yar75 Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Mam pytanie do znawców IDF.Dlaczego w Merkavie Mk3 pierwsza para kół nośnych jest inna niż pozostałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Mam pytanie do znawców IDF.Dlaczego w Merkavie Mk3 pierwsza para kół nośnych jest inna niż pozostałe? Prawdę mówiąc sam nie wiem( Może chodzi o odciążenie przodu pojazdu?), ale kwestia kół na Merkavach daje dużą dowolność- na niektórych fotkach widac pojazdy z 3 rodzajami kół jezdnych na jednym boku, i na dodatek pozakładanych na "chybił-trafił" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 No właśnie jaka jest różnica w wadze takiego koła ażurowego i pełnego w stosunku do masy czołgu Może chodzi o właściwości jezdne , ale nic na ten temat nie znalazłem.(Fabrycznie nowe miały pierwszą parę kół "ażurowych") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Swego czasu gdzies czytalem, ze chodzi o amortyzacje. Kolo z otworami lepiej odbiera energie uderzenia (dlatego tez przednie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Pracuje wlasnie nad "rozwojem" Merkavy. Przy bardzo wczesnej wersji mam maly problem. Co to jest na tych fotkach ? http://www.arcor.de/palb/album_popup_big.jsp?albumID=11383150&pos=1&interval=0&width=1280 http://www.arcor.de/palb/foto_detail.jsp?albumID=11383150&pos=4&prevPos=3&firstVisit=0&interval=0&noInfos=0&stop=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Witam orientujecie się co to jest za pojazd? Do czego służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 To cięzki BWP Namer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 (edytowane) Tak jak peter powiedział, produkcyjna wersja ciężkiego transportera piechoty Namer ("Tygrys") Edit Mój błąd- Słowo Namer to po hebrajsku " נמר" czyli Lampart. Edytowane 25 Grudnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Tak jak powiedział peter i Barthass + czy nie prawda, że jest piękny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Nie, nie jest piękny. Piękny to jest BWP-2000 a Namer wygląda jak kontener na śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 czy nie prawda, że jest piękny? Nazwa zobowiązuje Namer ("Tygrys") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 czy nie prawda, że jest piękny? Piękny, to mało powiedziane, oprócz Merkawy 4 i BMPT Terminator ma jak dla mnie najbardziej futurystyczny wygląd ( te przednie reflektory ), no i jest wielki i ciężki czyli to co tygrysy lubią najbardziej ( nie mogę się doczekać, kiedy będzie dostępny model w 1/35): Piękny to jest BWP-2000 a Namer wygląda jak kontener na śmieci Mr. Green Bluźnisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Niestety nie Barthass. Wygląda on prawie identycznie jak te wielkie zielone kontenery na śmieci i żadne egzorcyzmy tego nie zmienią Ale...Widzę, że brzydotę zewnętrzną pojazdu nadrabiacie urodą jego jeźdźców a dokładniej amazonek je ujeżdżających. Chyba, że ta drobnej budowy ciała ale za to przecudnej urody dama znalazła się tam tylko przez przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Czyli sie da jakby co przerobic Merkave z Academy?, swoja droga to wyglda naprawde masywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 A ja powiem tak. On jest przecudowny, ta jego wielkość, masywność. Swoją drogą czy ja się kiedykolwiek doczekam merkavy 4 w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Czyli sie da jakby co przerobic Merkave z Academy? Przy odrobinie dobrych chęci i samozaparcia da się Swoją drogą czy ja się kiedykolwiek doczekam merkavy 4 w 1/72 Ależ jest, i to już od dawna, Cromwell Models wydało ją w żywicy http://www.onthewaymodels.com/reviews/Cromwell/Merk4preview.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Ooo szkoda tylko, że to taki klocek do sklejenia i pomalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Poszukuje zdjęć wozu zbudowanego na podwoziu czołgu Merkava 3. Spotkałem się z takimi nazwami tego wozu:-Merkava 3 Arv -Namer Arv -Namer Achzaka -Nemmera. Wszystkie dotyczą tego samego pojazdu. Zależy mi zwłaszcza na widoku z góry. Czy ktoś z Kolegów może mi pomóc w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 4 Maja 2010 Share Napisano 4 Maja 2010 Poszukuje zdjęć wozu zbudowanego na podwoziu czołgu Merkava 3. Nie ma takiego. Jest prototypowy pojazd zbudowany na zmodyfikowanym podwoziu Merkawy Mk.1 . Ten pojazd to Namer (lampart) były prototypy 2 wersji : wóz zabezpieczenia technicznego i transporter opancerzony. Niestety ze zdjęciami jest tu krucho, bo oba pojazdy nie wyszły po za stadium prototypu. Istnieje też produkcyjna wersja Namera ( weszła na uzbrojenie armii w zeszłym roku) zbudowana na podwoziu Merkawy w wersji Mk.4 Prototyp Namera ARV: Wersja APC: Wersja produkcyjna ( tu dokumentacja fotograficzna jest dosyć spora, i mogę Tobie co nieco podesłać na meila): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Dzięki Barthass. Chodziło mi o prototyp Namera ARV; -więc wóz nie wszedł do produkcji seryjnej? A zdjęciami transportera piechoty nie pogardzę jeśli to nie problem. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące Merkawy 3D LIC. Posiadasz zdjęcia tej wersji z głowicą systemu Droid? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Chodziło mi o prototyp Namera ARV; -więc wóz nie wszedł do produkcji seryjnej? Question Niestety nie. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące Merkawy 3D LIC. Posiadasz zdjęcia tej wersji z głowicą systemu Droid? Question Droid to nieoficjalna nazwa, nazwa oficjalna oraz zasada działania jest jak na razie tajna ( chociaż samo urządzenie widać na zdjęciach wozów Nakpadon z przed ładnych paru lat). "Droida" nie widziałem na żadnej z wersji Merkawy 3, jedynie na Mk.2 i jej pochodnych, oraz Mk.4. A zdjęciami transportera piechoty nie pogardzę jeśli to nie problem. Very Happy W weekend postaram się coś wysłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi