madeira Napisano 5 Stycznia 2010 Share Napisano 5 Stycznia 2010 Witam wszystkich!! Za namową kolegi Barthassa zdecydowałem się wrzucić na forum relację z moich prac nad modelem tego wyjątkowego czołgu. Nie zamieszczam celowo in-boxa, gdyż Stroju zrobił to na tyle konkretnie, że nie potrzeba sprawy dublować. W tytule napisałem, że model będzie z Academy, ale nie zamierzam go wykonać prosto z pudła. Jako, że materiał zdjęciowy będzie dopiero jutro dodam, że póki co na kolach leżą już Friule. W drodze jest zestaw konwertujący model do wersji LIC od Legenda (Legend LF1179 Merkava Mk.4 LIC Conversion set), a w planach figurka z firmy Hard Corps Models (http://hardcorpsmodels.com/shop/product_info.php?cPath=31&products_id=128). Do tego wszystkiego napewno dojdzie jakiś Browing, bo ten od Academy jakoś nie bardzo mnie urzeka. Wszystko uwieńczą łańcuchy pod koszem na wierzy. Nie wiem jeszcze jak będę je robił, ale biorąc pod uwagę ilość pracy nad reszta modelu -czasu na myślenie jest jeszcze dużo. Konstruktywne uwagi oczywiście mile widziane. Zdjęcia z dotychczasowych postępów jak mówiłem, będą mam nadzieję jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 5 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2010 I są już zdjęcia: Lewa strona: Prawa: Trochę przodu: I góra na koniec: Jakość jest taka sobie, ale to moje pierwsze zdjęcia na forum, wiec na pewno będę się kształcił w tym temacie. Póki co zamontowane są standardowe fartuchy boczne. Wkrótce jednak ustąpią one miejsca Legendowskim -nieco masywniejszym. Gdy już przesyłka przyjdzie i będą postępy, to na pewno zamieszczę odpowiednie fotki. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Fajnie że robisz ten zestaw gdyż stał się on dość popularny w ostatnim czasie . Widzę ze zamontowałeś boczne osłony to nie będziesz montował tych ciężkich od Legenda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 6 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2010 Widzę ze zamontowałeś boczne osłony to nie będziesz montował tych ciężkich od Legenda ? Te obecne zamontowane są tymczasowo. Gdy tylko poczta polska dostarczy mi zestaw Legenda założę oczywiście te cięższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Stycznia 2010 Share Napisano 6 Stycznia 2010 Super, kolejna siman Arba Na razie wygląda nieźle, czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 7 Stycznia 2010 Share Napisano 7 Stycznia 2010 Witaj Mam do ciebie wielką prośbę, mianowicie mógłbyś zrobić zdjęcie porównawcze ogniwa gąsienicy od friula i zestawowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Jasne, już robię i zaraz powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2010 Przepraszam, że niektóre są trochę rozmazane, ale robiłem je na szybko. Różnica jest wg. mnie na tyle istotna, że wogóle nie wyobrażam sobie swojej Merkavy na oryginalnych. Prawdą jest jednak, że Stroju pokazał, że można je fajnie zrobić. W razie dalszych pytań można śmiało pisać. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 9 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2010 Witam ponownie!! Wczoraj poczta w końcu dostarczyła mi upragnioną przesyłkę. I oto jest: Od razu więc zobaczmy co w środku: Instrukcja: Blachy (zdjęcie mi nie wyszło...): I to co najważniejsze: Od poniedziałku biorę się za modernizację Merkavy. Ponieważ nie mam generalnie za wiele czasu, postępy będą nie duże, ale obiecuję obfotografować efekty. Póki co -jak to mówią -szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 9 Stycznia 2010 Share Napisano 9 Stycznia 2010 No nooo... na prawdę dobrze wyposażona Mercava się szykuję. Zamierzasz zostawić standardową lufę czy dokupujesz aluminiową ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2010 Szczerze powiedziawszy nie znalazłem w necie aluminiowej lufy do Mk. IV. Wiem, że Legend robi, ale ten zestaw jest dość bogaty w różne dodatki, a co za tym idzie ma swoja cenę. Póki co nie mam kasy, żeby nadal inwestować w ten model. Gdybyś jednak znalazł coś to podeślij linka, bo sprawa godna jest zastanowienia, tym bardziej, że czytałem gdzieś, że oryginalna lufa jest trochę skopana (nie wiem jednak o co dokładnie chodzi...). Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 13 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2010 Witam!! Są pierwsze efekty mojej pracy nad żywicą. W trakcie obróbki tego materiału miałem w głowie trzy myśli -ale to jest kruche, twarde i czemu tak śmierdzi przy piłowaniu... Ale powoli nabieram wprawy. No to spójrzmy: -od ogółu: -do szczegółu: Ogólnie Merkava nabiera charakteru. A tak "by the way" http://www.youtube.com/watch?v=pjErJApo25Q "Step Aside Leopard 2" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Witam. Najnowsze wieści z warsztatu są takie, że właśnie kupiłem Rust -Oleum "Anti Slip" czyli aerozol do wykonania powierzchni antypoślizgowej. Jako najbardziej odpowiednie przyjąłem rozwiązanie kolegi o tajemniczym nicku wiec4-13 -czyli tymże preparatem trzy razy z 30 cm. Zobaczymy jaki będzie efekt. Lipa jest tylko taka, że w odróżnieniu do kolegów kupiłem czarny kolor tego specyfiku -tylko taki był. Ale jest też pocieszenie -zapłaciłem 25 zł, nie 50. Mam nadzieję, że się to będzie chciało pomalować. Póki co jednak muszę dokończyć walkę z bocznymi fartuchami. Jak skończę to na pewno będą zdjęcia. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Kobiela Napisano 16 Stycznia 2010 Share Napisano 16 Stycznia 2010 W ostatnim numerze Super modelu kolega stroju przedstawia jak robić taką powierzchnię. Może warto zainwestować w taką gazetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 16 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2010 Dzięki, na pewno zajrzę. Wracam do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 A oto fotograficzne podsumowanie dnia dzisiejszego: Zaczęło się boleśnie: Później jednak szło już znacznie lepiej. Poniżej mój Rydwan po żywicznym faceliftingu kadłuba do wersji LIC: Następne fotki będą pewnie efektem dłubania przy wieży. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 współcześniaki to wogóle nie moje klimaty ale Twoja robota przy tym modelu solidna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 17 Stycznia 2010 Share Napisano 17 Stycznia 2010 Witam nocnego marka Po położeniu podkładu na mojej merkavie wyszły pewne niedoróbki powierzchni na jednym z tylnych paneli. Niestety mój poprzedni dostawca szpreja (Jeszcze raz dzieki Stroju) nie może się doczekać na oddanie swojego specyfiku, zatem zostałem zmuszony do zakupienia we własnym zakresie. Niestety po mojej strony wisły dostępny był tylko w kolorze czarnym. Po nałożeniu nie zauważyłem absolutnie żadnej różnicy pomiedzy nim a bezbarwnym. Najważniejsze w tej zabawie jest przyłożenie sie do maskowania. W mojej merkavie skorzystałem z maskola - ze zdaniem autora, świetnym rezultatem. Kolega Rafał niestety nie zrobił tego zbyt dokładnie i zapaćkał wszystkie nity(?). Odległość nakładania specyfiku zależy od efektu jaki chcemy uzyskać. Z moich wnikliwych badań wynika że im dalej psikamy tym grudki stają się większe, lecz słabiej wiążą się do podłoża. Optimum- zdaniem autora to właśnie 30 cm. Podczas przygotowań do malowania zgromadzono dość duży zapas materiału fotograficznego, jeśli coś nie będzie jasne to zostanie wstawiona odpowiednia fotka. Mam jeszcze dwie sprawy mianowicie mam nadzieję że jesteś świadomy że gąsienice powinny być założone odwrotnie, i druga a właściwie to jest pytanie z czego zamierzasz wykonać kulki na wieży? Pozdrawiam Karol Ps. Mój tajemniczy nick wziął się z okresu spędzania wolnego czasu na Politechnice Warszawskiej. Był to klucz do logowania do systemu informatycznego powyższej instytucji, do którego się bardzo przyzwyczaiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 17 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2010 Witam!! Odespałem Dzięki za komentarze -Tomek_gnr i Karol. Co do tego, że we współczesnej broni jakoś się orientuję to poczekajmy na efekty końcowe. Za swoje Tygrysy też się wezmę (by je dokończyć) i wtedy zobaczymy czy moje modele z zimmeritem dorównają Tomkowemu bez. Co do wypowiedzi Karola to gąsienice założyłem bezmyślnie, ale już są poprawnie. Co do powierzchni antypoślizgowej to dzięki w ogóle za nawiązanie do tematu. Testuję obecnie jak w ogóle postępować z tym sprayem. Oczywiście wszystkie próby wykonywane są wg. Twojego przepisu. Co do maskowania, to nie bardzo zrozumiałem o co chodzi z maskowaniem nitów. Planowałem wzorować sie na tym zdjęciu: Podeślij mi proszę na maila (podraza83@gmail.com) kilka zdjęć Twojej Merkavy. Możesz je wlepić też na forum -jak już wolisz. Ciekawy jestem jak to u Ciebie wygląda. Biżuterię z tyłu kosza planuję zrobić za pomocą zestawu Legenda. Póki co nie mogę znaleźć tego do Mk. IV, więc chyba będę posiłkował się waloryzacją do Mk. II dostępną w Jadarze. Same łańcuchy się nie zmieniły, więc będzie git. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 19 Stycznia 2010 Share Napisano 19 Stycznia 2010 Witam Po rzuceniu okiem na powyższe zdjęcie zauważyłem, pierwszy błąd. Mianowicie: Szczegół nr.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 19 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2010 Wow, dzięki!! Chyba właśnie skumałem o co chodzi z zapaćkaniem nitów. Będę się starał zamaskować wszystko co się da, tak żeby było naprawdę git. Oczywiście przed samym pryskaniem będzie zdjęcie, żeby wyeliminować ewentualną pomyłkę. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 Witam!! I udało się zamaskować górę kadłuba pod powierzchnię antypoślizgową. Zostały nity -będzie masakrycznie żmudnie, wlewy paliwa i kratka wentylatora z tyłu po lewej stronie. No ale wg. zapewnień kolegi Karola (wiec4-13) gra jest warta świeczki. Gdyby było coś nie tak to piszcie. Pierwsze pryskanie niebawem p.s. Polecam photobucket.com, bo fotosik.pl jest strasznie upierdliwy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 No nie zazdroszczę tej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam!! Po krótkiej przerwie zamieszczam podsumowanie ostatnich prac. Niby nic, ale...: No właśnie.. Markava dostała ospy, a mnie chciała trafić cholera. Ukłony w stronę Karola. W momencie zamieszczania tego postu jestem już po pierwszym pryskaniu powierzchni antypoślizgowej. Zostały jeszcze dwa. Finalne zdjęcia będą albo dziś wieczorem, albo jakoś jutro. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 31 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2010 Witam. Skończyłem pryskanie i odmaskowywanie kadłuba. Efekt moim zdaniem jest ekstra. Zamieszczam zdjęcia: Nie wiem kiedy będą następne zdjęcia, ale postaram się nimi trochę zaskoczyć. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi