Seb Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 I czy właz ten był tak płaski jak w modelu? Nie, powinien mieć lekki łuk. kurde, tez sobie musze sprawic takie wiertełko. ten właz otworzyłes profesjonalnie Ale w modelu Dragona ten właz da się zrobić ruchomy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Tomen_grn: na podanych przez Ciebie stronach są rysunki tego włazu i jest on rzeczywiście płaski ale z zaokrąglonymi krawędziami (oba rysunki ze strony http://tiger1.info) Poszukałem po źródłach i wydaje mi się, że w późniejszych wersjach już nie obrabiano włazu i nie zaokrąglano jego krawędzi - ot uproszczenie procesu technologicznego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 tez tak mi sie wydaje, w modelu dragona tez jest płaski, chodzilo mi raczej o detal klapy od wewnatrz, przydaloby sie dorobic te malutkie elementy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 One są w zestawie, tylko ich jeszcze nie przykleiłem. Chyba to i dobrze, bo kilka rzeczy trzeba będzie pewnie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2010 Niestety przez ostatni tydzień byłem daleko od warsztatu modelarskiego, więc dziś jedynie mały update prac zaczętych w jedną sobotę, a skończonych w następną, których celem jest nadanie bliższych rzeczywistym kształtów włazu ewakuacyjnego, czyli pokrywy: ...i otworu: Nie jest idealnie, choć lepiej niż było. Ale i tak trzeba będzie jeszcze trochę poprawić. Karabin na stanowisko radiosłuchacza z lufą RB: Ritter, pytałeś o gąski i liczbę woreczków w pudełku. W zestawie są dwa woreczki, jeden z gąską właściwą, a drugi z zębami. Na razie zrobiłem jedną gąskę i na oko, to zostało więcej niż połowa. Nie policzyłem ich wszystkich, ale gdzieś czytałem że jest więcej niż potrzeba na jeden czołg. O ile, to się okaże. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, że tu odpowiadam na Twoją PW, ale może jeszcze ktoś ma ten sam dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Dzięki wielkie Aphar za tą cenna informację. Po zakupie i otworzeniu pudełka przeraziłem się pustką jaka była w pudełku że aż się przestraszyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 24 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2010 Przymierzam się teraz do zrobienia zimmeritu. Chcę wykorzystać Tamiya Epoxy Putty. Czy ktoś robił może z zimmerit z tej szpachlówki? Będę wdzięczy za wszystkie uwagi, sugestie i zalecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Czyżby nikt nie robił zimmeritu ze szpachli tamki?!? Szkoda, liczyłem na jakiś odzew i pomoc Poskładałem budę. Wyszło kolejne niedociągnięcie AFV - po obu stronach kadłuba pojawia się szpara na złączeniu górnej i dolnej połówki. Największa jest z przodu, za to brak jej z tyłu. Wygląda to tak, jakby wanna była szersza z przodu (lub góra odwrotnie). Myślę, że na zdjęciach widać, co mam na myśli (tu przygotowane do wyrównania szpachlą): Wstawiłem wspomniany wcześniej kołek, który pięknie podtrzymuje tylną część kadłuba. Teraz wieża chodzi tak, jak powinna: Od nowa zrobiłem też właz ewakuacyjny, tym razem z dwuskładnikowej szpachli: oraz wstawiłem peryskopy (już pomalowane, ale jeszcze z maskolem): Na koniec chcę poddać Waszej ocenie pierwsze podejście do zimmeritu. Położyłem go testowo na starej Panterze, wykonany ze szpachli tamki metodą prezentowaną przez Dewler'a: http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=15223. Na załamaniu wieży łączone są dwa kawałki zimmeritu. Wzór niestety trochę zniknął pod palcami - nauczka na przyszłość, aby bardziej uważać. Całość pokryta białą farbą, która została w aero po powtórnym malowaniu wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drak Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 kształtem fajny ale możesz mocniej dociskać żeby był głębszy ;) i może bardziej równoległy do górnej płyty bo na tyle pokazanego boku nie wydaje się. ale tak to bardzo ciekawy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Wstawiłem wspomniany wcześniej kołek, który pięknie podtrzymuje tylną część kadłuba. Teraz wieża chodzi tak, jak powinna: Wystarczyło trochę podgrzać suszarką do włosów i wyprostować. W moim egzemplarzu było podobnie, jednak po paru minutach zabawy z prostowaniem, kadłub złożył się doskonale i bez szpar. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Poćwicz jeszcze ten zimmerit bo potencjał masz a i kierunek jest słuszny. Mocniej odciśnij wzór - najlepiej poćwicz na kawałku polistyrenu. Na większej powierzchni aby dokładnie opanować technikę - Dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Ja ci radzę spróbuj jakąś masą np. miliputem itp. szpachla tamiyi jest na bazie nitro za szybko wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 Witam po zbyt długiej przerwie. Udało mi się w końcu położyć zimmerit, efekty oceńcie sami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scros Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Bardzo ładny zimmerit wygląda jak żywica renomowanych firm - dobra robota. Teraz tylko ładnie to pomaluj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 jest dobrze, domaga się tylko dobrego malowania i będzie SUPER TIGER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Hej. Bardzo przyjemnie się patrzy na Twój warsztat. Czy ten MG w kadłubie jest prawidłowy? Coś tam ostatnio ktoś pisał, że ten z RB nie jest prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Zimm bardzo ładnie ci wyszedł, kocisko wygląda coraz miodniej. Nie planujesz poobijać troszkę zimmeritu? Chyba,że ma być "nówka sztuka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Dzięki za komentarze, cieszę się, że są pozytywne Czy ten MG w kadłubie jest prawidłowy? Coś tam ostatnio ktoś pisał, że ten z RB nie jest prawidłowy. Nie wiem, nie sprawdzałem. Jak będę miał chwilę to polukam w papiery, ale ten i tak jest lepszy od zestawowego. Jednak na tym etapie trudno już będzie cokolwiek zmienić. artex - tygrysek ma być raczej nowy, może jakieś porysowane/pogięte błotniki czy osłony, ale nie poobijany zimmerit - postrzelany będzie następny Malowanie będzie ze 102 batalionu, numer (o ile pamiętam) 311, z Normandii. Wieczorem mogę wrzucić schemat, jeżeli jest ktoś zainteresowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Ładny zimmerit. KM kadłubowy jest niepoprawny, powinien być taki: Czy mi się wydaje, czy w tylnej części dach wieży jest powyżej ścian ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 ...Czy mi się wydaje, czy w tylnej części dach wieży jest powyżej ścian ? Pzdr Nie tylko w tylnej, ale i w przedniej i środkowej też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 ...Czy mi się wydaje, czy w tylnej części dach wieży jest powyżej ścian ? Pzdr Nie tylko w tylnej, ale i w przedniej i środkowej też. A czemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Bo to bardzo późna wersja, w której dach był grubszy od standardowej o 40 cm (czy może miał 40 cm grubości) i w związku z tym trochę wystawał ponad ściany boczne. O ile pamiętam, pisaliśmy o tym gdzieś na początku wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Marca 2010 Share Napisano 22 Marca 2010 Bo to bardzo późna wersja, w której dach był grubszy od standardowej o 40 cm (czy może miał 40 cm grubości) i w związku z tym trochę wystawał ponad ściany boczne. 4 mm ! Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 No tak, nie 40 a 4 cm!! Zobacz tu: http://www.alanhamby.com/changes.shtml na samym dole strony. "March 1944 [...] * Turret roof increased to 40mm thickness. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 Mam zagwozdkę. Może ktoś z was wpadnie na jakiś dobry pomysł jak to rozwiązać. To jest fragment instrukcji montażu blaszek Voyager'a, a dokładnie ta część, która odnosi się do przedniego błotnika. Otóż, do mocowania tak na błotniku jak i na pancerzu należy wykorzystać malutkie metalowe uszka, przez które należy przełożyć drucik. Wszystko cacy, tylko jak umocować te uszka do pancerza, kiedy powierzchnią styku są 2 mm krawędzi blaszki? Jakieś pomysły, sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi