Skocz do zawartości

M151-A2 MUTT & Trailer - Academy 1:35

SniggerS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po moim poprzednim modelu (Tutaj) stwierdziłem że jednak zacząłem jak po takiej długiej przerwie od zbyt trudnego modeliku i postanowiłem spróbować czegoś prostszego. W moje ręce wpadł ten oto modelik. Nie mam jeszcze żadnej koncepcji co do tego jak go pomalować ani czy będzie z dachem czy nie. Liczę na waszą pomoc i rady.

A teraz In-Box:

pudelko.jpg

A.jpg

B.jpg

C.jpg

D.jpg

Kalki_itp.jpg

Jako że mam teraz zbliżającą się sesję na karku i mnóstwo zaliczeń i zaległości do nadrobienia to kolejne posty będą za jakiś czas

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Ostre tempo narzuciłeś

Wyczuwam ironię. No niestety modelarstwo nie jest jedynym zajęciem jakim mogę się zająć i od czasu do czasu coś podłubię w plastiku. A że akurat miałem wtedy dostęp do aparatu to coś nie coś cyknąłem.

Aktualnie podwozie skończone i pomalowane i powoli biorę się za górę.

Wyczuwam ironię.

No skąd ? Wcale nie miałem zamiaru być złośliwym dla kolegi z Forum. Nie spojrzałem na datę postu. Inboks jest z 13 i sądziłem, że postęp prac tez z 13 a tu ciach 3 dni odstępu. Moja kulpa, kajam się i zachęcam do dalszych prac . Pozdrawiam.

Przez ostatnie 3 dni udało mi się wygospodarować trochę czasu i coś tam popracowałem przy modelu. Już zacząłem trochę go malować, szczególnie chcę środek pomalować zanim dokleję dach. Co prawda nie wygląda jeszcze zachęcająco ale będę nad nim jeszcze sporo pracować.

5.jpg

6.jpg

Mam tylko drobny problem, Mianowicie jak chciałem przykleić jedną wajchę to chcąc mi zrobić na złość wystrzeliła z pensetki gdzieś i już jej nie znalazłem. Zastanawiam się czy ją z czegoś do robić czy może zostawić to tak jak jest bo w sumie jest bardzo mała a że dach będzie to może nie będzie się rzucać w oczy. A jeśli dorobić to z czego mógłbym ją zrobić? Poniżej na zdjęciu jak model wygląda bez niej.

7.jpg

Podwozie uważam za skończone, no może gdzie nie gdzie jeszcze coś poprawię ale ogólnie jak dla mnie jest ok. Będzie je tylko trzeba wybrudzić jakoś jeszcze

8.jpg

9.jpg

10.jpg

A w przerwach kiedy klej albo farba schły zacząłem coś majstrować przy przyczepie. Na razie zrobiłem tyle:

12.jpg

11.jpg

13.jpg

To na razie tyle. Ciąg dalszy nastąpi (za jakiś czas )

Pozdrawiam.

No chyba ja muszę pierwszy rzucić kamień...

Po pierwsze, Nie po szpachlowałeś śladów po wypychaczach, i innych szpar...

Po drugie, wnętrze raczej na pewno nie było malowane w trójbarwny kamuflaż, raczej jednym kolorem...

Po trzecie, lepiej by wyglądał jak byś go pomalował jednym kolorem, Do tego sprzętu polecam humbrolkę H155.

Działaj dalej, i nie zrażaj się do tego co napisałem, potraktuj to jako dobrą radę, nie jako złośliwość.

Pozdrawiam Kamil

Edytowane przez Gość

Drugi kamień - źle rozmieszałeś farbę. Miał być mat, a wyszedł połysk, a zbyt rzadka farba pospływała z krawędzi elementów. Widać to szczególnie na podstawach siedzeń. Potem próbowałeś coś chyba poprawiać już lepiej rozmieszaną farbą i masz matowe placki na ogólnym połysku - zaznaczyłem niżej:

6.jpg

Jeżeli malujesz farbami z puszki wrzuć do niej 2-3 małe śrubki albo nakrętki - dobrze rozbijają pigment gromadzący się na dnie puszki.

Model wygląda bardzo ładnie, trzymaj tak dalej

Dzięki wielkie.

wnętrze raczej na pewno malowane w trójbarwny kamuflaż

Z tego co pokazano w instrukcji ma jeszcze dojść biały kolorek

Działaj dalej, i nie zrażaj się do tego co napisałem, potraktuj to jako dobrą radę, nie jako złośliwość.

Oczywiście nie zrażam się i chętnie przyjmę każdą krytykę W końcu człowiek uczy się na błędach i na przyszłość będę wiedział czego unikać

Widać to szczególnie na podstawach siedzeń. Potem próbowałeś coś chyba poprawiać już lepiej rozmieszaną farbą i masz matowe placki na ogólnym połysku

Jeśli chodzi o podstawy siedzeń to nie specjalnie się nimi przejmowałem bo i tak tam będą siedzenia. A co do "placków" to właśnie po wyschnięciu farby zauważyłem jak to wygląda i będę próbował to jakoś poprawić.

Z tego co pokazano w instrukcji ma jeszcze dojść biały kolorek

SniggerSNa prawdę podaruj sobie te trójbarwne malowanie, lepiej jak poćwiczysz z jednobarwnym, uwierz efekt będzie bardziej zadowalający z ładnie pomalowanego mutta jednym kolorem.

Poszukaj fotek w sieci, i sugeruj się nimi, jeżeli chodzi o kwestię malowania, producenci często mają wybujałą fantazję jeżeli chodzi o to

minuta szukania ;]

W camo:

m151a2012nr5.jpg

W samym olive drab

WICKJEEP2.jpg

• 2 weeks later...

Kamuflaż MERDC miał kilka schematów (z kilkunastu kolorów wybierano 4 różne), zależnych od miejsca i klimatu w miejscu użytkowania pojazdu:

MERDC

W instrukcji masz chyba taki schemat:

ford_mutt_m151_a2_lackierung_merdc_.jpg

Ale faktycznie lepiej by było, gdybyś zrobił jednobarwny pojazd, np. z Wietnamu.

EDIT: przed napisaniem posta nie wskakiwało mi zdjęcie Mosesa - na moim zdjęciu to ten sam schemat.

Jaki kamuflaż by to nie był w tym wykonaniu wygląda źle. Pędzlowanie tych plam to duże wyzwanie, a u Ciebie krawędzie są porozciapywane i poszarpane. Tak jak radzili koledzy jak nie masz doświadczenia to odpuść kamuflaż i zostań przy jednobarwnym.

(...) jak nie masz doświadczenia to odpuść kamuflaż i zostań przy jednobarwnym.
... i wtedy nigdy nie nabierzesz doświadczenia. Moja rada: przyjmuj godnie i analizuj krytyki, ale dąż do tego co chciałeś zrobić, nie zmieniaj swoich planów.

Może rzeczywiście kamuflaż nie jest najwyższej jakości, ale każdy kolejny będzie z pewnością coraz lepszy

Pozdrawiam.

Popieram kolegę. Rób w kamuflarzu, wyjdzie jak wyjdzie, a będziesz wiedział co źle zrobiłeś. Tylko dobrze kolory dobierz bo ja w swoim Muttcie walnąłem się z jednym kolorem i już nie jest tak fajnie.

Możesz go sobie podejrzeć !TU!

Kurcze nie było mnie tydzień na forum i już trochę doszło. No więc:

kubisz - właśnie mniej więcej taki schemat mam w instrukcji.

Panzer4 - właśnie z góry założeniem było że model jest tylko po to żeby potrenować. Dlatego nie chcę iść na łatwiznę. Nie wyjdzie tak jak bym chciał, trudno. Pomaluję go w kamuflażu ponieważ jak zauważył kolega krzysieke14 inaczej się nic nie nauczę.

PS: Sesja za mną i wreszcie mogę ruszyć dalej z modelem Niedługo kolejna seria zdjęć do zbesztania

W tym tygodniu trochę dzióbałem przy modelu i oto efekty moich wypocin.

Od razu na wstępie zaznaczę że nie wyszło może za dobrze ale wciąż się uczę, a to mój drugi model Ręka niestety z pędzlem nie za bardzo współpracuje i takie tam...

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Przyczepka jeszcze w proszku, ale chciałem zobaczyć jak będzie wyglądać więc takie zdjęcie przymiarkowe:

18.jpg

Kiedy się tak patrzy na model to nie widać tylu błędów ile się zobaczy na takim przybliżonym zdjęciu. Tak że część rzeczy już widzę co jest źle. Część spróbuję trochę zamaskować brudzeniem i się zobaczy. Jak nie wyjdzie to trudno i wezmę się za jakiś inny model

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Widzę że temat został strasznie zakopany... Więc czas coś ruszyć...

Skończyłem już malować wszystko i zacząłem suchopędzlowanie. Rzeczywiście więcej jest przy tym roboty jak model jest w kamuflażu ale im ciężej tym lepiej. Potem jeszcze brudzenie i wash. Tu się zastanawiam - najpierw pobrudzić koła i okolice kół farbą a potem wash czy odwrotnie?

Jak coś konkretniejszego będzie już widać to wrzucę fotki (albo od razu już galerię zrobię)

Pozdrawiam.