wiec4-13 Napisano 31 Grudnia 2009 Share Napisano 31 Grudnia 2009 Witam Po zmaganiach z Dragonowskim Stuchem 1:35, postanowiłem skleić sobie jakiś samolocik. Wybór padł na całkiem niezły(zdaniem autora) model najpiękniejszego samolotu tłokowego II wojny światowej. Model zacząłem już jakiś czas temu. Sklejone zastało wnętrze kabiny, oraz wycieniowana twarz figurki pilota. Model od samego poczatku miał być relaksacyjny, więc nie przewiduje się żadnych elementów trawionych oraz części żywicznych. Odrazu na wstepie zaznaczam że w temacie samolotów jestem komplętenie zielony. Jedyna dokumentacja jaką dysponuje to stara książeczka z serii "Słynne Samoloty". Nie będę ukrywał, że bardzo liczę na waszą pomoc. Na dzień dobry mam kilka pytań: -Na jaki kolor było malowane wnętrze kabiny, czy nadaje sie do tego farba pactra A35 Interior Green? - Czy na tym samolocie latali Polscy piloci, jeśli tak to czy istnieją na rynku odpowiednie kalkomanie? Dość gadania oto fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 To co nikt nie wie na jaki kolor pomalować wnętrze kabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Cześć, wnętrze pomaluj na Cockpit Green Humbrol 78, interior green jest za zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 A35 jest trochę za ciemna, osobiście do anglików polecam H312 od Gunze. Kalki http://www.techmod.pl/aviation-48/48001-supermarine-spitfire-i-iib http://www.techmod.pl/aviation-48/48005-supermarine-spitfire-mk-vb pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 4 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2010 Dziekuję wam za pomoc. W tygodniu podjadę zakupić jedna z podanych wyżej farb. Hubert masz może jakieś kolorowe zdjęcia pilotów? Chodzi o malowanie kombinezonu. Co do kalkomanii to mam pewne wątpliwości: - Pierwszy arkusz kalek dotyczy tylko jednego malowania maszyny w wersji I i to w dodatku brytyjskiej. Pozostałe wzory kamuflażu odnoszą się do wersji IIb, chyba, że niema żadnej różnicy zewnetrznej między tymi maszynami. - Drugi arkusz dotyczy wyłącznie wersji Vb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 I trochę współcześniej Co do wersji spitfire'ów to musi się wypowiedzieć jakiś fachowiec, bo ja się póki co nie zagłębiałem w ich temat. Wiem, że Mk II nie powinien znacząco odbiegać od Mk I. Możliwe, że kolektory wydechowe były inne. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 4 Stycznia 2010 Share Napisano 4 Stycznia 2010 Witam -Na jaki kolor było malowane wnętrze kabiny, czy nadaje sie do tego farba pactra A35 Interior Green? - Jak już wcześniej napisano ten kolor to Hu 78. Ale można też zastosować: Pactra A117 Interior Green RAF, MM 2062 RAF Interior Green, Gunze C364 Aircraft Gray Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Dwójeczka miała trochę inny silnik więc na osłonie silnika była kroplowa owiewka w miejscu rozrusznika pirotechnicznego, inna była też instalacja chłodnicza ale nie wiem czy było to widać na zewnątrz. Na pewno jednak inny jest kształt kołpaka śmigła - w dwójce go jakby stępili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Hubercie twoje współczesne zdjęcie Spitfira mocno odbiega od głównego tematu tego wątku dlatego, że przedstawia Mk.XIX. Była ta ostatnia, używana wersja Spita i od wczesnych Spitfire różniła się praktycznie wszystkim z wyjątkiem nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Wiem, że to jest całkiem inny spit. Chodziło mi o mundury pilotów przedstawionych na zdjęciu - takie czyste i nowe pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 8 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2010 Witajcie Wnętrze zostało pomalowane farbą Pactra A117. Zrobiłem cieniowanie czarną farbą olejną dla plastyków. Ze wzgledu na to, że i tak prawie cała kabina będzie zasłonieta przez pilota darowałem sobie przecierkę suchym pędzlem. Następnie połówki kadłuba zostały sklejone przy pomocy rzadkiego kleju Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 (edytowane) Wnętrze zaczyna wyglądać bardzo ładnie. Rozumiem, że tablicę bedziesz jeszcze malował na czarno, tak jak uchwyt orczyka. Zagłówek pilota to chyba powinień być w kolorze ciemny brąz lub czarny. Czy drzwiczki będą otwierane? Edytowane 9 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Na którą wersje się ostatecznie zdecydowałeś bo jeśli Mk 1 to ten czerwony łom na drzwiach powinien zniknąć, nie był montowany w tej wersji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 8 Stycznia 2010 Share Napisano 8 Stycznia 2010 Po co ten łom na czerwono :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Dzięki panowie za zwrócenie uwagi, rzeczywiście malując kabinę wzorowałem się częściowo na Spicie V. W najbliższym czasie postaram się usunąć ten "łom". Przy okazji, butle z tlenem znajdujące się za kabiną malowane były na kolor stalowy czy czerwony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Łom jako taki zostaw. Tylko niekoniecznie na czerwono. Gunmetal może? Ale pociesz się, że nie jesteś jedyny. Nawet kilka latających replik Spita ma to machnięte na czerwono. Taka moda. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Przy okazji, butle z tlenem znajdujące się za kabiną malowane były na kolor stalowy czy czerwony? We wczesnych spitach były stalowe, a co do łomu to powtórzę się w wersji Mk 1 nie było go w ogóle, więc albo go pomaluj w kolor kokpitu to będzie mniej widoczny albo jak masz możliwość to go zeszlifuj. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 Ok. Co do łomu to się wycofuję w takim razie. Ja się głównie mk.V interesowałem, więc się więcej co do mk.I nie wypowiadam. Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 12 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2010 Witam Prace powolutku poruszają się do przodu, obecnie jestem na etapie usuwania szwów między połówkami kadłuba oraz na skrzydłach. Wszystkie części do siebie świetnie pasują ( w końcu to Tamiya)wiec nie jest to operacja przesadnie kłopotliwa, chociaż na pokrywie silnika zdarzyły sie delikatne wciągi wymagające nałożenia putty. Ps. Nieszczęsny łom jeszcze nie zamalowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam Prace posuwają się bardzo powolutku, niestety tak się dzieje jak się ma kilka rozgrzebanych tematów. Prace przy szlifowaniu szwów troszkę sie przeciągnęły. Spowodowane to było niezbyt dokładnym spasowaniem połówek kadłuba tuż za śmigłem. We wszystkie szczeliny został wpuszczony surfacer, a nastepnie całość jeszcze raz wyszlifowana. Km-y w skrzydłach, w najbliższym czasie przewiduje się wymienić na igły. Do tablicy przyrządów doklejony został celownik. I tu pojawiła sie kolejna wątpliwość. Z dostępnej autorowi dokumentacji nie jednoznacznie wynika na jaki kolor powinnny być pomalowane zaznaczone detale: Det. nr 1 żółty/pomarańczowy? Det. nr 2 pomarańczowy/czarny? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi