artoor_k Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 (edytowane) Cześć! Z taką pewną nieśmiałością zakładam ten drugi warsztat bo jeden ruszyć nie może.Ale w razie gdybym nie skończył karabinu pulsacyjnego to wolę mieć coś w zanadrzu Zatem regulaminowy inbox: Oczywiście blach nie planuję bo bardzo mnie nie lubią (z wzajemnością).P-11 w barwach rzecz jasna pułku z Balic będzie startować (z podstawki ) z lotniska (przy czym nie ustaliłem czy mocować ją na pręciku przeźroczystym czy umocować do podstawki z tyłkiem w górze Nie będzie wielkich szaleństw aczkolwiek trochę ją podrasuję Update może już dziś Na początek zajmę się tym... ...bo wygląda to trochę inaczej w rzeczywistej maszynie: Edytowane 3 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj
Halsey Napisano 30 Listopada 2009 Napisano 30 Listopada 2009 Świetnie! P-11 to bardzo sporadycznie spotykany model na polskich forach, musisz więc go dobrze zrobić! ;) A tak poważnie, kolejna rzecz gdzie mastercraft zrobił własną interpretację jakiegoś detalu w swoim modelu. Zastanawiam się jak oni to robią? Cytuj
artoor_k Napisano 30 Listopada 2009 Autor Napisano 30 Listopada 2009 Mam wrażenie że jadą "na skojarzenia tzn. "myślę że to powinno TAK wyglądać":) Tak czy inaczej o zbiorniku paliwa widocznym z kokpitu też zapomnieli,o jego klapie już nie wspomnę.Kokpit trzeba robić od zera.To będzie dziko trudne ale może coś się poradzi.Ścianki kadłuba są potwornie grube.Podobają mi się za to kalki,cienkie i czytelne.Bałem się że będą tylko rumuńskie ale okazało się że są Polskie też. Cytuj
artoor_k Napisano 30 Listopada 2009 Autor Napisano 30 Listopada 2009 No i tak jak mówiłem update: chłodnica podczas prac i na modelu: wnętrze na podstawie zdjęć,fabryczny jest tylko fotel ,kochamy Mastercraft Uff...na razie tyle Na zdjęciach widać różne dziwne "artefakty" ale wpadnę tu i ówdzie z papierem ściernym i się zaradzi Cytuj
jachud3 Napisano 1 Grudnia 2009 Napisano 1 Grudnia 2009 Ej no, myślałem, że będę oryginalny... Ale ja za to mam blachy :P I pewnie wyjdzie gorzej, niż Twój Kibicuję, może coś zaczerpnę do swojego warsztatu (jak w końcu zacznę ) pzdr. Cytuj
artoor_k Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Napisano 2 Grudnia 2009 Cześć! Dorobiłem dwa odciągi wewnątrz kadłuba oraz zbiornik paliwa który jest widoczny z kokpitu.Jako dowód fotka myśliwca 1:1 : Pomału upada koncepcja startującej jedenastki.Jak wsadzę pilota to kokpitu widać nie będzie ale nie wiem jeszcze bo podoba mi się wizja rozpędzonego P-11.Poza tym pytanko do znawców jeśli to czytają.Słyszałem że P-11 z MLP jest zbyt zielona.Zależy mi na realnym kolorze a instrukcji nie dowierzam.Jaki wybrać? Humbrol 155 będzie pasował? Cytuj
Ipkinss Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 Hej! Zielona chyba była ale dlatego, że ją tak pomalowali po wojnie... Tak mi się coś obiło o uszy ale myślę, że ktoś jeszcze sprawę wyjaśni Tak czy siak ja bym jej nie malował na zielono. Do swojej "jedenastki" użyłem polish khaki I Pactry. Powodzenia przy dalszej budowie! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
artoor_k Napisano 2 Grudnia 2009 Autor Napisano 2 Grudnia 2009 Tak została pomalowana podczas remontu w Polsce po wojnie,to wiem Z tym że słyszałem rozbieżne opinie o jej kolorze.Jedna że kolor dobry a druga że do bani.P-7 kilka lat temu pomalowałem na kolor khaki wpadający w brązowy (chyba to była pactra ale nie wiem jaki numer).No i mam dylemat... Cytuj
