Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czas rozpocząć nowy projekt . Zabrałem się za nowego Lancastera z Revella.

INBOX

WALKAROUND

Przygodę swą zacznę od odwzorowania kokpitu, mianowicie przedziału pilota i nawigatorów. Wszelkie skrzynki itp. zostały przeskalowane i powycinane.

dsc06870bh9.th.jpg

Także musiałem wprowadzić istotne zmiany w konstrukcji samego modelu ;)

dsc06882yb6.th.jpg

No i oczywiście trzeba było załatać kilka śladów po wypychaczach...

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Rozumiem że powstanie w barwach jedynie słusznej jednostki ?

PZDR

Znaczy 100 dywizjonu RAF'u z Elsham?;> Hehe żartuję oczywiście, ale szczerze to się bardziej na pudełkowe malowanie nastawiłem (bo nabyłem żółtą farbę nawet ). Muszę sie na spokojnie zastanowić czy nie zrobić w polskim malowaniu... hmm może być ciekawie Jakieś kalkomanie+foty/schematy dało by się skołować?

Dzięki za obsadę widowni Postaram się aby było ciekawie:)

Pozdrawiam!

Napisano

Właśnie byłem na stronie Eduarda i się okazało, że już do tego Lancastera są: Klapy, Zoom do wnętrza oraz maski*

Klapy - trochę mnie to przeraża bo trzeba się bawić w cięcie gondoli od podwozia

Zoom - będę mieć swoje, przeskalowane

Maski - nie wiem czy to są aby te bo nie napisali przy nich "new" więc może to są do lancastera - dumbastera z revella?

Może wkrótce pojawi się jakiś ładny exterrior...

Napisano

Techmod ma 2 zestawy z trzema fajnymi godłami na polskie Lancy. Ale są i inne fajne z panienkami, ale to juz wydatek większy i ściąganie zza granicy.

Napisano

Muszę ze spokojem przyjrzeć się ofercie Hannants'a

Napisano

Oj źle oj źle oj niedobrze...

dsc05874tx9.th.jpg

Po co Revell zrobił te okienka w kadłubie? Długo szukałem w Internecie i takiego Lancastera z okienkami nie znalazłem :/

Może mi ktoś odpowiedzieć o co kaman?

Napisano
Ale Lancaster okienka miał. B III wg planów jakie posiadam już nie ale inne jak najbardziej.

Pewny jesteś

Mk.I różnił się od Mk.III TYLKO I WYŁĄCZNIE silnikami - Mk.I miał oryginalne RR Merlin , natomiast Mk.III posiadał silniki produkcji Packarda .

Mk.I i Mk.III były produkowane równolegle a różnice występowały pomiędzy poszczególnymi seriami produkcyjnymi .

Okna wzdłuż kadłuba posiadały maszyny wczesnych serii produkcyjnych .

Przykładowe serie Mk.III to : ED , EE , JA , JB ...

PZDR

Napisano

Czyli okienka jak najbardziej w pewnych seriach były. Poducent robiąc model musiał wybrać pomiędzy ich obecnością i koniecznością maskowania a ich brakiem i późniejszym wierceniem. Inna sprawa, że okienka w postaci listwy plastiku to dla purystów nie do przyjęcia rozwiązanie. Nikt jednak nie jest doskonały a każdy model dla "zawodowca" to tylko materiał wyjściowy.

Napisano

Powoli powoli....

Pogrzebałem trochę przy skrzyneczkach, wkleiłem okienka, i właśnie jestem na etapie ożebrowania (właściwie uzupełnianiu braków)

dsc07054wq0.th.jpg

Noc jest jeszcze młoda, wiec drugą połówkę też dziś skończę..

• 1 month later...
Napisano

Tfu ile kurzu!

W końcu mogę na spokojnie się dobrać do Lancastera. Ostatnio potroiłem jego wartość wzbogacając go o druty miedziane:

dsc08364nk1.th.jpg

A także zaszpachlowałem niepotrzebne okienka:

dsc08368zy0.th.jpg

Nie wiem czy robić to poziome(plastykowe) ożebrowanie wzdłuż całego kadłuba...

Ja ktoś w posiadaniu jakieś dokładniejsze plany wnętrza Lancastera?

• 3 weeks later...
Napisano

Taki mały progres:

dsc08398kw9.th.jpgdsc08399ra6.th.jpg

Zakończyłem też bój z okienkami.

urządzenia nawigatora już prawie skończone, parę innych detali też. gdybym miał czerwoną farbkę to bym mógł je pokazać. Jutro/w poniedziałek wybieram się do modelarskiego..

Napisano
Właśnie byłem na stronie Eduarda i się okazało, że już do tego Lancastera są: Klapy, Zoom do wnętrza oraz maski*

Klapy - trochę mnie to przeraża bo trzeba się bawić w cięcie gondoli od podwozia

Zoom - będę mieć swoje, przeskalowane

Maski - nie wiem czy to są aby te bo nie napisali przy nich "new" więc może to są do lancastera - dumbastera z revella?

Może wkrótce pojawi się jakiś ładny exterrior...[/quo

Witam

Zerknij czasem na ta stronke co prawda jest to angielska strona ale nie ma tragedji z cenami i nawet czasem wychodzi taniej jak w polskich sklepach internetowych http://www.modelhobbies.co.uk milego buszowania pozdro

Napisano

Dzieki za linka:) Popatrzę..

Jak na razie to korzystam raczej ze strony www.hannants.co.uk i czaję się m.in. na Air intakes'y ...

pozdrawiam

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Sierpień, wrzesień, październik, o kurcze już listopad . wracam po niemałej przerwie. Wieczory coraz dłuższe, więc w końcu coś drgnie (mam nadzieję)

Co nowego?

-przedział nawigatorów w 90% skończony

-Przerobiłem całkowicie fotel pilota

-dorobiłem rozkładane siedzenie drugiego pilota.

-ArmiA za schematy i zdjęcia

Mapka, fotel są na sucho położone

DSC08852.jpg

DSC06299.jpg

th_DSC08851.jpgth_DSC08854.jpgth_DSC08846.jpg(1 grosz)

Wielkie dzięki dla hadzi'ego za użyczenie mapek.

P.S

czy ktoś ma zdjęcie przedziału nawigatorów bez "ulepszeń" i mógłby mi takiego zdjęcia użyczyć abym mógł zrobić porównanie?

Edytowane przez Gość
Napisano

stary, szacun, ale mam Lanca Hasegawy i nie masz co ulepszać bo i tak tego nie widać, ledwo co ale nie dużo... no niestety, prawda modelarska :/

Napisano

Wiem, że nie będzie tego widać:/ . Ale robie to dla własnej satysfakcji, chodź początkowo miałem szatańską koncepcję jak by to wyeksponować...

Napisano

Żeby nie było, że znowu nic nie robię

wyczarowałem takie ot słuchaweczki małe

dsc08856xe8.th.jpgthpix.gifdsc08858xn5.th.jpgthpix.gif

i sukcesywnie posuwam sie do przodu (przerobiłem przedział pilota)

dsc08859qm3.th.jpgthpix.gif

Mało bo mało, ale jest

A w przyszłym tygodniu biorę się za miejscówkę bombardiera...

Napisano

Małymi kroczkami, ale do przodu

Ps.

Świetna robota