Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie do znawców IDF.Dlaczego w Merkavie Mk3 pierwsza para kół nośnych jest inna niż pozostałe?

Napisano
Mam pytanie do znawców IDF.Dlaczego w Merkavie Mk3 pierwsza para kół nośnych jest inna niż pozostałe?

Prawdę mówiąc sam nie wiem( Może chodzi o odciążenie przodu pojazdu?), ale kwestia kół na Merkavach daje dużą dowolność- na niektórych fotkach widac pojazdy z 3 rodzajami kół jezdnych na jednym boku, i na dodatek pozakładanych na "chybił-trafił"

Napisano

No właśnie jaka jest różnica w wadze takiego koła ażurowego i pełnego w stosunku do masy czołgu Może chodzi o właściwości jezdne , ale nic na ten temat nie znalazłem.(Fabrycznie nowe miały pierwszą parę kół "ażurowych")

Napisano

Swego czasu gdzies czytalem, ze chodzi o amortyzacje.

Kolo z otworami lepiej odbiera energie uderzenia (dlatego tez przednie)

• 6 months later...
Napisano (edytowane)

Tak jak peter powiedział, produkcyjna wersja ciężkiego transportera piechoty Namer ("Tygrys")

Edit

Mój błąd- Słowo Namer to po hebrajsku " נמר" czyli Lampart.

Edytowane przez Gość
Napisano
czy nie prawda, że jest piękny?

Piękny, to mało powiedziane, oprócz Merkawy 4 i BMPT Terminator ma jak dla mnie najbardziej futurystyczny wygląd ( te przednie reflektory ), no i jest wielki i ciężki czyli to co tygrysy lubią najbardziej ( nie mogę się doczekać, kiedy będzie dostępny model w 1/35):

73ra1.jpg

Piękny to jest BWP-2000 a Namer wygląda jak kontener na śmieci Mr. Green

Bluźnisz

Napisano

Niestety nie Barthass. Wygląda on prawie identycznie jak te wielkie zielone kontenery na śmieci i żadne egzorcyzmy tego nie zmienią

Ale...Widzę, że brzydotę zewnętrzną pojazdu nadrabiacie urodą jego jeźdźców a dokładniej amazonek je ujeżdżających. Chyba, że ta drobnej budowy ciała ale za to przecudnej urody dama znalazła się tam tylko przez przypadek

Napisano

A ja powiem tak. On jest przecudowny, ta jego wielkość, masywność. Swoją drogą czy ja się kiedykolwiek doczekam merkavy 4 w 1/72

Napisano
Czyli sie da jakby co przerobic Merkave z Academy?

Przy odrobinie dobrych chęci i samozaparcia da się

Swoją drogą czy ja się kiedykolwiek doczekam merkavy 4 w 1/72

Ależ jest, i to już od dawna, Cromwell Models wydało ją w żywicy http://www.onthewaymodels.com/reviews/Cromwell/Merk4preview.htm

• 4 months later...
Napisano

Poszukuje zdjęć wozu zbudowanego na podwoziu czołgu Merkava 3.

Spotkałem się z takimi nazwami tego wozu:-Merkava 3 Arv

-Namer Arv

-Namer Achzaka

-Nemmera.

Wszystkie dotyczą tego samego pojazdu. Zależy mi zwłaszcza na widoku z góry. Czy ktoś z Kolegów może mi pomóc w tej sprawie.

Napisano
Poszukuje zdjęć wozu zbudowanego na podwoziu czołgu Merkava 3.

Nie ma takiego.

Jest prototypowy pojazd zbudowany na zmodyfikowanym podwoziu Merkawy Mk.1 . Ten pojazd to Namer (lampart) były prototypy 2 wersji : wóz zabezpieczenia technicznego i transporter opancerzony. Niestety ze zdjęciami jest tu krucho, bo oba pojazdy nie wyszły po za stadium prototypu.

Istnieje też produkcyjna wersja Namera ( weszła na uzbrojenie armii w zeszłym roku) zbudowana na podwoziu Merkawy w wersji Mk.4

Prototyp Namera ARV:

IDF_Namer-ARV-3-1-1.jpg

Wersja APC:

NamerSirpad01.jpg

89638595.jpg

Wersja produkcyjna ( tu dokumentacja fotograficzna jest dosyć spora, i mogę Tobie co nieco podesłać na meila):

namerscroppedbigll8.jpg

Napisano

Dzięki Barthass. Chodziło mi o prototyp Namera ARV; -więc wóz nie wszedł do produkcji seryjnej? A zdjęciami transportera piechoty nie pogardzę jeśli to nie problem. Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące Merkawy 3D LIC. Posiadasz zdjęcia tej wersji z głowicą systemu Droid?

Napisano
Chodziło mi o prototyp Namera ARV; -więc wóz nie wszedł do produkcji seryjnej? Question

Niestety nie.

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące Merkawy 3D LIC. Posiadasz zdjęcia tej wersji z głowicą systemu Droid? Question

Droid to nieoficjalna nazwa, nazwa oficjalna oraz zasada działania jest jak na razie tajna ( chociaż samo urządzenie widać na zdjęciach wozów Nakpadon z przed ładnych paru lat).

"Droida" nie widziałem na żadnej z wersji Merkawy 3, jedynie na Mk.2 i jej pochodnych, oraz Mk.4.

A zdjęciami transportera piechoty nie pogardzę jeśli to nie problem. Very Happy

W weekend postaram się coś wysłać