Skocz do zawartości

M4A2 Sherman [U.S.M.C.] Italeri 1/35 +Eduard+RB

Ironkamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, to mój pierwszy wątek warsztatowy, więc proszę o wyrozumiałość, Model dosyć znany, inbox jest gdzieś na forum, dodatki:

To zestaw do waloryzacji kaemu 0,5 cal M2 Browning,

lufa do 0,3 cal M1919,

lufa do działa 75mm,

I zestaw eduard'a dedykowany do tego modelu.

Fotki z dzisiejszego dnia pracy wrzucę jutro jak wrócę z praktyk...

Prosiłbym o jakieś sugestie, rady gdzie i na co trzeba zwrócić uwagę przy budowie.

Pozdrawiam Kamil

Ps. Malowanie pudełkowe Iwo Jima '45

Przepraszam, że wczoraj się leniłem ale, praktyki wyssały ze mnie wszystkie siły... a to jeszcze prawie trzy tygodnie kursu...

Po pierwszych minutach ramkami, przyznam się szczerze, że jestem miło zaskoczony w pudełku znajdują się części do zrobienia jednej z dwóch wersji, z przystosowanych dla piechoty morskiej, ale z drugiej strony, ilość jam skurczowych, wypychaczy i ich rozmieszczenie, przeraża mnie, a szczególnie wizja, ich usunięcia, spawy trochę niezdarnie zrobione.

Według niektórych dziwnie zaczynam, bo od wieży itp. jak już znam konstrukcję, jak w tym przypadku to zazwyczaj składam kilka "sekcji" osobno i później reszta do kupy.

Dobra teraz koniec gadania zdjęcia:

Początki prac nad fakturą odlewu na wieży[do poprawki]

6d72f0abed154578med.jpg

b9d2616dc5c60f4cmed.jpg

Osłona transmisji

fa8082e1767ebff6med.jpg

Jeżeli chodzi o fakturę odlewu to na dużych powierzchniach, nakładam cienką warstwę szpachlówki Wamod i od razu, dziubie starą szczoteczką do zębów lub starym twardym"szczeciniakiem" jeśli zbyt gruba wydaje się faktura to papier i jechane :P i ew. sufarcer500 by równo było,szpachlówka wamodu jest najlepsza do tego, próbowałem z innymi i efekty nie były zadowalające.

Małe powierzchnię traktuję nitro.

Osłona silnika:

I tu mam pewien problem, bo robię wersję m4a2 i według tego zdjęcia:arrow:

8d9a84b52f833e87med.jpg

Wiadomo wybrałem trzeci typ [w pierwszym rzędzie]

a Italeri oferuje bardo podobną osłonę,

5f585c122b82d18bmed.jpg

tyle że z "bonusowym" korkiem na tylnej części pokrywy, i nie wiem czy to usunąć czy może tak zostać?

A i jeszcze jedno pytanie, w zestawie mam koła jezdne "pełne" i z wyżłobieniami, i nie wiem które użyć do tej mojej wersji?

Dziś prawdopodobnie skończę robić fakturkę, i wieżę kompletować, może nawet jakieś blachy przykleję?

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

Ps. przepraszam jeszcze za fotki, uczę się...

Edytowane przez Gość

Czekam na rozwój wydarzeń i życzę powodzenia Kamilu Very Happy

Oj będzie potrzebne, projekt strasznie idzie powoli, blachy mnie trochę denerwują, albo i nie same blachy tylko brak odpowiednich narzędzi do ich zaginania...

jutro postaram się wrzucić parę fotek z postępu prac.

Pozdrawiam

fakturę odlewu to na dużych powierzchniach, nakładam cienką warstwę szpachlówki Wamod i od razu, dziubie starą szczoteczką do zębów lub starym twardym"szczeciniakiem" jeśli zbyt gruba wydaje się

Ciekawe ciekawe... Nawet w tak ogromnej skali (1/35) jakoś ten sposób nie bardzo mi się widzi... To na zdjęciach to masakra jakaś w każdym razie...

Ale, pracuj pracuj ....

Pozdrawiam

fakturę odlewu to na dużych powierzchniach, nakładam cienką warstwę szpachlówki Wamod i od razu, dziubie starą szczoteczką do zębów lub starym twardym"szczeciniakiem" jeśli zbyt gruba wydaje się

Ciekawe ciekawe... Nawet w tak ogromnej skali (1/35) jakoś ten sposób nie bardzo mi się widzi... To na zdjęciach to masakra jakaś w każdym razie...

Ale, pracuj pracuj ....

Pozdrawiam

Dlaczego nie bardzo się widzi?

Masakra? Za grubo? Jak na razie mi ten sposób, jak najbardziej odpowiada, daje mi takie efekty które najbardziej mi się podobają, próbowałem kiedyś z klejami CA[wg. mnie dobry sposób do "siedemdwójki"], i z nitro ale żaden z tych dwóch nie dał mi takiego efektu, jak ten.

Zbudujemy, ocenicie, wyciągnę konsekwencję i robię następnego shermana

jutro postaram się wrzucić parę fotek z postępu prac.

