Skocz do zawartości

Sd. Kfz 250/1 Neu - Dragon 1:35

Stojkovic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przedstawiam kolejny model z serii Esdeków które trafią na mój stół modelarski.

DSC03887_zps6584a38e.jpg

Kfz 250 wersja Neu - czyli po liftingu.

Do zestawu dojdzie podstawka miniartu - agroturystyczna zagroda.

DSC03888_zps32bc4a3f.jpg

Nie mogłem zbyt długo odpoczywać od blaszek, więc dojdzie pełen zestaw błotników z voyagera i koła z panzerartu.

DSC03889_zps4bd23e83.jpg

No to tyle w temacie wstępu. Liczę na wiele komentarzy i liczną gawiedź.

Pozdrawiam

Niezły hardkorowiec z tego kolesia.

Ja raczej az tak mocno nie zamierzam ingerowac w leiwy juz coprawda model, ale nadal w miarę detalem daje rade.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Pierwsze zdjęcia z postępu prac.

Podłoga dostała godne ryflowanie.

DSC03890_zpsd28354b7.jpg

Całość na razie wygląda bazowo.

DSC03892_zps4e72eb2a.jpg

Pytanie do kolegów którzy wersję Neu już robili o zachodzenie bocznych blach z góry na dolne, bo z tego co widzę to są one nieco dłuższe i nie trzeba ich szlifować na równo jak w wersji Alt?

Druga kwestia dotyczy klamer na narzędzia. Rozumiem, że w Neu obowiązywały już te nowego typu jak w Pumie czy Panterach?

Powoli mierzyłem też całość z podstawką, ale powoli dochodzę do wniosku, że model do niej nie pasuje. Może zarezerwuje ją na coś większego...

DSC03893_zps0274b5a5.jpg

Proszę o podpowiedzi i pozdrawiam

W moim górne blachy z dolnymi nie schodziły się zwłaszcza z tyłu kadłuba. Szpara miała kształt klina. Na zdjęciach wygląda jakby górna lekko zachodziła na dolną.Chociaż na niektórych warsztatach szczelina ta zostawała. Sam nie wiem. Jak przyjdzie reszta bambetli to ruszam dalej ze swoim.

beltring2009c%20%2899%29.jpg

beltring2009c%20%28103%29.jpg

Może to Ci pomoże.

• 2 weeks later...

Forum działa, więc czas na najnowsze wieści z frontu.

Obecnie trwa w najlepsze zabawa z wnętrzem. Oto efekty na ten moment.

DSC03914_zpsbe66d816.jpg

DSC03915_zps7f49b807.jpg

DSC03917_zpsafa254eb.jpg

DSC03918_zps45b023c1.jpg

DSC03919_zps23f6edde.jpg

DSC03920_zps1d40f7c5.jpg

Pozdrawiam

Kibicuje przy budowie Twojego. Przy moim się zdarzył wypadek. Po potraktowaniu zmywaczem wszedł on w reakcje z plastikiem i model nie nadaje się do niczego. Niedługo zacznę następnego.

A radiostacja nie powinna mieć zielonego koloru tak jak apteczka na zdj wyżej?

Dzięki za podpowiedzi.

Co do radiostacji, to widziałem co najmniej kilka wersji malowania w zależności od producenta, modelu itd.

Sprawa ma się podobnie jak z gaśnicami, które nieraz malowane były na kolor kamuflażu, w innych wypadkach na szaro lub nawet czerwono.

Co do wypadku z esdekiem, to może nie jest tak źle. Pokaż jakieś fotki lub opisz dokładnie co się sypło...

Najpierw miałem wypadek z podkładem AK. Zaczął spływać z modelu. Więc żeby nie zniszczyć wnętrza i nie kąpać w krecie postanowiłem potraktować model zmywaczem do farb, który wszedł niestety w reakcję z plastikiem. Płyta silnikowa zrobiła się gładka z i lekko pofałdowana tył podobnie.

Nowa odsłona wnętrza, które powoli zmierza do zamknięcia i przejścia do budowy zewnętrznych części.

Obecnie prezentuje się tak:

DSC03921_zps2d8ec2a1.jpg

DSC03923_zpse49a7ffd.jpg

DSC03924_zps8d01030a.jpg

DSC03927_zpsfa5de119.jpg

DSC03928_zps9c03f731.jpg

Co o tym myślicie, dodawać coś/odejmować czy w sam raz?

Najwidoczniej program do retuszu zdjęć mi tak przekłamał kolory. Karabiny są brązowe.

postaram się wykonać zdjęcia przy naturalnym oświetleniu.

Wnętrze rewelka. Na drugim zdj. od dołu rozlało Ci trochę farby na stelaż od oparcia.MG ciut mało wyrazisty oraz coś jakby szew na kobie, chyba że to wina washa. Podniszcz trochę siedzenia bo w porównaniu do wnętrza są jakby nowe.

Mój esek ląduje na razie na półkę dopóki nie zdecyduję co z nim dalej zrobić. W pon powinienem mieć już profile także biorę się za kończenie ZSU oraz PT-76. Powodzenia w budowie. A jakie wybrałeś kamo?

Ostatnie dni to walka z blaszanymi błotnikami ze względu na to, że chcę maksymalnie podnieść szczegół tego modelu.

Napotkałem na kilka problemów głównie ze spasowaniem blach.

Sporo pracy włożyłem w ruchome zawiasy i polutowanie blach w jedną całość.

DSC03949_zpsdb8fcfd3.jpg

DSC03951_zps840c0ea7.jpg

DSC03953_zpsa6ac5c70.jpg

Niestety nie będzie idealnie. Lut będzie nieco odznaczał się na burcie. Szlifowanie papierem ściernym nie dało efektów. Najwyżej przybrudzę to lekko albo zamaskuję gałęziami itp.

DSC03954_zps21459429.jpg

To tyle od strony warsztatowej i praktycznej.

Instrukcja zakłada malowanie z Francji 1944 roku.

Nie mogę jednak rozszyfrować dokładnie podanych oznaczeń przynależności do konkretnego oddziału.

DSC03955_zpscbf159a5.jpg

Czy może ktoś pomóc?

Kolejna kwestia to decyzja o wykonaniu wersji kfz 250 po modyfikacjach polowych występujących w SS-Panzer-Aufklärungs-Abteiling 12. od 1944 do 1945.

Proszę o podpowiedzi i pozdrawiam

Lut będzie nieco odznaczał się na burcie.

Wg mnie najlepiej będzie, jeśli w tym miejscu zostawisz klapę zasobnika maksymalnie otwartą. Zakryjesz lut a jak dorzucisz jeszcze wystający stamtąd kawałek jakiejś szmaty powinno być dobrze.

Niestety nie rozwierają się drzwiczki do pełnego kąta ale to co się da powinno starczyć.

W międzyczasie dopasowałem błotniki do pojazdu.

DSC03956_zps97034fab.jpg

DSC03957_zps66088e4a.jpg

DSC03959_zps045c1a21.jpg

DSC03960_zps6c0c61e8.jpg

Jedno z lepszych zdjęć w sieci jakie znalazłem z wnętrzem kfz 250 coprawda alte ale i tak czadowe.

10291846_553157024802936_5702523342615978432_n_zps99d48aad.jpg

Poruszyłem też kwestię modyfikacji polowej która wymaga trzech zabiegów w stosunku do wersji wyjściowej ,

- wykonać z drutu stopień i przymocować między klapami schowków na błotnikach

- uciąć listwę - ogranicznik na środku górnej płyty mającej zapobiegać zakleszczeniu płyty pancernej przy MG34 i przypadkowej serii we własny pojazd

gunner-251-1_zps9971efea.jpg - tutaj widoczna wspomniana listwa

- ostatnia modyfikacja to cztery uczwyciki na płycie bocznej - górnej pancerza do mocowania kamuflażowych materiałów typu gałęzie itp.

Poniżej zmodyfikowana w ten sposób wersja z Normandii którą wykonam (numer 312) ze wspomnianymi modyfikacjami.

orbec_zps3cc8ee55.jpg

Co ciekawe Dragon wypuścił wersję z dokładnie tym zdjęciem jako inspiracja do box-artu.

Niestety pominięto te zmiany! I jak to wyjaśnić??

dragonkfzneu_zps38a98852.png

Tu wersja bez zmian

f46b9a061aabc1df891d7f12616fd685_zps3706c961.jpg

Ponawiam prośbę o rozszyfrowanie zapisu: 3rd Coy, 2nd Oz-Aufkl-Bn, 2nd Pz-Div.

Pozdrawiam

Fragment skopiowany ze strony:

"Some information on the various 2nd Panzer Division Kampfgruppen from Dupuy's Hitler's Last Gamble. Not very detailed but I guess it would paint a good enough picture to understand.

KG Cochenhausen:

304th PzGren Regt (-)

I/3rd Pz Regt (-)

I/74th Pz Art Regt

Bty/273rd Flak Bn

38th Pz Eng Bn (-)

KG von Bohm:

2nd Pz Aufkl Bn (2 panzer aufklarung batalion)

KG Gutmann:

2nd PzGren Regt (-)

1st Co/3rd Pz Regt

1st Co/38th PzJag Bn

II/74th Pz Art Regt

Bty/15th VWB

Bty/273rd Flak Bn

1st Co/38th Pz Eng Bn

KG Holtmeyer:

II/2nd PzGren Regt

I/304th PzGren Regt

3rd Pz Regt (-)

38th PzJag Bn (-)

74th Pz Art Regt (-)

1124th Art Bty

5th & 6th/766th VAK "

Oz to pewnie literówka dragona pewnie miało być Pz

Wg stanu z 16 grudnia 44' na stanie było 21 esdeków w wersji 250/1 w tym 20 w kompanii sztabowej i znajdowały się w Kampfgruppe von Böhm

Dzięki za rozwikłanie zagadki.

Uporałem się już z blaszakami. Siedzą już na swoim miejscu. Wszystkie klapy ruchome i kolejny etap to przyklejenie całej drobnicy dodatkowej.

DSC03961_zpsd9e71a00.jpg

DSC03962_zps66171343.jpg

DSC03963_zpsd30037b6.jpg

DSC03964_zpsa335733c.jpg

DSC03965_zpsf2fb16c7.jpg

Podrawiam

Z voyagerem miałem pierwszy raz styczność i przyznam, że pracuje się z nimi całkiem przyjemnie.

Wspominałem już wcześniej o lekkich problemach ze spasowaniem, ale może to kwestia wprawy przy zaginaniu lub zwichrowqania lekkiego wanny (mój egzemplarz modelu miał odkształcony dół i boki wanny przez co był problem z ustawieniem ścian.

Generalnie teraz prace ruszą szybciej.

Witam w kolejnej odsłonie.

Model już poskładany, podkład schnie.

Tak wyglądał przed położeniem koloru czarnego.

Wspomniane modyfikacje wykonane. Dodatkowy stopień na burtach bocznych próbowałem wykonać z drutu, ale nijak się nie chciało to na stałe przytwierdzić łącznie z lutowaniem i klejem CA.

Padło więc na wersję kompromisową. Czyli plastikowe małe stopnie po obu stronach nieco mniejsze niż w orginale, ale myślę, że bardziej chodzi o konwencję niż idealny rozmiar (sam model jest za krótki przy skalowaniu o jakieś 10 mm.)

DSC03967_zps15bbf18c.jpg

DSC03968_zps593fc311.jpg

DSC03969_zps630ba7a4.jpg

DSC03970_zps7c88a401.jpg

Wymienione też mocowania narzędzi.

DSC03971_zps37153869.jpg

Pozdrawiam

Model obecnie został już bazowo pomalowany. Teraz czeka go gruntowny weathering.

Przednia płyta dostała kilka obić i teraz trzeba dokończyć resztę pojazdu już po położeniu kalek itp.

Malowanie dwubarwne, po raz pierwszy robione z ręki.

DSC03972_zpsba856888.jpg

DSC03973_zpsd6cec373.jpg

DSC03974_zps7feec8fa.jpg

DSC03975_zpsbd330217.jpg

DSC03976_zps2bb13cb3.jpg

Pozdrawiam