Jurgen75 Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Witam serdecznie - szukałem po necie miejsca dla mojego produkowanego właśnie Vickersa. Odwiedziłem z nim jak z cyrkiem dwa fora, aż trafiłem tutaj. Widzę, że większy "ruch" niż na innych forach - więc obiecuję sobie po tym więcej wiedzy. Kilka słów wprowadzenia. Po wieloletniej przerwie postanowiłem sklecić jakieś straszydło. Nie wiedzieć czemu mój dalece nieświadomy wybór padł na polską pancerkę. Z natury jestem uparty, więc mimo niepowodzeń i świadomości istnienia lepszych produkcji uparcie próbuję skleić na przemian TK-3 i Vickersa. To tak dla odmiany,żeby nie znudziło mi się klejenie. W toku walki uzmysłowiłem sobie należycie jak wielką "skuchą" są te modele - ale jest we mnie coś co każe mi je sklejać Niestety moje produkcje wysoce nie zadowalają mojego poczucia estetyki, a możliwość poznawcza, czerpana z lektury nie wystarcza, choć dała mi obraz złożoności problemu sklejenia modelu, bo o prawdziwym modelarstwie z uwagi na braki w talencie i możliwości pomieszczenia warsztatu, jak i dofinansowania kolejnego hobby raczej nie marzę. Przeglądając forum znalazłem i wiele ciekawych informacji i wiele ciekawych prac, jakie 15 lat temu można było pooglądać tylko w katalogach zagranicznych. Wielki szacunek za talent i pomysły. Chciałbym sklejając wciąż nowe TK i Vickersy popracować nad warsztatem zarówno klejenia, jak i malowania sklejonego modelu. Wraz z nabytym doświadczeniem przyjdzie czas zarówno na lepsze produkcje, jak i lepsze waloryzacje. Liczę na pomoc, podpowiedzi i krytykę (nawet niekonstruktywną). Widziałem, że na forum jest już niezłe gniazdo "polskich pancerniaków". Nie będę wklejał całej relacji - szkoda czasu - co zrobione, to już zrobione. Opiszę tylko co zmieniłem w stosunku do oryginału. Wobec posiadania uproszczonego (na razie) warsztatu i doświadczenia postanowiłem dokonać zmian jedynie tam, gdzie miałem choć cień szansy, że uda się je zrobić. Mam jednak świadomość odległości dzielącej go od oryginału. Lista modyfikacji: 1. zmieniłem wlewy paliwa 2. zmieniłem uchwyty i "oka" holownicze 3. km-y są z zestawu Mirage 4. dołożyłem ograniczniki na wieżach 5. zmieniłem reflektory 6. dołożyłem tajemniczą "blachę" z tyłu pojazdu 7. wytrasowałem wklęsłe linie podziału 8. przeszpachlowałem przednią płytę pancerza 9. dołożyłem nieco nitów (za mało) 10. wytrasowałem na osłonie wlotów powietrza brakujące linie Zdjęcia wersji finalnej przed poważnym malowaniem W ramach odpoczynku od wózków jezdnych naniosłem kamuflaż: Strasznie pokemonowe kolorki wychodzą z Pactry... Będziemy "filtrować" Kolor wydał mi się nieco za jasny więc przyciemniłem go roztworem olejnej sieny z terpentyną. I wyszło takie coś: Układ jezdny dopiero w produkcji. I kilka pytań-wątpliwości na początek. 1. wloty powietrza w wieżach - wydaje mi się, że powinien być jeden, w prawej wieży, choć spotkałem się z opisem mówiącym "dodano kominy w wieżach". I to zagwozdka. 2. Karabiny maszynowe - mogą zostać w kamo, czy raczej w jakiejś "oliwce" powinny wystąpić? 3. Po przyciemnieniu kolorów co powinno być kolejną czynnością? Lakier? Zapuszczanie linii? Wash? Różnie ludzie piszą i im więcej czytam, tym mniej wiem... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Zdravo ! 1. Kolory masz opisane na forum w dziale "Polska Broń Pancerna 1918-1939", musisz wyłowić sedno z dyskusji Generalnie ładnie Ci wyszło chociaż ... ;) 2. Wlot powietrza jeden, zgadza się. W prawej wieży patrząc od tyłu wozu. Polecam nowy numer "Poligonu" (nr 6) są dobre szkice Vickersa i duże zdjęcia. 3. Karabiny zostaw w kamo 4. Co dalej w planach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Miło widzieć kolejną próbę sił z materią "made in Mirage". Widać, że merytorycznie podszedłeś do poprawek i za to duże brawa. Mam jednak baaaardzo istotną uwagę do kamuflażu. Zastosowany przez Ciebie zestaw kolorów dla kamuflażu "japońskiego" nie obronił się. Najnowsze monografie TKS-a prostują to (MiF nr 33). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Jarekk nie przesadzaj, please Ładnie przecież wygląda ;) Chociaż fakt, faktem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 14 Grudnia 2009 Share Napisano 14 Grudnia 2009 Zamiana piasku na szary nie jest chyba wielkim problemem. Nawet z tymi barwami model mi się bardzo podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 14 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2009 (edytowane) Co do kolorystyki to widziałem już na stronie Dereli te nowości jakiś czas temu i nawet zastanawiałem się nad malowaniem w takim schemacie, ale prawdę mówiąc (oczywiście nie jestem ekspertem i czerpię raczej z "organoleptyki") to czarno-białe fotki pokazują co prawda trzy kolory, przy czym jeden jest jasny i kontrastujący a dwa ciemne i bardzo zbliżone odcieniem. Dodatkowo linie podziału w czerni zlewają się z tymi kolorami zasadniczo. Więc ten szary mi nie podpasował. Ale nie jestem uparty. Ostatnio widziałem zdjęcie TKS-a z narciarzami i wyglądał jak zielony z białym(?) maskowaniem... Podobno były też inne - egzotyczne kolory. Pewnie zostanę przy tym co jest, następny zrobię w innych barwach. Kiepsko się maluje po terpentynie akrylami. 4. Co dalej w planach ? Układ jezdny i wydech, a szerzej to pewnie.... kolejny Vickers.... i kolejny..... i tak do doskonałości w składaniu Vickersa. 1. Kolory masz opisane na forum w dziale "Polska Broń Pancerna 1918-1939", musisz wyłowić sedno z dyskusji Smile Generalnie ładnie Ci wyszło chociaż ... ;) mogę poprosić o link? Nie mogę zlokalizować. Polecam nowy numer "Poligonu" (nr 6) są dobre szkice Vickersa i duże zdjęcia. Właśnie dzisiaj kupiłem. A w Nowej Technice Wojskowej jest TKS-ik Edytowane 15 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Wtrącę swoje pięć groszy. Jak będziesz robił wentylatory na wieży(ach), to proponuję je wyciąć (wewnątrz) tak aby był prześwit, polecam okrągły iglak zaostrzony na końcu (rysik) - własne doświadczenie, idealnie wycina przez obrysowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Dziękuję za poradę - były w zestawie wentylatory na "słupkach" - dawały taki naturalny prześwit, ale je odpuściłem sobie - i pewnie zupełnie niesłusznie. Tak mi się jeszcze przypomniało, że w barwach żółto-zielono-brązowych "Angole" opychali wersję eksportową. Znaczy,że nasi przemalowywali by to? Link do zdjęcia. http://www.cleeveprints.co.uk/bovington/DSCF0081%20(Large).JPG Co do malowania TKS-a czuję się przekonany do idei szarego koloru po obejrzeniu zdjęć, których wcześniej nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Jurgen ! Tu link: viewtopic.php?t=11050&start=585 Cofnij się nieco w wątku i znajdziesz co trzeba, w razie czego pisz PW. Jesteś widzę niezły maniak Vickersowy! Każdy ma swoje odchylenia Może byś zrobił następnego Vickersa w wersji z nowego "Poligonu" z radiostacją ? Wtrącę swoje pięć groszy. Jak będziesz robił wentylatory na wieży(ach) Przecież powiedzieliśmy już że był tylko jeden wentylator ... Tradycyjnie już nie czytasz całego wątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Wentylator zdjęty i zaszpachlowany "pseudoszpachlą" akrylową - straszna męka, ale bardzo akuratnie pasuje do całego procesu klejenia Vickersa. Jesteś widzę niezły maniak Vickersowy W szafie jeszcze dwa z Mirage i dwa z RPM leżą... Podobno jestem po prostu uparty jak mi coś nie wychodzi. Generalnie mam już w głowie zarys tego co jeszcze trzeba poprawić w następnym egzemplarzu. I tak z wczoraj wieczór - próbowałem pobawić się pseudonapinaczami - ale to stracony temat - więc ograniczyłem się do zasymulowania gniazd w tylnej ich części. Straszne straszydła prawdę mówiąc, choć i tak w porównaniu do RPM to przynajmniej są. Z modyfikacji, które pominąłem przez zapomnienie to oczywiście wycinka tych "dziobów" z tyłu wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leeb Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Witajcie !!! Nie dalej jak wczoraj zamówiłem model Forda Tfc od RPM W 1/35. I będę go wykonywał także w kamuflażu japońskim. I stad moje pytanie Jurgen75: w jaki sposób w malujesz te czarne linie rozgraniczające poszczególne kolory kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Co do tych linii, to ja bawiłem się flamastrem do CD. Tez miałem spytać się o to jak Jurgen to robił. Wtrącę swoje pięć groszy. Jak będziesz robił wentylatory na wieży(ach) Przecież powiedzieliśmy już że był tylko jeden wentylator ... Tradycyjnie już nie czytasz całego wątka. A na w/w modelu też jest jeden ?? Eee. Bo jak dla mnie są dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 I stad moje pytanie Jurgen75: w jaki sposób w malujesz te czarne linie rozgraniczające poszczególne kolory kamuflażu? Pędzel 00 Mag-Pol i czarna Pactra. A ręce się trzęsą przy tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Jednak nie czytałeś całego wątku, to przykre ... 1. wloty powietrza w wieżach - wydaje mi się, że powinien być jeden, w prawej wieży, choć spotkałem się z opisem mówiącym "dodano kominy w wieżach". I to zagwozdka. 2. Wlot powietrza jeden, zgadza się. W prawej wieży patrząc od tyłu wozu. Polecam nowy numer "Poligonu" (nr 6) są dobre szkice Vickersa Piktogram dla niepiśmiennych Jurgen - pisak do płyt to znacznie lepsze rozwiązanie, nie można tylko przesadzić z grubością linii. Powinny zawierać się między 1,5cm a 2,0 cm, jak to sobie przeliczysz w skali ... Cieniuśki musi być ten pisak. Zmierzyłem łeb śruby - 2,0cm, pasek nie był szerszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Tak też czytałem, że to by było jakieś max. 2 cm. W sumie szerokość pędzla dokładnie - bo i 15 i 20 jest w kanonie pewnie od początku XX wieku. Dokładnie 1/2", 3/4", 1" itd... Ale prawdę mówiąc granica mojego fundamentalizmu przebiega teraz na płytszej wodzie. Zwłaszcza, że jest pewnie 1000 rzeczy bardziej skopanych w moim modelu niż grubość linii - choćby kolorystyka kamuflażu (prawdę mówiąc akurat w przypadku Vickersa mam jednak pewne wątpliwości). Takie cienkie linie robiłem na TK jakimś pisakiem tuszowym - ale były prawie niewidoczne na zdjęciu. Więc odpadała mi cała frajda z malowania Ale uwaga cenna i warta zapamiętania. Przy 10 Vicku, który zapewne wyjdzie mi jakoś podobny do oryginału postaram się nanieść układ plam oraz linie w sposób prawidłowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 ja do wykonania linii podziału polecę gundammarkery GMS-107 Wheathering Master Set są fajne bo w zależności która stroną piszesz linia ma różną grubość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Gdzie można kupić takie cudo. Wszędzie niedostępny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Gdzie można kupić takie cudo. Wszędzie niedostępny Generalnie tu ale widzę rzeczywiście niedostępny.... http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=GMS-107&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Fajna sprawa - dzięki za wskazanie drogi. Jest na Ebayu - w Tajwanie. 20 dolarów plus 5 dni oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 Fajna sprawa - dzięki za wskazanie drogi.Jest na Ebayu - w Tajwanie. 20 dolarów plus 5 dni oczekiwania. u nas około 100 ... no comment ja kupiłem na aledrogo ale dawno spróbujcie a nóż widelec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Grudnia 2009 Share Napisano 15 Grudnia 2009 mam!!!!!: http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty27234/weathering_marker_set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 15 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2009 Wytrwałym polecam mimo wszystko Ebay, PayPal i Tajwan. Naród sprawdzony i szybka obsługa. Bezpieczeństwo transakcji sprawdziłem osobiście przy kwocie ok. 400 dolarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 żeby nie było, że nic się nie dzieje to poprawiłem wieżę (wywaliłem komin wentylacyjny z lewej wieży) i nieco obie podmalowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 16 Grudnia 2009 Share Napisano 16 Grudnia 2009 Malowanie naprawdę ekstra, ale same km-y chyba powinny być bardziej zadbane. Takie "zapuszczenie" broni byłoby niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 16 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2009 Masz rację. K-my będą dopracowane jak dobrze wyschną wieże. Nie chcę pościerać farby z nitów. Powinny być ciemniejsze, czystsze i lekko półmatowe jak na mój gust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi