Jarek C Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Witam ! Spitfire to samolot który od zawsze mi się podoba i na zawsze już tak pozostanie , bo nie sądzę żeby jakieś nowoczesne wynalazki zdołały mieć piękniejsze kształty ,a że akurat nadarzyła się okazja taniego zakupu to nie mogłem się opanować , tym bardziej że wersji trop jeszcze nie popełniałem . Model ba być wykonany szybko , prosto i bezstresowo , przynajmniej taki jest zamiar . Malowanie AN-V . in-box. To zdołałem dziś zdziałać : Pozdrawiam Jarek Edytowane 23 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 "I bielieve in Spitfire the way some people bielieve in fairytales..." Spitfire jest jedyny i niepowtarzalny.Czekam niecierpliwie na rezultaty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 Jak ja nie znoszę Tropów :x Trzymam kciuki ale znając elacje z tego modelu to na pewno nie będzie problemów. A malowanie w Twoim wykonaniu - jestem pewien, że wyjdzie piękne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 W miłości do spita nie jesteś osamotniony, a i wersję wybrałeś ciekawą. masz we mnie kibica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Witam ! Dziękuję Chłopaki za wsparcie Drobna aktualizacja postępu prac nad Spitem . Pomalowałem dolne powierzchnie kolorem azure blue dobranym z palety Valejo , na wcześniej wykonany preshading : Potem pokryłem całość błyszczącym lakierem bezbarwnym w celu wyrównania powierzchni pod kalkomanie , niestety pod warstwą bezbarwnego zatracił się delikatny odcień preshadingu i efekt ten musiałem powtarzać podmalowywując delikatnie po liniach podziału. Następnie , bezbarwny , wash olejnym Van Goghiem , i znów warstwa bezbarwnego w celu utrwalenia. Jutro zabieram się za góre kadłuba i skrzydeł . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Figurka Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Bardzo ładnie,wszystkie linie pięknie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2009 Witam po Świętach ! Pomalowałem górną część kadłuba i skrzydeł w kolorze piaskowym , i testuje teraz odcień Dark Earth . Wzoruje się na takim jak poniżej zestawie barw. http://www.colorserver.net/showcolor.asp?fs=+30266+30118++35231 Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Dla mnie idealny kolorek. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 30 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2009 Witam ! Po zastanowieniu i po analizie różnych zdjęć modeli dostępnych w necie doszedłem do wniosku że kolor piaskowy jest zbyt pomarańczowy i przemalowałem na bardziej żółty i bledszy odcień który będzie chyba bardziej odpowiedni. Przemalowałem całość a następnie zabrałem się na początek za prawe skrzydełko , nałożyłem plamy Dark Earth , bezbarwny błyszczący , kalki , i znowu błysk , pozostało tylko trochę pod szlifować krawędzie kalek i drobne pyłki ,dać wash potem bezbarwny półmat i skrzydło będzie gotowe . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Ja nie wiem jak Ty to robisz, że to tak pięknie wygląda :/ Rondle to mógłbyś już zacząć malować tak w sumie bo ta kalka to chyba jedyna rzecz, która nie wyszła Ci w 200% idealnie... zazdroszczę! pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Wow... niesamowite.. Mam pytanko, czym maskujesz model do robienia takich przejść pomiędzy plamami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 30 Grudnia 2009 Share Napisano 30 Grudnia 2009 Te powiększenia strasznie obnażają brak nitów Poza tym perfekcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Wygląda to bardzo efektownie. Czy będziesz jakoś wyrównywał ten efekt „skórki” na powierzchni lakieru? Pytam z ciekawości, bo ja też mam czasami taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Bardzo ładny Spit wychodzi Brawo za czystość wykonania Czy możesz napisać jakiego lakieru bezbarwego używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 Witam wszystkich Forumowiczów w Nowym Roku ! Bardzo dziękuję Wam wszystkim za pochwały , nie wiem czy zasłużyłem bo do końca budowy modelu jeszcze wiele mogę ...spartolić Odpowiadam na pytania: Bardzo ładny Spit wychodzi Brawo za czystość wykonania Czy możesz napisać jakiego lakieru bezbarwego używasz? W tym konkretnym przypadku użyłem lakieru Sealer for Metalizer firmy MM, ma on tą zaletę że szybko schnie , mozna go szlifować po pół godzinie, bezproblemowo (tzn. bez zacieków ) nakłada się aerografem a przy okazji rozpuszcza kalki jak płyn do zmiękczania ,praktycznie same wchodzą w linie podziału , jedyna wada ...strasznie śmierdzi. Wygląda to bardzo efektownie. Czy będziesz jakoś wyrównywał ten efekt „skórki” na powierzchni lakieru? Pytam z ciekawości, bo ja też mam czasami taki problem? Efekt skórki staram się niwelować poprzez delikatne szlifowanie papierem 2000 na mokro , oczywiście nie we wszystkich miejscach jest to możliwe . Mam nadzieje że wyrówna to lakier półmat który będzie położony na koniec . Wow... niesamowite.. Mam pytanko, czym maskujesz model do robienia takich przejść pomiędzy plamami? Maskuje standardowo masą Patafix , przykład na zdjęciu poniżej. Kilka zdjęć z postępu prac , nie obyło się bez paru "baboli" np. uszkodzona kalka na stateczniku , muszę też poprawić malowanie owiewki przejścia skrzydła w kadłub . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Piękna Złośnica Kalkę na stateczniku to chyba da radę podmalować, prawda? pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 Piękna Złośnica Kalkę na stateczniku to chyba da radę podmalować, prawda? pzdr. Dzięki , postaram się żeby nie było po tym śladu. Pozdarwiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Pięknie dziękuję za odpowiedzi i trzymam kciuki za dalsze postępy i perfekcyjny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam ! Kolejna aktualizacja , budowa zbliża się powoli do końca , troszkę prześladują mnie kłopoty z kalkami i muszę to potem mozolnie naprawiać . Malowanie jest na 90% gotowe , dodam jeszcze jakieś brudzenie i na całość półmat. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam ponownie ! Kombinuje nad brudzingiem powierzchni płata i kadłuba przy zastosowaniu mieszanki farb olejnych Van Gogh , czarnej i brązowej. Malowanie krawędzi spływu płata muszę jeszcze poprawić bo się przetarły. Pozdrawiam jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawiekD Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam! Bardzo porządna praca! Ciekawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Hej! Fajny "brudzing" Spit wygląda bardzo atrakcyjnie. Super robota! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 12 Stycznia 2010 Share Napisano 12 Stycznia 2010 Brudzing ładny Samolot ładny Model ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Dziękuję Koledzy za doping do dalszej pracy Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 15 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2010 Kolejna aktualizacja . Namalowałem okopcenia z wydechu silnika i dodałem jeszcze trochę brudzenia . Pozostały do zrobienia drobne elementy typu śmigła , koła , kabinka , i mam zamiar jutro skończyć ten projekt. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi