Skocz do zawartości

[in-box] MiG-19 KP kontra Heller i zagadka dla znawców

sobiemir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak w skrócie, kalki w obu ubogie, instrukcja standardowa, pudełek nie mam więc to sobie darujemy. Wypraski KP-ogólnie znane:

P1100915.jpg

Wypraski Hellera - trochę tego więcej:

P1100916.jpg

No i tu pojawia się zagadka - spójrzcie na kadłuby - po lewej Heller zaś po prawej - Kopro:

P1100918.jpg

Po pierwsze - kadłub hellerowski wygląda jakby maszyna była konstruowana zgodnie z regułą pól - przewężenie w miejscu gdzie profil skrzydła jest najgrubszy, rozszerzenie z tyłu gdzie siedzą silniki. A KP - prosty, zero talii. Widziałem plany i takie i takie, chociaż więcej takich jak ma Kopro - który jest bardziej prawidłowy?

Następna rzecz - przód:

P1100919.jpg

Jak widać, Heller ma sporo dłuższy przód przed kabiną i większe (szersze)oszklenie, zobaczcie zresztą same oszklenie, po lewej Heller, po prawej Kopro:

P1100920.jpg

Czy ktoś siedzi mocno w MiG-u-19 żeby mnie oświecić? Dziękuję za uwagę.

Noo, już żem się doczytał że nosy różniły wersję S od PM, krótki nos miał działka a długi rakiety, nie wiem tylko który to S a który PM.

Edytowane przez Gość

Dzięki za linka Leszek. Tak jak napisał tam wuwumaster, Bilkowi brakuje tego nitowania które ma KP no i Heller, gdyby je miał to byłoby zapewne całkiem mistrzostwo świata

Czyli Heller to PM zaś Kopro to S

Czyli Heller to PM zaś Kopro to S

Najprawdopodobniej tak. Mastercraft, który korzysta z form Kopro, sprzedaje MiG'a 19 właśnie w wersji S. Też właśnie sobie takiego sprawiłem niedawno (z Mastercrafta). Mogę wrzucić in-boxa dla porównania. Szkoda, że to nie P albo PM bo chciałem mieć z szachownicami, niestety o ile wiem w Polsce używano tylko wersji P lub PM.

Aha - zajrzyj jeszcze tu: http://www.sanko.wroclaw.pl/apt/mig-19/

Dzięki za linka Paweł! Z planów wynika że Heller ma niepotrzebne to przewężenie kadłuba... A na Trumpka to już chyba 2 lata czekamy... :(

P.S. Właśnie oglądałem zdjęcia wyprasek Trumpetera zarówno w 1/32 jak i 1/48 i oba nitowania niestety nie mają, ciekawe jak to będzie z tą od dawna zapowiadaną 1/72...

Kolego, to coś Hellera obok MiGa-19 dowolnej wersji nawet nie leżało. Jest to kompletna abstrakcja i radosna twórczość autorów zestawu nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. MiG-19 nie był projektowany zgodnie z regułą pól, nie miał takiego kształtu kabiny i wiele, wiele innych. Z tych dwóch zestawów do 19tki najbardziej podobny jest zestaw KP.

O, kolejny imiennik Lechu, ale za to ma zgrabny kadłub, niczym szczupła, zgrabna laska No cóż, najwyżej pójdzie "do Żyda", na allegro była wojenka o niego...

Cholera, chciałbym zrobić polskiego, ale skoro KP to eska a Heller się nie nadaje, zaś Bilek jest drogi i nie ma nitowania... :/

Niby tak, tak samo można powiedzieć że w P-11 Hellera blacha Wibault wygląda tak jak na prawdziwym samolocie wyglądałaby blacha trapezowa z dachu Ale takie smaczki jednak dodają maszynie pewnego uroku a ja nie jestem aż do tego stopnia ortodoksem i nie latam z suwmiarką wokół modelu... Swoją drogą, moje KP ma nawet nieco delikatniejsze nitowanie niż Heller, może formy zjechane już były

... a nity są wypukłe więc je potracę...

czyli będzie prawidłowo, bo w oryginale nity są z łbem płaskim. Pozostanie "tylko" nanieść linie podziału i ewentualnie nitowanie kółkiem zegarmistrzowskim. Swoją drogą model Heller'a wygląda ciekawie, szkoda że tylko ciekawie.

Nitowanie? W 1/72? Te "nity" w tej skali bardziej przypominają efekt ostrzału z 30mm działka niż to co mają naśladować ;)

Porównałem stateczniki pionowe z obu zestawów i chyba Leszek ma trochę racji

P1100922.jpg

Te delikatniejsze nity to wbrew pozorom Kopro a nie Heller. Gdyby zapowiadany Trumpek miał takie oto nitowanko jak komunistyczny wytwór, byłbym wielce kontent...

• 4 months later...

Witam-zakupiłem "Bilkowego" miga PM,będę robił również wersję P,ale

będzie to przeróbka z "Senjang F6"jest to możliwe gdyż wymiarowo są nieco zbliżone,a jak to będę robił to wkrótce,nawiasem mówiąc pamiętam 19kę

ze szkoły w Oleśnicy-piękny samolot,Pozdrawiam

• 1 month later...