Skocz do zawartości

Republic P-47D Thunderbolt Tamiya 1/48

Jarek C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Spit gotowy wiec mogę zająć się nowym projektem by wypróbować i potrenować zastosowanie metalizerów.

Model będzie prosto z pudła i w malowaniu z okładki.

oto in-box;

PB180040.jpg

PB180023.jpg

PB180022.jpg

PB170017.jpg

PB170015.jpg

PB180078.jpg

Podziałałem dziś przy nim trochę , a że mam wolne to jeszcze przez najbliższe dni sobie nad nim popracuje.

P1190001.jpg

P1190003.jpg

P1190011.jpg

P1190012.jpg

P1190021.jpg

Pozdrawiam Jarek

Tablica to kaleczka czy cóż to jest? Karbowana rura w kokpicie nie powinna być żółta? Coś mi się właśnie tak wydaje... do sprawdzenia...

Będziesz robił efekt pofalowanej blachy?

Jaka strategia malowania metalizerem?

Zmontujesz za pewne kolejny piękny model... Ja czekam na maski do Zera i wolny czas na Avengery... już niedługo...

pozdrawiam

Tablica to kaleczka czy cóż to jest? Karbowana rura w kokpicie nie powinna być żółta? Coś mi się właśnie tak wydaje... do sprawdzenia...

Będziesz robił efekt pofalowanej blachy?

Jaka strategia malowania metalizerem?

Zmontujesz za pewne kolejny piękny model... Ja czekam na maski do Zera i wolny czas na Avengery... już niedługo...

pozdrawiam

Tablica to kalka , pomalowana matem a szkła zegarów błyskiem, wyszło tak średnio.

Karbowana rura według instrukcji ma być czarna ale poszukam fotek by to sprawdzić.

Blacha będzie gładka , a metalizery ;alclad i Model Master co do techniki to będę coś na bieżąco improwizować .

Czekam niecierpliwie na te Avengery i życzę dużo wolnego czasu i powodzenia w ich budowie .

Pozdrawiam Jarek

Witam !

Drobna aktualizacja , na początek zdjęcie kalek którego zapomniałem dodać do in-boxu , zamierzam wykonać pasy inwazyjne i szachownice na osłonę silnika z załączonych kalkomanii .

PC070003.jpg

Pomalowałem kadłub metalizerem Model Master aluminium , potem warstwa sidoluxu , maskol na wybrane panele i na to warstwa Alclada polished aluminium .

P12100022.jpg

P12100092.jpg

P12100192.jpg

P1210006.jpg

P1210020.jpg

Pozdrawiam Jarek

Czym sidolux kładziesz? Ja na metalizer prysnąłem sealera od MM, potem sidolux i takich efektów nie miałem :( jak Ty to robisz, że te powierzchnie są tak piękne?

pzdr

Dzięki za miłe słowa

Sidolux próbowałem kłaść pędzlem ale po wyschnięciu zawsze były jakieś zacieki , dlatego wypróbowałem metodę nakładania aero, kilku cienkich warstw rozcieńczonego mocno sidoluxu , rozcieńczalnik to spirytus lub jego substytut ; denaturat.

Sidoluxem pierwszą warstwę malowałem na goły plastik jako podkład , metalizer np. MM lub alclad kładziony bez podkładu ma inny odcień i połysk, poza tym trzeba uzyskać jak najbardziej gładką powierzchnię pod metalizer , z dostępnych mi preparatów tylko sido daje mi taką możliwość .

Położyłem trochę kalek :

P1220025.jpg

P1220012.jpg

P1220013.jpg

Pozdrawiam Jarek.

Dziękuję Wszystkim za pochlebne opinie

szkoda na takie nikczemne malowanie :(

???? Nikczemne ??? Moim zdaniem jest to jedno z fajniejszych malowań T-boltów

pzdr.

Oczywiście można by znaleźć jakieś ciekawsze atrakcyjniejsze malowanko , ale ja chcę się bardziej skupić na wykonaniu powierzchni NMF.

Na poniższym zdjęciu odrestaurowanego T-bolta , podobne malowanie prezentuje się moim zdaniem bardzo atrakcyjnie.

0900545a.jpg

Kolejna niewielka aktualizacja :

Obkleiłem kalkami osłonę silnika , było to bardzo trudne ale myślę że wyszło w miarę ok , a drobne niedoskonałości będę jeszcze poprawiać maskując taśmą .

P1260016.jpg

P1260020.jpg

P1260021.jpg

P1250021.jpg

Pozdrawiam Jarek

• 2 weeks later...

powiedziałbym ,że trochę bym się zastanowił czy Thunderbold czy Avanger.ale mi się bardziej podoba Avanger

• 2 years later...