dariusz_32 Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 Witam wszystkich Czy ktoś miał już do czynienia z tym modelem? http://www.plastikowe.pl/zestawy/lotnicze/72-broplanms31-an-28rm-bryza Próbuję też znależć jakiś sklep, w któym można by go kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 28 Maja 2007 Share Napisano 28 Maja 2007 Gzieś na PWM-mie był namiar na Pana który produkuje ten zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Witam. W Mini Replice nr.35 znajdziesz opis budowy BRYZY z Broplanu. Pozdrawiam. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 Tak w temacie Bryzy z Broplanu. Producent wysłał naszemu forumowemu koledze Grześkowi taki o to mail (zostałem upoważniony do publikacji jego treści): Witam, Niestety nie prowadzę sprzedaży detalicznej. Model Bryzy można kupić lub zamówić w: www.aeroclub-models.com www.aviationmegastore.com Pozdrawiam Janusz Brożek BROPLAN A w tych sklepach Bryza kosztuje 10 funtów (plus przesyłka) - chore to zupełnie. A potem producent narzeka, że nie ma zbytu. Mam tylko nadzieje, że jakaś firma w stylu AJ Model wypuści kiedyś wtryskową Bryzę. Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Czerwca 2007 Share Napisano 6 Czerwca 2007 To właśnie mnie tak miło producent obsłużył... eeeeech chce się byc modelarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 29 Czerwca 2007 Share Napisano 29 Czerwca 2007 Witam! Ciekawe kiedy panu Brożkowi się tak odmieniło. Jakieś dwa lata temu wysłałem do niego zapytanie i w odpowiedzi dostałem katalog i cennik. Pozdrawiam Wymysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 10 Października 2007 Share Napisano 10 Października 2007 Właśnie dostałem "Bryzę". Zakupiona za pośrednictwem "Martoli" (ukłony dla Daniela Lachmana za szybką realizację). Cóż, model powala ceną. Ale nie zawartością pudełka (no w zasadzie foliowego worka). Postaram się w najbliższym czasie porobić trochę zdjęć wyprasek. Jednak generalnie mam nadzieje, że powstanie z tego fajny model. Materiał wyjściowy jest Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 11 Października 2007 Share Napisano 11 Października 2007 Kupując model vacu Bryzy, trzeba mieć mocne nerwy. Na początek musimy podjąć decyzję o wydaniu 85 zł na model w skali 1:72. W tej cenie można już dostać porządny model wtryskowy i to w skali 1:48. No ale urok "Bryzy" z Broplanu polega na tym, że jest ... jest jedyna, niepowtarzalna. Mocne nerwy przydają się gdy przychodzi paczka z modelem. Za wspomnianą już kwotę otrzymujemy foliowy worek, który zawiera dwie duże i jedną małą wypraskę z białego tworzywa, formowane próżniowo, wypraskę z oszkleniem (też vacu), dwie małe wypraski wtryskowe z elementami podwozia, śmigieł i drobnego osprzętu. Mały arkusik kalkomanii i instrukcje montażu odbitą na ksero zawierającą również schematy malowania. Schematy malowania producent proponuje dwa: *An-28RM, 1. Eskadra Patrolowo-Ratownicza Lotnictwa Marynarki Wojennej w Siemirowicach, 1994r., czarna "1022" *An-28TD, 13. Eskadra Lotnictwa Transportowego w Krakowie, czarna "1003" jednak różnią się nr taktycznymi (oczywiście poza tak subtelną różnicą jak brak radaru w wersji TD), gdyż oba schematy przewidują pomalowanie samolotu na biały i szaroniebieski z ozdobnymi ciemnoniebieskimi pasami. Gdy ochłoniemy możemy przyjrzeć się bliżej zawartości woreczka: Przyglądamy się na początek instrukcji - wydaje się, że nie powinno być większego problemu ze złożeniem na jej podstawie modelu. Jednak warto się zaopatrzyć w jakieś plany, tak aby wiedzieć, jak naprawdę "Bryza" wygląda: Jakość wyprasek z vacu jest średnia, nie wszystkie linie podziału są odwzorowane, część z nich niestety zanika. Tak prezentuje się najmniejsza z wyprasek, zawierająca elementy usterzenia: Oglądamy następną wypraskę. Tym razem zawierającą kadłub i gondole silników. Przyglądając się wytrasowanym miejscom na oszklenie, stwierdzamy że jest to zrobione niedokładnie: okna są przekrzywione! Z wyprasek formowanych próżniowo zostaje nam jeszcze jedna - z elementami skrzydła i wnętrza. Muszę stwierdzić, że bardzo sprytnie rozwiązano problem sztywności płata w modelu - części są asymetryczne, przez co zachodzą na siebie, zwiększając moim zdaniem sztywność konstrukcji. W zestawie znajduje się również formowana próżniowo wypraska z przezroczystego tworzywa, zawierająca oszklenie kabiny. Moim zdaniem ten element jest wykonany poprawnie. Zestawy Broplanu charakteryzują się tym, że do elementów vacu dodawane są elementy formowane metodą wtryskową. W modelu "Bryzy" znajdziemy dwie takie wypraski, z jasnokremowego tworzywa. Zawierają one elementy podwozia, śmigła wraz z kołpakami, zastrzały skrzydeł, elementy lotek, anteny. Wypraski są typowym shortrunem, więc jest na nich sporo nadlewek. Tak prezentuje się jedna z nich (druga jest identyczna): Tak jak już wcześniej wspomniałem, producent proponuje malowanie mało bojowe (spadek po czasach ZSRR??) - kolor biały, szaroniebieski z ozdobnymi pasami ciemnoniebieskimi. Czyli prawie samolot pasażerski. Do tego malowania przygotowany jest arkusik z kalkami zawierający szachownice, nr taktyczne, parę napisów eksploatacyjnych i oznaczenia na drzwi kabiny pasażerskiej. Z powodu słabej jakości proponuje jednak poszukać kalkomanii zastępczych. Jak również proponuje zmienić schemat malowania na szary, używany obecnie w MW. Podsumowanie: Czy warto kupić Bryzę? Myślę, że tak. Pomimo swoich niedoskonałości i prawie zaporowej ceny (myślę, że przy cenie o połowę niższej producent zarobiłby więcej, gdyż znacznie więcej osób by kupiło ten model) jest to póki co jedyny model "Bryzy". I choć będzie wymagał znacznego nakładu pracy, to mam nadzieję, że powstanie z niego coś pięknego. O np. coś takiego: Ale Casy z Broplanu za 230 zł już nie kupię. Może ktoś się zlituje i zrobi wtryskową. Pozdrawiam sokol PS. Model do kupienia za pośrednictwem Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Dzięki Wojtku!!! Bryza mimo swych niedoskonałości zachęcająca by mieć ją wśród swoich poloników...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 12 Października 2007 Share Napisano 12 Października 2007 Tak jak Grzesiek powiedziałeś... wypada ją mieć Pozdrawiam sokol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi