Zderzak Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Witam! Ostatnio w moje ręce trafił model Gaza-66. Jako, że sam często korzystam z in-boxów na forum, postanowiłem zamieścić zdjęcia wyprasek. Model Model produkcji nieznanej Sprzedawca napisał, że producent to Start, z kolei na wypraskach znajdziemy napis Kuzniecow, oczywiście w języku rosyjskim. Zawartość W worku foliowym, bo tak zapakowany jest fabrycznie model, znajdziemy małą ilustrację prawdziwej ciężarówki, która robi za coś w rodzaju pudełka. Wewnątrz znajdziemy także niezbyt czytelną instrukcję. Ciekawostką jest fakt, że nie ma ona ani początku ani końca. Podane są tylko malowania do konkretnych części, np. kierownica itp. Mamy zaznaczone to literkami, lecz same literki nie mają żadnej legendy Można odnieść wrażenie, że jest to ksero instrukcji od Eastern Express, tylko w trochę okrojonej wersji. Brakuje schematu malowania, choćby najprostszego, a także jakichkolwiek kalkomanii. Wypraski: -łącznie 6 sztuk -2x ramka z elementami zawieszenia, -ramka z paką, można wykonać zwykłą platformę ładunkową, -ramka z karoserią, -wypraska z ramą i innymi el. zawieszenia w tym z silnikiem -rameczka z szybami i 3 kloszami lamp, ciekawe, że producent ułatwił sobie sprawę nie dając ramy przedniego oszklenia, trzeba ją namalować we własnym zakresie na el. przezroczystym -el. vaku ze skrzynią radiostacji, chyba najsłabszy punkt zestawu, -oraz 5, bardzo dobrze wykonanych opon(osobiście spodobały mi się najbardziej z całego zestawu, mają wytłoczone nawet nazwy, parametry i strzałkę kierunku. Podsumowanie Model dosyć dobrze wykonany. Szkoda, że w wielu miejscach występują nadlewki. Rażą także niektóre uproszczenia i kilka wyżej wymienionych faktów. Nie wiem co wyjdzie z drobniejszych el. vaku, bo ich sklejenie wydaje się dość trudne. Cieszy natomiast obecność silnika do złożenia oraz (chyba) możliwość podnoszenia kabiny. Model oceniam na 7,5/10. Zobaczymy jak będzie z obrabialnością plastiku El. 21 i 22 należy wykonać samodzielnie Następny x 2 Wycięte na próbę Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie zanudziłem za bardzo Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Ile dałeś? Fajny temat, można z tego niezły model wyrzeźbić. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 Wylicytowałem go za 62 złocisze na Allegro + koszty przesyłki. Sprawdziłem i wypraski są identyczne jak w przypadku Eastern Express. Tak samo jest w przypadku instrukcji. Tu dorysowane, tam zamazane, odrzucona 1, 2 i ostatnia strona. Na wypraskach EE też figuruje chyba ten sam napis Kuzniecow. Dziwi tylko, że w całym modelu nie ma ani jednej wzmianki o producencie. Ciekawy jestem też, czy w modelu Gaz-66 Command Post od EE skrzynia radiostacji jest także z vaku, czy z normalnych elementów. Pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saviola Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Witam!W worku foliowym, bo tak zapakowany jest fabrycznie model, Hehe no co w końcu made in ZSRR ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 "Command Post" - dobre! Ta buda to R-118, użerałem się kiedyś z tym złomem. Tu Rosyjska, a tu bułgarska. Zdjęcie z Iraku (2004) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 A do Gaza, to czy był on używany w wojsku polskim? Chodzi mi o radiostację, bo same Gazy-66 to na 100%. W necie znalazłem kilka fotek, ale chciałem się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Egon Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 W Janowie na lotnisku było parę Gazów ale z innymi budami... http://www.23blot.pl/pl/sprzet/97-ddow.html w wojskach lądowych nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi