sobiemir Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Witam, tak w skrócie, kalki w obu ubogie, instrukcja standardowa, pudełek nie mam więc to sobie darujemy. Wypraski KP-ogólnie znane: Wypraski Hellera - trochę tego więcej: No i tu pojawia się zagadka - spójrzcie na kadłuby - po lewej Heller zaś po prawej - Kopro: Po pierwsze - kadłub hellerowski wygląda jakby maszyna była konstruowana zgodnie z regułą pól - przewężenie w miejscu gdzie profil skrzydła jest najgrubszy, rozszerzenie z tyłu gdzie siedzą silniki. A KP - prosty, zero talii. Widziałem plany i takie i takie, chociaż więcej takich jak ma Kopro - który jest bardziej prawidłowy? Następna rzecz - przód: Jak widać, Heller ma sporo dłuższy przód przed kabiną i większe (szersze)oszklenie, zobaczcie zresztą same oszklenie, po lewej Heller, po prawej Kopro: Czy ktoś siedzi mocno w MiG-u-19 żeby mnie oświecić? Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Koło MiG-a 19 to nawet nie stałem nie mówiąc o siedzeniu . I jeden i drugi zestw jest kiepski. Miałem Bilkowego i gdzieś jeszcze powinien być in-box na Modelwork. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Bilek i do tego kabina Pavli. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 (edytowane) Noo, już żem się doczytał że nosy różniły wersję S od PM, krótki nos miał działka a długi rakiety, nie wiem tylko który to S a który PM. Edytowane 22 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 (edytowane) P- dwa działka i radar w nosie , PM - Brak działek, tylko rakiety +radar S- Trzy działka, brak radaru OCP z przodu kadłuba http://www.bilekhobby.cz/katalog.htm Edytowane 22 Stycznia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 Dzięki za linka Leszek. Tak jak napisał tam wuwumaster, Bilkowi brakuje tego nitowania które ma KP no i Heller, gdyby je miał to byłoby zapewne całkiem mistrzostwo świata Czyli Heller to PM zaś Kopro to S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Trzeba czekać na Trumpetera, na pewno będzie miał nity, a może bedzie lepiej spasowany niż Bilek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Czyli Heller to PM zaś Kopro to S Najprawdopodobniej tak. Mastercraft, który korzysta z form Kopro, sprzedaje MiG'a 19 właśnie w wersji S. Też właśnie sobie takiego sprawiłem niedawno (z Mastercrafta). Mogę wrzucić in-boxa dla porównania. Szkoda, że to nie P albo PM bo chciałem mieć z szachownicami, niestety o ile wiem w Polsce używano tylko wersji P lub PM. Aha - zajrzyj jeszcze tu: http://www.sanko.wroclaw.pl/apt/mig-19/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 Dzięki za linka Paweł! Z planów wynika że Heller ma niepotrzebne to przewężenie kadłuba... A na Trumpka to już chyba 2 lata czekamy... :( P.S. Właśnie oglądałem zdjęcia wyprasek Trumpetera zarówno w 1/32 jak i 1/48 i oba nitowania niestety nie mają, ciekawe jak to będzie z tą od dawna zapowiadaną 1/72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 22 Stycznia 2010 Share Napisano 22 Stycznia 2010 Kolego, to coś Hellera obok MiGa-19 dowolnej wersji nawet nie leżało. Jest to kompletna abstrakcja i radosna twórczość autorów zestawu nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. MiG-19 nie był projektowany zgodnie z regułą pól, nie miał takiego kształtu kabiny i wiele, wiele innych. Z tych dwóch zestawów do 19tki najbardziej podobny jest zestaw KP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 22 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2010 O, kolejny imiennik Lechu, ale za to ma zgrabny kadłub, niczym szczupła, zgrabna laska No cóż, najwyżej pójdzie "do Żyda", na allegro była wojenka o niego... Cholera, chciałbym zrobić polskiego, ale skoro KP to eska a Heller się nie nadaje, zaś Bilek jest drogi i nie ma nitowania... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Nitowanie? W 1/72? Te "nity" w tej skali bardziej przypominają efekt ostrzału z 30mm działka niż to co mają naśladować ;) Bierz Bilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2010 Niby tak, tak samo można powiedzieć że w P-11 Hellera blacha Wibault wygląda tak jak na prawdziwym samolocie wyglądałaby blacha trapezowa z dachu Ale takie smaczki jednak dodają maszynie pewnego uroku a ja nie jestem aż do tego stopnia ortodoksem i nie latam z suwmiarką wokół modelu... Swoją drogą, moje KP ma nawet nieco delikatniejsze nitowanie niż Heller, może formy zjechane już były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 Dokonaj transplantacji -do modelu KP przód z Hellera i pylony na rakiety i będzie cacy. Mam nadzieję że dokonasz tego z relacją na forum ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 23 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2010 Ha-niezły pomysł, ale boję się efektu końcowego-bez szlifowania i szpachlowania się nie obejdzie a nity są wypukłe więc je potracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 26 Stycznia 2010 Share Napisano 26 Stycznia 2010 ... a nity są wypukłe więc je potracę... czyli będzie prawidłowo, bo w oryginale nity są z łbem płaskim. Pozostanie "tylko" nanieść linie podziału i ewentualnie nitowanie kółkiem zegarmistrzowskim. Swoją drogą model Heller'a wygląda ciekawie, szkoda że tylko ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 26 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2010 Nitowanie? W 1/72? Te "nity" w tej skali bardziej przypominają efekt ostrzału z 30mm działka niż to co mają naśladować ;) Porównałem stateczniki pionowe z obu zestawów i chyba Leszek ma trochę racji Te delikatniejsze nity to wbrew pozorom Kopro a nie Heller. Gdyby zapowiadany Trumpek miał takie oto nitowanko jak komunistyczny wytwór, byłbym wielce kontent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emeryt Napisano 6 Czerwca 2010 Share Napisano 6 Czerwca 2010 Witam-zakupiłem "Bilkowego" miga PM,będę robił również wersję P,ale będzie to przeróbka z "Senjang F6"jest to możliwe gdyż wymiarowo są nieco zbliżone,a jak to będę robił to wkrótce,nawiasem mówiąc pamiętam 19kę ze szkoły w Oleśnicy-piękny samolot,Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emeryt Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Kupiłem "Bilka"nędzny,jakość plastiku fatalna,wymiarowo taki sobie nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sobiemir Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 I kosztuje ok. 60 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi