Jump to content

"Tigers Tale" - part 2 - 1/72

ozzy
 Share

Recommended Posts

.....wojska posuwały się na przód ;)

Witam.

Ja także dołączę do konkursu zimowego MW.

Temat:

"Tiger Tales" - party 2, wzorowany na zdjęciu uszkodzonego Tygrysa IIB, o numerach bocznych 221:

2112.jpg

211.jpg

Scenka będzie zawierać: M20, figury, Tygrysa IIB(pokazanego wyżej)

ekwipunek żywiczny(skrzynki itp.):

ResizeofDSCF5688.jpg

ResizeofDSCF5689.jpg

ResizeofDSCF5682.jpg

ResizeofDSCF5686.jpg

Tygrys będzie w rowie, prawdopodobnie bez wieży, z wypalonym wnętrzem.

Obok niego na dioramce znajdzie się M20 oraz przechodząca piechota.

Więcej szczegółów dotyczących dioramki będę dostarczał na bieżąco podczas wykonywanych prac.

p.s.zdjęcia pochodzą z google.

• 3 weeks later...

Rafcio, bo widzisz, ludzie są różni..inaczej tego ująć nie mogę.Mieszanina "typische" siedem dwa z żywicą rekompensuje odzwierciedlenie rzeczywistości, bo...ile masz wzrostu?

Ja osobiście się uśmiałem przy komentarzu Twojego REWELACYJNEGO teta, bo ten tankista za duży, przepraszam

Ostatnio nakłoniłem syna do użycia szablonów z 35 dla 72, wzdrygał się...bo dla Niego 35 to tylko Stuart.Chyba zrozumiał bo padło pytanie - tata, a jakbym dał tego z 1:76, hełm bym mu dał ten i te dwa różne to coby było?

Moja natomiast odpowiedź trąciła Darwinem(?) - pomacasz będziesz wiedział ;)

Pewne jest jedno, Skoti ongiś mi rzekł - siedzimy za głęboko we własnych okopach - nie dopuszczając zmian natury, nie biorąc pod wzgląd jej "wynaturzenia" - dopowiedziałem.I szczerze, sporo rzeczy zacząłem szukać w skalach innych,łącząc je.

sajonara

No w sumie masz oczywiście rację. Jak się bierze po jednym z ludku z kilku zestawów to jasne.

Mnie CMK zasmuciło bo były to jeszcze niedawno jedyne figurki jakie miałem, a załoga złożona z samych kolesi pokroju Shaq'a O'Neal'i wyglądała by cokolwiek dziwnie

• 1 month later...

Witam po dłuższej przerwie.

Podczas klejenia modelu zadecydowałem o próbie użycia blaszek, które dostałem w prezencie. Nauczyłem się robić spawy z plastiku ( rozciągniętej ramki) i imitację faktury cięcia palnikiem stali przy użyciu skalpela.Usunąłem zbędne elementy na Tygrysie, które zastąpię Partem.

Prace powinny przebiegać szybciej .

Jak zobaczyłem blaszki byłem przerażony ich wyglądem i instrukcją.Przypatrywałem się pewnemu warsztatowi, gdzie poznałem tajniki gięcia blaszek.

Wygląda na prostą prace, ale wyjdzie w praniu.

Zdjęcia mojej pracy i blaszek:

ResizeofDSCF5958.jpg

ResizeofDSCF5959.jpg

Tu nie ma ruchomego podwozia, dlatego fajnie by było pościnać wahacze i powklejać je na nowo pod różnymi kątami (taka imitacja, że ruchome ) Ja tak ostatnio zacząłem robić przy tej małej skali i wygląda całkiem przyzwoicie