Jednak już nie zrobię zdjęć, jest już za ciemno jak wracam do domu, a przy sztucznym oświetleniu zdjęcia raczej nie najlepsze wychodzą...

Pozdrawiam

A z tymi pokrywami silnika to jak w końcu ?

Jest wszystko dobrze, faktycznie nie zauważyłem tego kolejnego korka, tylko nie jestem pewien, czy powinno iść łączenie blach na tym korku czy nie, bo nie jestem pewien... może ktoś kompetentny się wypowie?

Dlaczego nie bardzo się widzi?

Masakra? Za grubo? Jak na razie mi ten sposób, jak najbardziej odpowiada, daje mi takie efekty które najbardziej mi się podobają, próbowałem kiedyś z klejami CA[wg. mnie dobry sposób do "siedemdwójki"], i z nitro ale żaden z tych dwóch nie dał mi takiego efektu, jak ten.

Moim zdaniem za grubo. I czemu tak nierównomiernie ta szpachla? Jaki efekt z tego, że ją zeszlifujesz?

Zresztą te wżery od nitro też są chyba za grube. Wiem jak to jest: "na oko" ciągle się wydaje za małe ale oko nas oszukuje.

Przypatrz się zdjęciom, a jeszcze lepiej ustaw obok figurkę i zrób zdjęcie. Takiej wieży moim zdaniem nie wypuściliby z odlewni jako zdefektowaną.

Na osłonie transmisji faktura dużo lepsza.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Moim zdaniem za grubo. I czemu tak nierównomiernie ta szpachla? Jaki efekt z tego, że ją zeszlifujesz?

To był początek walki z szpachlówką Wamodu, nie od dziś wiemy że lubi się rozwarstwiać, po co przecieram papierem ściernym? A po to by wyszczuplić i załagodzić szpice, ostrości i wyrównać powierzchnię,

Dawno nie meldowałem postępów...

Zdjęcia z tygodnia prac:

M2 to dragon+RB+Eduard

DSC00367.JPG

DSC00368.JPG

myślę jeszcze nad jedną-dwoma warstwami, lekko rozcieńczonego surfarcera 500 żeby załagodzić w niektórych miejscach te dziury, bo faktycznie trochę duże, i trochę szlifowanka, ale efekt ogólnie mi się podoba.

DSC00369.JPG

DSC00370.JPG

DSC00371.JPG

DSC00372.JPG

DSC00373.JPG

DSC00373.JPG

DSC00375.JPG

DSC00376.JPG

DSC00377.JPG

DSC00378.JPG

DSC00379.JPG

układy jezdne to w większości dragon, mniej się namęczyłem przy obróbce, i nie było jam skurczowych

Skończyłem już kurs, więc może będę miał więcej sił i ochoty na dalszą walkę z shermanem...Idzie jak krew z nosa, ale jakoś brnę do przodu

Pozdrawiam

Hmm, trochę chyba przesadziłeś z tą fakturą:

Faktycznie... za dużo warstw szpachli, jak toTankRed1070 oko ludzkie oszukuje, ciągle wydawało mi się, że będzie ok. Już poprawiam :]

Na osłonie transmisji i na wieży jest za grubo? czy tylko na wieży?

uważam, że za grubo, lukaj do działu : Foto Tank (Walkaround 1:1 u mnie na stronie) część zamieściłem na forum. Uzbierało mi się tam trochę szczegółowych zdjęć.

• 2 weeks later...

skala72Dzięki za fotki, na pewno się przydadzą, tym bardziej że w niedalekich planach mam zamiar zbudować tego shermana.

Powoli ale do przodu, czyli postęp prac: faktura już chyba lepsza, ale jeszcze nad nią po pracuje, oczywiście wydech jest przyklejony na maskol, tak o do zdjęcia.

DSC00386.JPG

DSC00387.JPG

DSC00390.JPG

DSC00391.JPG

DSC00392.JPG

DSC00393.JPGMa ktoś może zdjęcie pustego zasobnika na gąsienice? Jeden chcę zrobić pusty a drugi pełny i nie wiem czy ta górna poprzeczka też musi być, bo Edek zrobił tą ramkę, ale właśnie bez górnej poprzeczki.

DSC00397.JPG

Pozdrawiam Kamil

skala72Dzięki za fotki, i za to że chociaż ty oglądasz ten wątek ;) niestety nie mogę dziś zrobić zdjęć. pogoda(jak na pierwszy dzień wiosny) okropna, pochmurno i jakoś tak szaro...nie mam za dobrego światła na zdjęcia. a przy lampce wychodzą jakby chciały a nie mogły ;/

Pomalowałem gąsienice które będą na bokach wieży, i tu mam pytanie, czy one rdzewiały tak bardzo? bo wydaje mi się że nie, choć w warunkach dużej wilgotności powietrza, słońca itp. mogły nachodzić rdzą, albo chociaż jakimś nalotem. prosiłbym o jakieś zdjęcia możliwie kolorowe. bo w necie nie bardzo mogłem znaleźć, a dokumentacja zdjęciowa którą mam jest głównie czarno-biała, a na wieży przeważnie są siatki maskujące, i gałęzie. mało jest dodatkowego dopancerzenia ;)