Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakładam tą relację ponieważ może być mi potrzebna mała pomoc w budowie tego NAJPIĘKNIEJSZEGO samolotu ( oprócz P-51 ) II Wojny Światowej.

Malowanie zrobię raczej pudełkowe , bo bardzo mi się podoba

tylko trochę się boje malowania dwubarwnego ale w życiu nie można się wszystkiego bać .

Będę sklejał ten zestaw :

DSC01425.jpg

Od wczoraj skleiłem i pomalowałem burty kokpitu :

Kokpit nie jest podobny do oryginału ale mi się podoba ( jak myślicie usyfić lub przetrzeć go trochę? ) .

DSC01427.jpg

DSC01426.jpg

Pzdr Bartek

Napisano

Zaczyna mi sie podobać. Z lekka możesz go przetrzeć. Bo taki czysty jest.

Napisano

A które malowanie bedziesz robił? Bo sa dwa w tym modelu, tez go mam. Slady eksploatacji pasowalo by zrobic jak nazwałeś "usyfic".Wiesz jak i czym?... A i jak chcesz robic "Fargo express" to powinno byc HL X a nie K.

Napisano

Może jeszcze od razu dokup porządne kalki, bo te z ICM-u to jakaś pomyłka jest. Rozpadają się w wodzie na pierdylion kawałków

Powodzenia w budowie Spita

pzdr.

Napisano (edytowane)
A które malowanie bedziesz robił? Bo sa dwa w tym modelu, tez go mam. Slady eksploatacji pasowalo by zrobic jak nazwałeś "usyfic".Wiesz jak i czym?... A i jak chcesz robic "Fargo express" to powinno byc HL X a nie K.

Malowanie będzie pudełkowe . Co do śladów eksploatacji , w kokpicie zrobię suchy pędzel z białej [?] lub srebrnej [?] farbki a na podłogę dam trochę pigmentu

Może jeszcze od razu dokup porządne kalki, bo te z ICM-u to jakaś pomyłka jest. Rozpadają się w wodzie na pierdylion kawałków

Fundusze mam słabe.

Wczoraj posiedziałem do dwunastej a oto efekty .

DSC01434.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Bartek czyli Fargo express?bo tam jest jeszcze drugie z Włochy 1944. Tak jak kolega Ostach pisze -zrob washa i nie spiesz sie tak...Powodzenia

Napisano (edytowane)

Tak zrobie Fargo express .

nie spiesz sie tak

Nie śpiesze się tylko mam teraz ferie i całe dnie przesiaduje przy Spicie

Edytowane przez Gość
Napisano

Bardzo chropowatą masz farbę więc wash to nie jest zbyt dobry pomysł, a przydałby się, tak samo jak suchy pędzel na krawędzie

Napisano

Zrobiłem tego washa tyle , że już po lakierze matowym i nawet lepiej mi się go kładło niż na błyszczący.

Daję radę ?? Na drugiej stronie postaram się zrobić ciut mocniejszego .

DSC01442.jpg

Skończyłem też tablcie przyządów , nie zakolorowa ? Tablica jest jeszcze przed wash.

DSC01440.jpg

Napisano

Tablica ok Moje pierwsze były gorsze...tyle że te białe "zegary" to raczej przesada,zawsze kontroluj ze zdjęciami.Przemaluj je z powrotem na czarno bo aż wali po oczach.Potem lekko na biało suchym pędzlem i jak ci się chce to wydrap igłą jakieś wskazówki w zegarach,to zawsze fajnie wygląda (oczywiście zgodnie ze zdjęciami a zdjęć kokpitu Spita jest dużo w necie).Potem lakier błyszczący żeby zaimitować szkiełka zegarów i będzie lux Łom w drzwiczkach powinien być koloru srebrnego (długopis żelowy srebrny i jazda).

Napisano

Śmiało z tym washem, potem "przypudrujesz " suchym pedzlem i malo co bedzie widac...

Napisano

Kokpit już po wash-u , poprawiłem również tablice i pomalowałem łom na srebrno. Przypudruje jeszcze podłogę pigmentami.

DSC01447.jpg

DSC01445.jpg

DSC01444.jpg

DSC01443.jpg

Zdjęcia są dobre czy coś zmienić?

Napisano

No jak chesz to potrafisz. Wyszlo ładnie tylko ta czarna krople za siedzeniem rozmyj troche i bedzie git. pozdrawiam

Napisano

Witajcie , minęło parę dni od ostatniej aktualizacji , w ciągu tych dni wcale się nie nudziłem

Skleiłem kadłub i skrzydła , niestety silnika nie bede robił ponieważ po pierwsze rama mi się połamała a po drugie nie chce mi się Jeszcze muszę przeryć linie w niektórych miejscach , muszę również parę miejsc poszpachlowac i wyszlifować.

Co do spasowania to przy kadłubie i skrzydłach nie było źle ale przy łączeniu kadłub-skrzydło tragedia .

Zdjęcia mogą być czy coś zmienić ?

DSC01456.jpg

DSC014542.jpg

DSC01453.jpg

• 2 weeks later...