arre Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Drodzy koledzy - ostatnio zobaczyłem takie zdjęcie Chciałbym zrobić na jego podstawie niewielką dioramę (notabene pierwszą w życiu). Skala 1:35 W związku z tym maiłbym kilka pytań odnośnie potrzebnych materiałów. - jak model najlepiej odwzorowuje T-34 - jakie ewentualne dodatki dokupić - jakiej firmy PAK Myślę, ze dalej temat rozwinie się sam, w toku prac nad modelem. Za prace mam zamiar zabrać się po ukończeniu Jagtigera, Elefant będzie musiał poczekać na lepsze czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Nie jestem znawcą ale wydaje mi się, że to nie jest PAK. Tylko jakaś rosyjska armata. T-33 powinien być w wersji z 76mm armatą czyli t-34/76. Wydaje mi się, że takiej firmy na jaką pozwalają ci środki finansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Działo to ruska polowa armata ppanc kalibru 7,62cm zdobywana przez Niemców masowo i używana na froncie. Robi ją Miniart: http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=868245&kateg=100001 Pozdrawiam Ślęczka PS: Tet to chyba produkcja z 1941 (dragonowski "cast turret"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Nie do końca jest to ta armata jaką prezentuję miniart. Po pierwsze koła są za mała a po drugie armata przedstawiona na zdjęciu ma pochyły pancerz a w modelu pancerz jest pionowy. Dla mnie jest to zmodyfikowana ruska F-22'ka(ale rzecz jasna mogę się mylić http://pl.wikipedia.org/wiki/7.62_cm_PaK_36%28r%29 Jeśli się nie mylę Marder'y II były w nie uzbrojone. Co do modelu tej armaty nie widziałem jeszcze w 1:35 ale widzę, że w zapowiedziach ICM'u jest jak i pierwowzór F-22 http://www.plastikowe.pl/rynek/zapowiedzi-icm-na-rok-2009 Niby zapowiedzi na mijający rok ale skoro niedawno ukazała się katiusza to pewnie na te armatki poczekamy. Zdrów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 26 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2009 Dziękuję za podpowiedzi. Jeżeli chodzi o czołg, to jest to T-34/76 - lecz która wersja? 41,42 lub 43? Sprawdziłem Tamiye i Dragona, obie te firmy proponują właśnie te wersje. Standardowo dokupię Friule i metalową lufę oraz prawdopodobnie dodatki Abera. Co do działa - kompletnie się na nich nie znam i liczę na Wasza pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Moim zdaniem to jest ten model 42 : http://mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=1269736 Zastanawiałem się jeszcze nad modelem 41 Dragona ale ten wyżej ma stożkowy wizjer tak jak na zdjęciu a ten 41 ma ścięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek2142 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Też skłaniał bym się do 42. Wracając do zdjęci. To dziwne ono jest. Wydaje mi się, że jak by czołg chciał to i tak nie wjechał w to działo ( choć ciężko to tak nazwać), a do tego ta podniesiona wieża i zerwana z tyłu gąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Co do teciaka to on nie ma zerwanej gąsienicy tylko wyrwane bądź wymontowane koło napędowe a gąska się opiera na osłonie przekładni. Co do wizjera to ten model DRAGONA ma ten identyczny co na zdjęciu. Przy budowie T-34 obojętnie jakiej wersji trzeba się posiłkować silnym materiałem fotograficznym. Niekiedy a może nawet i często producent wypuszcza model na zasadzie "może on tak kiedyś wyglądał" NA zdjęciu jeszcze chyba nie widzę aby czołg posiadał KaeM. Też daje do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Order81 Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Zdięcie ekstra tylko jakieś nierealne, jak ta armat mogła zawisnąć na lufie??A nawed gdyby taranował to mało prawdopodobne by trafił lufą w sam srodek armaty. Choć ta zerwana wieża moze o tym swiadczyć ze jednak tak było a armata zadziałała jak dzwignia i wyrwała ja z korpusu a siła i pęd urwał koło napędowe będz zerwał gąskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 kamil zoszak Tz. chodzi Ci o osłonę na km ? Bo na zdjęciu może się wydawać, że jest ale po powiększeniu nie widać ani km'u ani osłony. Przynajmniej moje oczy tak widzą :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 świetny pomysł - trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2009 Zastanawiam sie nad skompletowaniem takiego zestawu; - działo Hobbyfan 1/35 #562 German Pak 40 Gunner Eastern Front - czołg DRAGON 1/35 RUSSIAN T-34/76 MOD 1941 CAST TURRET Działo może i niezgodne z oryginalnym, lecz idea pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Jeśli się nie mylę Marder'y II były w nie uzbrojone. Mardery III 7,62cm ® Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Wywalić tylko lufe karabinu. Gniazdo zostawić bo było spawane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi