Jump to content

Sherman M-4A3 (105mm) - Eduard 1/72

skala72
 Share

Recommended Posts

Na warsztat równocześnie z Panterą D i Pz.IIc trafił nowo zakupiony model Shermana M-4A3 z działem 105mm czeskiej firmy Eduarda w mojej ulubionej skali 1/72 z kompletem blaszek fototrawionych (In-Box).

shermanm4a3_eduard_01.jpg

shermanm4a3_eduard_02.jpg

shermanm4a3_eduard_03.jpg

shermanm4a3_eduard_04.jpg

shermanm4a3_eduard_05.jpg

Na zdjęciu 1. widać części, z jakich składa się wieża oraz lufę, która jest pełna i należy nanieść poprawki, tj. np. otwór, który wykonałem za pomocą igieł oraz otwór w jarzmie dla karabinu (foto.2). Następnie musiałem poprawić mocowanie lufy w jarzmie (foto.3), która była idealnie spasowana i posiadała kołnierz. Po ścienieniu lufy i usunięciu kołnierza powstała szczelina tak jak to jest zgodne z oryginałem. Poprawiony został również luk dowódcy, który musiałem podnieść tak, aby postała szczelina pomiędzy wieżą a włazem (foto.4-5). Zostały dorobione uchwyty techniczne i uchwyty do luków z drutu 0, 4 mm. (foto.5) do poniesienia wieży przez dźwig. Obrysowane i pogłębione zostały luki wentylacyjne oraz mały luk wejściowy (foto.4-5).

Posiadam zdjęcia Shermana M-4A3 105mm na podwoziu HVSS. Są one tylko (prawa autorskie) dostępne na mojej stronie w dziale Foto Tank.

Zdjęcie należy prawnie do skala72 ale zrobione zostały przez kogoś innego( Jacka Riggara).

Posiadam zdjęcia Shermana M-4A3 105mm na podwoziu HVSS. Są one tylko (prawa autorskie) dostępne na mojej stronie w dziale Foto Tank.

Zdjęcie należy prawnie do skala72 ale zrobione zostały przez kogoś innego( Jacka Riggara).

Czyli zdjęcie należy do skala72, a prawa autorskie należą do Jacka Riggara.