Skocz do zawartości

KINGTIGER 1:35 TAMIYA

nibur92

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli twierdzisz iż to są numery czarno lub czerwono

Ja nie twierdzę ale autorzy książek w/w którzy wybacz ale mają trochę większą wiedzę.Osobiście na podstawie jednego,czarno-białego zdjęcia nie odważyłbym się ustalać kolorów.

jeżeli twierdzisz iż to są numery czarno lub czerwono białe

Wcale tak nie twierdzę ,przeczytaj jeszcze raz moje zdanie ale ze zrozumieniem.Pozdrawiam

• Odpowiedzi 172
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Chyba jednak są to zółte numery z białymi obwódkami... Te czołgi które mają ewidentnie czerwone np. Tigery Afrika Korps mają ciemniejszy odcień na czarno-białych zdjęciach. Chyba, że pogoda ma też znaczenie...

pogoda ma też znaczenie

Ma i to ogromne.Dlatego wolę opierać się na sprawdzonych dowodach niż brnąć w domysły.Zresztą inne żródła podają kolor niebieski jako ewentualnie drugi wariant 007,008 i 009 aczkolwiek jest tych żródeł mniej-opisy świadków którzy je widzieli.

Hmm nie mam zwyczaju spierać się ale 204 Wenda była czerwona z białymi obwódkami co mocno kontrastuje na tle plamy kamo natomiast 008 Kalinowskiego mało co się odcina od zielonej łaty ,więc dla mnie osobiście są żółte .

Co do wiedzy autorów nie polemizuję z tym ale jeśli chodzi o kamo to w monografiach są dyskusyjne kama . Jak dla mnie temat zamknięty Mirek.

maf4uv.jpg

wrb3va.jpg

Trójca tego nie przesądzał że czerwone
Nie wiem którego Trojcę masz na myśli ale wg tego cytatu nie miał na myśli na pewno żółtego

"Tactical numbers in red with a white border were painted above the middle of the turret side.So far the color has been erroneously(most probably) identified as blue.'

Zresztą kolorowe tablice oczywiście malowane obecnie pokazują kolor czerwony.Zresztą na stronie G.Waldena opisano relacje świadków którzy takie kolory określili

resztą kolorowe tablice oczywiście malowane obecnie pokazują kolor czerwony.Zresztą na stronie G.Waldena opisano relacje świadków którzy takie kolory określili

Jeżeli to byli świadkowie to niestety, ale chyba Ci świadkowie nie kłamią. Jednak patrząc na zdjęcia i słuchając opinii świadków numery niebieskie wykluczam. Albo żółte albo czerwone. adam juszczak ja myślę jednak, że numery są zółte. Sugeruje się tym - spójrz na zdjęcie 008 na dole. Wyżej nad cyframi jest kolor dunkelgelb i one łudząco podobne a czerwony by sie wyróżniał. Z resztą byłby ciemniejszy. Jednak nie będę się kłócił i upierał bo sam nie jestem pewien

adam juszczak ja myślę jednak, że numery są zółte.

Jeśli znajdziesz mi jakąkolwiek barwną tablicę z żółtym 007,008,009 to stawiam naprawdę DUUUŻE piwo,tablice barwne są malowane najczęściej na podstawie faktów historycznych,"wczesny"Trojca malował niebieskie potem zmienił na czerwone,niektóre rosyjskie monografie malują też niebieskie,ale nie znalazłem nigdzie żółtych. Zresztą dalsza dysputa chyba nie ma sensu,ja podałem fakty żródłowe,jeśli ktoś ma chęć sam się dopatrywać kolorystyki jego prawo.

Jeszcze raz dzięki, w 100% pewności nie mam ale co by się nie działo ja pozostaje przy żółtym wypełnieniu z białymi obramówkami.

Kalki położyłem (te czerwone z białymi konturami) jutro wypełnię środek na żółto i dam foty tanka bo dziś trochę robiłem przy nim.

PoZdro

ale skąd wiadomo, że 008 odcina się od zielonej łaty, a nie od brązowej ?