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2009 Napisano 2 Grudnia 2009 Ja do Karasia użyłem Humbrola 26, zresztą tym samym kolorkiem machnę swoją P.11. pzdr. Cytuj
artoor_k Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Napisano 3 Grudnia 2009 Dzięki Jachud3 Porównałem sobie wczoraj dokładniej część silnikową modelu i oryginału i zapłakałem...To oryginał: ...a modelu nie było ani rur odprowadzających spaliny do pierścienia Towenda ani rozpórek pomiędzy obudową przedniej części silnika a pierścieniem.No więc postanowiłem je dorobić.Nawierciłem po dwa otwory w pierścieniu nad każdym cylindrem i wkleiłem w nie druty miedziane.Tak samo zostały zrobione rozpórki.Początkowo wyglądało to nieszczególnie... ...ale końcowy efekt jest dla mnie całkiem zadowalający Zmieniam też tytuł warsztatu ponieważ w zabawkowym WRESZCIE znalazłem chyba jeden z dokładniejszych polskich modeli w skali 1:72 czyli PZL P-7.Postanowiłem połączyć te warsztaty i do projektu włączyć również model P-7.Oto regulaminowy in-box: Zapewne zmieni on nieco układ podstawki i formę ale to jeszcze się okaże.Pokuszę się jeszcze o porównanie tych dwóch modeli.Przede wszystkim różnią się typem plastiku z jakiego są odlane.P-11 jest gładka a P-7 nieco chropowata.Poza tym P-11 ma wypukłe linie a P-7 wklęsłe.Kokpit:no tu P-7 bije P-11 na głowę BO GO MA W P-11 jest tylko fotel.W P-7 jest niezła podłoga,jest też drążek i tablica przyrządów której brak w P-11 mimo że jest na nią kalka.Chłodnica w P-7 jest podobna do oryginału bo w P-11 to pokazywałem co było.W P-7 jest też lusterko i celownik.Moim zdaniem model należy do udanych czego o P-11 powiedzieć nie można. Cytuj
Ipkinss Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 Hej! Kolego artoor_k! Podoba mi się zapał z jakim zabrałeś się za nasze rodzime modele P-7 owszem tragiczny nie jest, ale ma poważne mankamenty. Wystarczy wspomnieć "kwadratowy" kadłub i pokraczny zagłówek pilota... Silnik jedenastki wygląda przyjaźniej z Twoimi dodatkami ale wciąż rażą dziwacznie odwzorowane przez producenta cylindry. Ale chcąc przerabiać oba te modele tak by wyglądały jak należy możnaby nie zmieścić się w terminie konkursu...wiem coś o tym A Ty masz szanse stworzyć coś interesującego i do tego z szachownicą! Ciekawi mnie pomysł podstawki. Myślę, że zrobisz nią jakąś fajną niespodziankę Pozdrawiam Ipkinss Cytuj
jachud3 Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 No tak... i ja myślałem, że blachami to coś zwojuję... tutaj to ja się schować będę mógł... Jak całość będzie taka jak silnik, to masz mój głos pzdr. P.S.: Zostawiłeś zestawową bryłę, imitującą gwiazdówkę? Bo się zastanawiam, jak to u siebie rozegrać.... Cytuj
artoor_k Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Napisano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Nie sądzę żebym mógł wygrać z blachami...ale dziękuję Tak,bryłę gwiazdówki zostawiłem.Nie mam zdrowia żeby robić ją ze śrubek Starczy mi drutowanie... Ipkinss Dziękuję Co do kadłuba i cylindrów to napewno się brał za to nie będę ale zagłówek jest w moim zasięgu chyba Muszę zerknąć do planów...Szpachla ,kit i będzie git Edytowane 3 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj
krzychu-onisk Napisano 3 Grudnia 2009 Napisano 3 Grudnia 2009 Świetny silniczek Czekam na dalsze prace A malowania już wybrane? Cytuj
artoor_k Napisano 3 Grudnia 2009 Autor Napisano 3 Grudnia 2009 P-11 na 100% będzie z Balic...Takie skrzywienie regionalne Co do P-7 to nie wiem czy stacjonowały w Krakowie ,muszę to sprawdzić.Jeśli tak to też malowanie z tej samej bazy.Wiem że P-7 ,gdy pojawiły się P-11 były pomału odsyłane do jednostek szkoleniowych.Więc pojawia nam się całkiem ciekawy pomysł na podstawkę Cytuj
artoor_k Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Napisano 5 Grudnia 2009 Cześć! Trwają prace...Zająłem się statecznikami poziomymi P-11.Elementy mocujące stateczniki wystawały z kadłuba na milimetr.Musiałem coś z tym zrobić.Dla porównania ten z lewej jest obrobiony: Poza tym zmajstrowałem tablicę przyrządów.Nakleiłem kalkę na plastik i wkleiłem tablicę do kokpitu.Tak wygląda kabina: Poza tym dostałem dwóch pilotów (dzięki Scimitar ) Jeden z nich "wsiądzie" do P-7 (po przycięciu nóg Cytuj
artoor_k Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Napisano 9 Grudnia 2009 Cześć! Zwolniłem nieco albowiem dostałem pracę i 8h dziennie jestem poza warsztatem Ale coś się dzieje.Wymieniłem wczoraj fabryczne podpórki stateczników poziomych na zrobione z drutu: Ponadto dodałem element nad prawym karabinem który nie wiem co przykrywa ale na krakowskiej jedenastce jest więc go dodałem: Zająłem się pasowaniem skrzydeł.Zastrzały są za krótkie więc muszę zrobić nowe.Ponadto wymieniłem fabryczne lufy skrzydłowych karabinów na zrobione z igły do zastrzyków... Cytuj
jachud3 Napisano 9 Grudnia 2009 Napisano 9 Grudnia 2009 To "coś" to obudowa prądnicy radiostacji. Będziesz rył linie? Wbrew pozorom, to nie takie trudne... ja się już uporałem z jedną stroną kadłuba. Btw chłodnica oleju piękna pzdr. Cytuj
artoor_k Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Napisano 9 Grudnia 2009 To "coś" to obudowa prądnicy radiostacji.Będziesz rył linie? Wbrew pozorom, to nie takie trudne... ja się już uporałem z jedną stroną kadłuba. Btw chłodnica oleju piękna pzdr. Dzięki Co do linii to zastanawiam się nad tym.Niestety wcięło mi gdzieś piłkę z żyletki a na takim małym modelu to trochę boję się za to brać z rysikiem.Ale myślę że spróbuję... Cytuj
jachud3 Napisano 9 Grudnia 2009 Napisano 9 Grudnia 2009 Ja pocisnąłem kadłub skalpelem... tylko trzeba ostrożnym być Potem wystarczy zeszlifować wypukłe linie, odnowić lekko wgłębne, Surfacer i gotowe ;D Walcz z tą materią, bo jak tak dalej pójdzie, to mój 'blaszany' będzie mógł się schować przy tych Twoich cudach pzdr. Cytuj
artoor_k Napisano 9 Grudnia 2009 Autor Napisano 9 Grudnia 2009 Jachud3 dziękuję bardzo ale nie będę wulgarny i powiem tylko że bredzisz Nie używam blach bo tak naprawdę za nic nie umiem się z nimi obchodzić.Dają więcej niż ja chciałbym móc.A linie wgłębne zrobię tylko przejdę się po tę piłkę.Póki co muszę wyrwać sobie włosa z czerepu żeby na krzyżyk celownika było Cytuj
MrDyzio Napisano 9 Grudnia 2009 Napisano 9 Grudnia 2009 Nieźle wygląda. Śledzę z zainteresowaniem. Pozdrawiam Cytuj
Darth Wather Napisano 10 Grudnia 2009 Napisano 10 Grudnia 2009 Super go tworzysz, widze że nie używałeś blaszek fototrawionych tylko bawisz się sam. Będę sie przypatrywał z zaciekawieniem PS:Sam mam teraz na warsztacie P11c Cytuj
artoor_k Napisano 10 Grudnia 2009 Autor Napisano 10 Grudnia 2009 Ufff...przetrasowałem linie na kadłubie P-11...mam dość.Więcej się męczył z nią nie będę.Szlifuję dorabiam szczegóły i maluję... Cytuj
LordDisneyland Napisano 10 Grudnia 2009 Napisano 10 Grudnia 2009 Ej.. może jeszcze ci mojego przesłać? Dajże spokój, jeszczen jeden p11 i p7 czekają Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi