Leszek.Sz. Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 To już całkowicie inny wymiar modelarstwa Tak, zupełnie inne podejście niż typowa monterka zestawów. Jak ktoś ma taki warsztat i umiejetności to może robić takie modele jakie chce a nie jakie mu zaoferuje producent. Odpada temat typu''kiedy pojawi się model xxx wydany przez producenta xxx'' Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 No i co rok prorok jak dobrze się zakreci to tez nie tak a co z kolekcjami czy aby napic się piwa należy kupować browar ? Dzięki za wsparcie. Ja to lubię pokleić popatrzeć w sklepie na pudełka pogadać to ma swój urok a nie klik i koszyk ja wiem ze to szansa dla ludzi pozbawionych szansy na sklep pod reka , Tak wszystko się uzupełnia jak od podstaw ,przerabianie , blachy , żywice ,vacu ,itd-itp Warsztat to jest licząc z okresem prenatalnym czyli podstawówka 69-77 to daje pogląd na to co było dostępne oj z tatą pierwsze Ruch 66 klej nakładany zapałką ale dawał. Potem KP Plasicart ,i Wilbra bo Humbrol był prawie 3 razy więcej ale się gięły od wilbry to taki lakier na bazie nitro do butów . Potem Eżo Gerek i ameryka pierwsze Matchboxy Tamiya( ale tylko po lini ideologicznej - durnota ) Polistil no KP i ferajna Humbrol, No i novo i tu był poligon jazda na całego tani ogrom ale nowy złom modelarski pakowany jak chińskie trampki w torebki ( dzisiaj mają nazwę All Stars C) jak to opowiadam córce to ma bekę . Dlamnie ten czas i dla wielu innych nie poszedł na marne nas wiele nauczył i wiele zabrał ale to była nasza odskocznia , To mogą powiedzieć jeszcze koledzy z większą wiedzą - prawda Marku ! Miejcie zawsze oczy i umysł otwarte działajcie wielopłaszczyznowo . wtedy 2-d staje się dzięki wam 3-d real Joda A teraz na powżnie czas do pracy bo nie bedzie co pokazywac -pogoda kiepska nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 "To nie tęsknota jest za komuną, ale tęsknota za młodością" . Tomaszu, a masz li jeszczę tę wspaniałą kolekcją szwedzkich samolotów? Starczyłoby na dalsze... pół miliona klików Warsztacik masz imponujący, a umiejętności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 Oj tak bo wtedy nie wiedziałem co to okularki , a tu już nic się nie da pomechlać , nawet laserowe głaskanie soczewki nie da poprawy zła akomodacja i okularki ale najgorsze to , że kilka par na kilka odległości i a progresy to dobre do biura biurko /ekran . Właśnie chcę odebrać wraki moich szwedów bo już się tęskno zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Dobra, dobra. Dawaj kolejne fotki albo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 spoko spoko i światak zawija w sreberka a co powiesz na 1117 z Bibich Dołów szara ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Wszyscy tylko słodzą, a nikt nie napisze, że numery są malowane za szeroką linią. Wydają się też nieco przyniskie, ale to może się tylko wydaje, przez te grube. linie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 Spokojnie właściwe numery dopiero nadejdą na to jest jeszcze czas to cały czas faza prototypu , linie podziału są ok to tylko się tak wydaje . Wiem że nie przepadasz za 48 ale napewno doczekasz się 1/72 na już masz Broplan Vacu też można zrobić całkiem ładny model. Może nawet lepszy bo cieniutki i można pobawić się we wnętrze a Tobie cierpliwości i dobrych fotek nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Właśnie chcę odebrać wraki moich szwedów bo już się tęskno zrobiło Wraki? Powinieneś się za to smarzyć w smole Częściowo można ten grzech odpuścić za Twoje dokonania na polu "unikatowych modeli żywicznych" i zmienić smołę na wrzątek No chyba, że te "wraki" to była tzw. "przerzutnia" poetycka, jak mawiał pewien pułkownik od wychowania wojskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 16 Maja 2010 Autor Share Napisano 16 Maja 2010 Tak osiadł na nich pył z kilku lat stania w szklanej gablotce w pracowni gdzie notorycznie była malarnia i tak wygladaja jak samoloty z pustyni pokryte jednolitym pylem osadem z farb tak jużjest ,ale co tam ja je pamiętam jako te ulubione i co tydzień jeden no co 3 tygodnie ale potem tempoo spadło na 12 lat jeden samolot Dzisiaj 1117 prawie prawie narazie malowanie potem fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 20 Maja 2010 Share Napisano 20 Maja 2010 Tomaszuuuuuu !! Czy Ty się dobrze czujesz,?????, powalasz z nóg co niektórych, może wszystkich zainteresowanych lotnictwem. Jakie plany odnośnie wnętrza tego modelu i oszklenia ? Tak trzymać ! ! ! ! ! Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 20 Maja 2010 Autor Share Napisano 20 Maja 2010 Marku !!!!!! Przecież to ty ustawiłeś poprzeczkę na wysokości 5+ Ja zawsze byłem i jestem pasjonatem modelarstwa . Jak robić to raz a dobrze tak aby już nikt nie miał czego poprawiać ani przerabiać . Wnętrze dobre pytanie kiedyś będzie narazie ćwiczę się w malowaniu , a do tego potrzebna jest bryła i detale na zewnątrz . Jak już opanuję wszystkie tajniki to zajmę się wnętrzem /wnętrzami. A ile jeszcze malowań zostało 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 na razie ćwiczę się w malowaniu Chyba jaja sobie robisz. Jak Ty ćwiczysz malowanie to ja uczę się dopiero chodzić. Co do modelu o znasz już moje zdanie. Po prostu PS. Ładne te ogonki po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKAYRAIDER Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Tomek tak zawsze, udaje, kilkanaście lat temu wymieniliśmy doświadczenia w malowaniu i doszliśmy do wniosku, nie zawsze się udaje. Każdy model malowany inaczej i z tego tytułu, cały czas się uczysz malować !!! Zaskoczył nie tylko wytrawnych znawców tematu. Ja Dromadera malowałem trzy razy, najgorsze zmywanie, trzeba było jechać po całości. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 21 Maja 2010 Autor Share Napisano 21 Maja 2010 Jestem , dobra dobra ,a z tym malowaniem to prawda , dałem przykład jak po ostatnim kolorku wszystko zostaje na taśmie i co kanisterek przecinamy na połowę litr nitro i kompiemy ,w minutę jest czysty jak łza a za kilka godzin szary . Najbardziej szkoda czasu poświęconego na poszczególne kolory , niech osoby robiące plastiki się nie martwią bo takie anomalia występują tylko na powierzchni żywicy i to takiej nie wysezonowanej , tzn- model powinien sezonować się min 14 dni tak aby odgazował (nie ma ty znaczenia producent i rodzaj żywicy ) Przeprowadziłem test farb baz akrylowych zaznaczam agresywnych dla plastiku aerografem bez podkładu na plastik farba trwale łączy się z polistyrenem i daje piękny matt jedwabisty polecam . Przywiozłem z Kraśnika moje złomy może za ostro ale świetność ich minęła Nie mogę znaleść wątku z polonikami ,gdzie w jakim dziale bo chciałbym zacząć Lotnictwo Trzech Koron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 Nie mogę znaleźć wątku z polonikami, gdzie w jakim dziale bo chciałbym zacząć Lotnictwo Trzech Koron Modele gotowe, wiec najlepiej będzie w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 super dzięki właśnie układam to jakoś w całość I tak zrobiłem , powoli dokładam fotki PS poproszę o linka do galeri gdzie pokazywaliście poloniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 22 Maja 2010 Share Napisano 22 Maja 2010 poproszę o linka do galeri gdzie pokazywaliście poloniki viewtopic.php?t=9512 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 22 Maja 2010 Autor Share Napisano 22 Maja 2010 Dziekuje , Mam P-50 i Spad i parę innych , miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 (edytowane) Okonku modele nie gotowe narazie tylko kilka na galerię zawcześnie do galerii to naprawdę musi być coś ekstra . Tak po wakacjach na miły początek jesieni SP-DDA nowe malowanie całkiem udany projekt ukłony dla autora . Stare malowanie SP-DDA Edytowane 14 Września 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 Szok w pozytywnym znaczeniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Września 2010 Share Napisano 14 Września 2010 Miooodzio modeliki ! Oba malowanie widziałem w zasięgu ręki nie raz. Świetnie je odwzorowałeś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 14 Września 2010 Autor Share Napisano 14 Września 2010 Konrad znalazłem Vacu płyt lotniskowych z dawnych czasów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAAB Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Witam ponownie W wolnej chwili zabrałem się za silnik PZL-10 / TWD-10 , Śmigło do Białej Damy ( trzy łopaty - stary typ ) już gotowe , Bryły zbiorników do Ekologa już są tak jak i anteny Ericsson , Dolna osłona radaru i nowy kadłub do wersji An-28 Bryza 1 R Powoli bo powoli powstają kolejne odmiany , Siemirowickie będą wszystkie , jak dokończę nowy przód to będzie Bis i M-28 SG z Rębiechowa. Dorobię nowych zdjęć po południu. Pozdrawiam w Nowym Roku i z okazji Pięciolecia MW Z poważaniem Tomasz Bilkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zepot Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Piękna praca!Niesamowite modele! Właśnie jedna z Bryz śmiga nad Babimi Dołami może to z okazji 5-cio lecia MW:). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi