Roobert Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 (edytowane) Witam, dawno się nie odzywałem, bo nie miałem za bardzo z czym ;) Ostatnie miesiące to był okres zbierania kaski na coś konkretnego. Zamówienia dziś dotarły i prezentują się jak na fotach. Kupiłem: Model Renault FT-17 RPMu. Duże ukłony dla Pana Daniela z Martoli. Nie mieli akurat wersji modelu którą wrzuciłem do koszyka (nie było kalek). Zgodziłem się na wysłanie takiego wybrakowanego bo i tak kalek bym nie użył. Była też druga opcja dopłacenia tych 10 zł i kupna innej wersji z blaszką fototrawioną, Powiedziałem, ze nie potrzebuje tej bogatej bo mam Abera. Mocno się zdziwiłem jak w paczce był ten "droższy" model a ja nic nie dopłaciłem. Dziękuję Blachy Abera, zestaw podstawowy. Wykorzystam wszelkie zewnętrzne elementy: siatki, uchwyty, taśmy, itp. Gąsienice ogniwkowe RPM. Wyglądają ładnie i na pewno o niebo lepiej niż gumiaki. Zestawy Armo. Wykorzystam całe wnętrze i wieżę oraz przedział silnikowy. Mam zamiar wykonać pojazd z okrągłą wieżą i działkiem Puteaux 37mm. Malowanie przewiduje jednobarwne zielone jak na fotce poniżej. Źródło: odkrywca Dobra czas na fotki ogólne zakupów: Zdjęcia robione na szybko więc wybaczcie lekkie prześwietlenia. Zdecydowałem się na ten model bo podoba mi się ten czołg. Uff trochę się rozpisałem. Pierwsze cięcia pewnie w okolicy weekendu będą albo w przyszłym tygodniu bo święta akurat wypadają ;) Edytowane 20 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Grudnia 2010 Share Napisano 20 Grudnia 2010 Szykuje się kolejny ciekawy projekt. Chętnie będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 No,ciekawie się zapowiada,będziesz go eksponował na jakiejś podstawce,dioramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2010 Jeszcze nie wiem. Na razie nie planuję podstawki z terenem. Zastanawiałem się nad prostą podstawką z lakierowanego drewna. Wszystko to jeszcze w fazie planowania więc jaki będzie efekt końcowy to się okarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Grudnia 2010 Share Napisano 21 Grudnia 2010 proponuję zaopatrzyć się w figurkę niemieckiego grenadiera z IWŚ firmy M-Model i zrobić dioramkę przedstawiającą atak na FT-17. "Krajobraz" ściągnij z boxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2010 Koledzy, potrzebuję jakiegoś schematu lub zdjęć wnętrza czołgu. Chodzi mi głownie o to aby były pokazane te wszystkie kątowniki do których są przymocowane płyty pancerza, i ta "wręga" za kierowcą. Robię we wnętrzu mixa Armo z Aberem bo różnią się od siebie te właśnie elementy i nie wiem które mam wybrać. Obecnie poodcinałem z kadłuba te elementy, które zastąpię blaszkami i zaszpachlowałem wypychacze, czyli nuda . Zdjęcia dam jak poprzyklejam trochę wewnątrz blaszek i żywic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Grudnia 2010 Share Napisano 24 Grudnia 2010 Polecam publikację autorstwa Witolda J. Ławryrowicza z serii Armor PhotoGallery "Renault FT & I.S. Six-Ton Tank M1917". Masa zdjęć FT oraz wnętrza. Jest dostępny w .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 24 Grudnia 2010 Share Napisano 24 Grudnia 2010 Odezwij się do Jaroslava, on powinien mieć wszystkie potrzebne materiały. Polecam też jego relację - masę rzeczy można podpatrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 24 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2010 Znalazłem w necie kilka zdjęć pokazujących środek. Okazały sie bardzo pomocne. Dam kilka zdjęć warsztatowych. Przez tą pogodę zdjęcia wychodzą do d... ale nie mogłem się powstrzymać żeby nie pokazać. Robiłem 3 podejścia do zdjęć Oczywiście nie jest to wszystko co będzie w kadłubie. To dopiero część wyposażenia. Złożone na sucho do zdjęć. Jak będę miał jutro lepsze światło (mam nadzieję) to cyknę lepsze zdjęcia ze szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 26 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2010 Witam, prawa burta kadłuba już jest gotowa. Podłoga przedziału załogi też. Teraz wkleję lewą burtę i wmontuje blachy. Na jaki kolor powinienem pomalować przedział załogi i silnikowy? Jasnoszary, czy szaropiaskowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Na części zdjęć wnętrze jest malowana na kolory: biały, jasno-szary lub écru. Możliwe, że kolor écru jest po prostu "byłym" białym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Ten z Brukseli jest w środku biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2010 No właśnie Pan Andrzej Gomela napisał mi, że ogólnie wnętrze białe, tylko tak do wysokości 50 cm od podłogi było malowane na jasnoszary, a przedział silnika na czarny mat. Ciężko dojść do jakiegoś konkretnego wniosku. Chyba zrobię tak jak napisał Pan Gomela. Hmm pomyślę jeszcze edit: ale podłoga to raczej zielona, jak w muzealnym pojeździe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Ja bym proponował zrobić wnętrze, jak na przesłanych fotkach. Popatrz dokładnie, czy któraś z farb nie jest naniesiona później, czy jakaś nie przebija na obiciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2011 Witam w nowym roku 2011 Z lekkim drżeniem rąk i jakimś takim dziwnym uczuciem w głowie poskładałem kadłub. Przedział załogi już gotowy. Teraz zajmę się częścią silnikową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Bardzo ładnie się prezentuje . Efektownie przybrudzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Witam również w nowym roku. Nie za bardzo zasyfiony ten przedział, wygląda trochę jak niekonserwowany eksponat muzealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2011 Usunąłem większość błota z podłogi bo jak spojrzałem po jakimś czasie to mi nie grało. Obić już raczej nie zmniejszę na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Usunąłem większość błota z podłogi bo jak spojrzałem po jakimś czasie to mi nie grało. No i dobrze, bo można by było się poślizgnąć i wypaść przez zamknięte klapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 Pięć zdjęć kompletnego już wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Jak dla mnie malina, jedynie powiedz chłopakom, aby buty czyścili przed wejściem Czy będziesz wstawiał kierowcę np. z Mirage-Hobby? Nie wiem tylko czy się zmieści. Co prawda minę ma jakby dostał łopatą (jak większość polskich figurek), ale zawsze jakiś typ w czołgu. Ożywi go trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 Witam, nie będę wstawiał ludków, chcę pokazać jak najwięcej wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 2 Stycznia 2011 Share Napisano 2 Stycznia 2011 Witam, nie będę wstawiał ludków, chcę pokazać jak najwięcej wnętrza. Szkoda, ja ostatnio stałem się fanem dioramek, może skusisz się na mechaników z MH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Szkoda, ja ostatnio stałem się fanem dioramek, może skusisz się na mechaników z MH? Też lubię bardziej dioramki niż same pojazdy ale czasem trzeba zrobić wyjątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Jak już tak dużo zainwestowałeś w ten pojazd dobrze by był zrobić też instalacje elektryczną, bo sama wisząca na ścianie deska rozdzielcza nie będzie wyglądać najlepiej. Że o śrubach i nitach nie wspomnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi