Skocz do zawartości

Consolidated PBY-5 Catalina, Academy 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Nie wiem, czy mam tak cienkie wiertło, ale spróbuję
Proponuję bardzo dobry sposób - igła lekarska.

Możesz nagrzać igłę. Wtedy wejdzie Ci łatwiej, a nadlew który Ci wyjdzie zetniesz nożykiem.

Napisano
Nie wiem, czy mam tak cienkie wiertło, ale spróbuję
Proponuję bardzo dobry sposób - igła lekarska.

Popieram, jeśli nie masz odpowiedniego wiertła użyj igły. Wierci się nią rewelacyjnie i to na zimno .

Napisano

Wloty, jeszcze je wygładzę:

IMG_0199.jpg

IMG_0200.jpg

Obecnie oba są pocienione.

Wiertłem, igłą, ale dałem radę :

IMG_0184.jpg

IMG_0201.jpg

IMG_0204.jpg

Pierwsza fotka przed pracą, dałem do porównania.

Napisano

no i proszę zupełnie inna nowa jakość.zaraz to wygląda lepiej.podszlifuj tylko trochę te zadziorki.

Napisano

Nieźle pomyślane Sam niedawno bawiłem się z bardzo podobnym detalem.

Wydaje mi się jednak, że trochę pod złym kątem te paski wklejone.

Ponadto na zdjęciu widać, że element w oryginale powstał z jednego kawałka blachy uformowanej przez gięcie - wyraźny łuk. Może warto spróbować ukształtować od nowa cały detal z jakiejś cienkiej blaszki lub płytki polistyrenowej i jak się uda to zamienić ?

Pozdrawiam.

Napisano

Witam. Nie sądzisz, że z tym "cuś" trochę przesadziłeś?. Spójrz na zdjęcie, powierzchnia tego wlotu jest zupełnie pod innym kątem jak ty to zrobiłeś.

Może spróbuj z kawałka ramki wypiłować od nowa ten wlot, i jak będzie lepszy od tego, co ty zrobiłeś to je podmień. To, co jest w tej chwili bardziej przypomina uchwyt, a nie wlot powietrza.

Napisano

Sławko widzę że w tym samym czasie pisaliśmy o tym samym.

Napisano
Sławko widzę że w tym samym czasie pisaliśmy o tym samym.

Nie zdziwiłbym się gdyby autor tuż po publikacji zdjęć sam zauważył te różnice i właśnie pracował nad ich poprawieniem

Napisano

Blaszki nie zawsze kształtują się tak, jak byśmy chcieli. Ale rzeczywiście trochę mi to nie pasowało, a po lekturze komentarzy wydłubałem coś takiego:

IMG_0239.jpg

IMG_0241.jpg

IMG_0242.jpg

IMG_0243.jpg

EDIT: nowe zdjęcia.

IMG_0244.jpg

IMG_0245.jpg

IMG_0246.jpg

Napisano

Grunt to odpowiednia motywacja i chęci

Teraz to wygląda duuuużo lepiej.

Tak trzymać

Napisano

a może kolega obklei swoją Catalinkę folią???

Napisano

Góra skrzydeł i stateczników jes żółta, więc byłby schodek .

Ale kupiłem metalizer Vallejo Air 71062. I mam pytanie, czy ktoś już to stosował? Roumiem, że lepiej jest go trochę rozcieńczyć? I jaki trzeba dać podkład?

Napisano

podkład jaki chcesz a rozcieńczyć jak najbardziej bo strasznie gęste są vallejo.z braku laku musiałem ostatnio kupić i aż mnie zatkało

Napisano

Mam ten specyfik ale jak do tej pory to jedynie pędzelkiem małe detale malowałem. Nawet całkiem ładnie kryje

Co do rozcieńczania do aerografu to trudno mi się wypowiedzieć - nie mam doświadczenia z tą farbką. Wydaje mi się, że rozcieńczać raczej nie potrzeba a jeśli już to nie za bardzo bo AIR to seria specjalnie rozrzedzona mi przygotowana do aerografów.

Pozdrawiam.

Napisano

Popróbuję jutro na starym P.11c. Bo np. Alclady wymagają błyszczącego podkładu, niektóre czarnego itp. A słyszałem, ze Vallejo Air warto rozcieńczać, mimo że są dedykowane do aero. No, ale się zobaczy.

• 2 weeks later...
Napisano

ładnie ,ładnie prace postępują to teraz mam rozumieć małe cieniowanko? a jak skrzydełka?