około 8 cm.

Zastanawiam się nad kupnem kompresora z tym, że nie jestem pewien, który kupić. Chciałbym pomalować ten model i kolejne przy pomocy aerografu, ale mam problem z doborem sprzętu. Może ktoś z was mi pomoże wybrać, albo poleci coś innego. I może do tego jakiś aerograf w cenie do 200 zł?

http://www.hobbysta.pl/mini-kompresor-186-zbiornikiem-aerografow-p-28670.html

http://exito.sklep.pl/pl/p/Zestaw-do-malowania-S-5000-kompresor/5194

Pozdrawiam

Mel

Kompresory wyglądają OK. Ja używam takiego z MAR, jak S-5000, ale bez butli. Na razie jest OK. A co do aerografu to polecam Harder&Steenbeck, ja mam Ultrę, kosztuje więcej niż pisałeś (ok. 300 zł), ale naprawdę warto.

Sd Kfz doczekał się reflektorów i tych dynksików pomagających kierowcy ocenić szerokość wozu. Nigdy nie mogę zapamiętać jak one się nazywają ;P Szpachla na otworach do montowania siatki na drobnicę zeszlifowana, ale siatki nie montowałem ponieważ muszę ją poprawić. Producent dał część w jednym kawałku i zaleca pozaginać w odpowiednich miejscach, a tym samym utworzyć prostokąt, lecz po tym zabiegu nie wygląda to dobrze. Zdecydowałem się na rozcięcie całości na cztery ścianki i sklejenie po kolei. Wtedy będzie idealny prostokąt ;) Mam nadzieję .

Zdjęcie części zrobionej wg instrukcji

IMG_2782.jpg

I zdjęcia pojazdu z przyłożoną gąską. Musiałem uciąć jedno ogniwo ponieważ robal był za długi ;) Teraz też jest zapas ponad milimetra i będę musiał to jakoś ukryć "zwisając" ją w odpowiednich miejscach.

IMG_2777.jpg

IMG_2772.jpg

IMG_2770.jpg

No i zdjęcia podstawki. Chyba jednak zdecyduję się na bardziej zarośniętą scenkę. Mech norweski jest tylko przyłożony i będę musiał go bardziej przebrać i poprzyklejać mniejszymi kawałkami, aby bardziej imitował skomplikowane gałązki, a na całość posypię liście. Tylko nie wiem z czego zrobić.

Co do tego drzewka to nawet w takiej formie bardzo mi się podoba, ale zdaję sobie sprawę, że nie wygląda to naturalnie i jak napisałem wyżej wiem co z tym zrobić i chyba wiem jak ;) Ta próba zainspirowała mnie to dalszych prac przy tej roślinie

IMG_2768.jpg

IMG_2767.jpg

IMG_2765.jpg

Pozdrawiam

Mel

Liście to najlepiej z Polaka.

Te "dystansy" to skrajniki lub skrajnie - z takimi nazwami się spotkałem.

Muszę wykombinować liście w jakiś domowy sposób. Póki co cała podstawka będzie bardzo improwizowana i będzie sporo robione metodą "wszystko co znalazłem pod ręką". Jak będę kupował aero i kompresor, chcę przy okazji zaopatrzyć się w parę dodatków do dioram. Więc na pewno zobaczę produkty firmy Polak ;)

Pozdrawiam

Mel

Sd Kfz czeka na aero, więc póki co zajmuję się podstawką. W sobotę byłem w sklepie modelarskim i kupiłem trawę elektrostatyczną. "Posadziłem" ją na podstawce i póki co efekt jest taki jak na zdjęciach. Będę starał się ją urozmaicić innymi "zaroślami", lecz nie mam pomysłu co wykorzystać ;) Może w weekend przejdę się i spod śniegu uda mi się wygrzebać jakieś małe gałązki, które posłużą mi do zrobienia krzaków. Mostek wstępnie pomalowałem jedną warstwą farby i próbowałem cieniować deski ciemniejszą farbą. Jeszcze dużo pracy przede mną. Droga do poprawy. Muszę odcisnąć gąski. Drzewko powoli powstaje.

IMG_2897.jpg

IMG_2896.jpg

IMG_2890.jpg

IMG_2889.jpg

Pozdrawiam

Mel

Drzewko wyszło tak. Efekt nie jest spektakularny i zdaję sobie sprawę z tego, ale jak na moje umiejętności to uważam, że wyszło całkiem nieźle ;) Muszę dodać więcej liści. Wciąż myślę nad krzaczkami.

@radomka21

Z gąbką spróbuję powalczyć przy okazji robienia krzaków ;)

IMG_2907.jpg

IMG_2905.jpg

IMG_2904.jpg

IMG_2903.jpg

Pozdrawiam

Mel