Ja szybki peryskopów robię z folii do oprawiania dokumentów - np brązowy półprzeźroczysty.

Pieknie pomalowany czolg. Moglbys napisac dokladnie bo nie doczytalem jak w koncu malowales pedzelkiem czy aero ? Posiadam Konigstigera Tamiya nr. 35169 i mialem sie za niego brac ale z tego co widze malowanie kamo na czolgu to ciezka robota.

author21 napisał:

ale skąd wiadomo, że 008 odcina się od zielonej łaty, a nie od brązowej ?

Bo w tym miejscu jest zielona łata.

Dokładnie. To jest jaśniejszy kolor a brązowy wychodzi na czarno białych zdjęciach ciemniejszy.

Adam - nie chcę się sprzeczać - wydawnictwo osprey zdaje się nazwa King Tiger tego biuletynu owych że trzech autorów nie chce mi się dziś jechać do ojca a tam to gdzieś leży, plansza barwna i jest żółte 008.

Masz tu najlepsze zdjęcie zbliżenia tego czołgu

008tondorf3closebb3.jpg

pociąć się bym nie dał ale ja tu czerwieni nie widzę

i jeszcze taki ciekawy link do jednego z lepszych for tematycznych

Tu był długi link który rozjechał forum, ale moderator naprawił Toteż KLIK TU

Pamiętajcie o skracaniu długich linków poprzez branie w znaczniki url

[url=TU_wklejacie_link]Tu_wklejacie_tekst_zastępczy[/url]

//reggy

ja tu czerwieni nie widzę

Ja też nie,ale gdybym miał wybierać między własną interpretacją obrazu a relacjami naocznych świadków to wybrałbym to drugie,ale myślę że katowanie tego wątku nie ma sensu.Każdy trzyma się swoich racji i swoich żródeł.Pozdrawiam

Ja szukając materiałów na temat Pantery z La Glaize natknąłem się na to forum które wydało mi się solidne i uważam iż ci autorzy mają wiedzę gdyż jest to dość dobrze udokumentowane fotkami . Nibur sorki za zamieszanie kamo super ci wyszło .

pociąć się bym nie dał ale ja tu czerwieni nie widzę

Ale miedzy żółtym białym byłby taki kontrast ? Jasna czerwień będzie jaśniejsza niż zielony i brązowy. Czołgi z Ardenów były relatywnie nowe, świeżo malowane - kolory raczej intensywne, nie wypłowiałe i wypalone słońcem i długą eksploatacją .

nie wypłowiałe i wypalone słońcem i długą eksploatacją

Właśnie,do tego należy dodać warunki w jakich były robione zdjęcią,rodzaj filmu,no i czas.Dlatego piszą o kolorze czerwonym.Jeśli dodać relacje świadków z tamtego okresu,obraz wydaje się być jasny.

Author a przejrzałeś tego linka co podałem. Tak trwała przez 40 postó dyskusja - obróbki zdjęć - nazwiska i nicki to nie leszcze takie jak ja tylko fachowcy których to pasją jest historia. Po coś to robili. Ja definitywnie kończę ten temat choć był pasjonujący i miło się gaworzyło. Interpretacjępozostawiam autorowi modelu.

Tak czytam i czytam i wrzucę swoje 3 drahmy indyjskie do dyskusji. Nie interesuje się Tigerami bo wg mnie są nudne, ale za to interesuje się fotografią. I zaręczam wam, że tak jasny kolor czerwony na zdjęciach czarno-białych nie ma prawa wyjść. Intensywna czerwień na obrazach monochromatycznych to kolor ciemny. Powiem więcej nawet - na czarno białych zdjęciach kolor czerwony i zielony o podobnej intensywności są praktycznie nie do odróżnienia. Dla mnie na tych zdjęciach czerwony jest bardzo, bardzo mało prawdopodobny.

Kto nie wierzy niech zrobi sobie test - poprosi żonę, siostrę, mamę, żeby pomalowała usta czerwoną, jaskrawą szminką, zrobi zdjęcie i następnie przerzuci je w programie na czarne-białe.