Ironkamil Napisano 8 Lutego 2010 Share Napisano 8 Lutego 2010 Witam, to mój pierwszy wątek warsztatowy, więc proszę o wyrozumiałość, Model dosyć znany, inbox jest gdzieś na forum, dodatki: To zestaw do waloryzacji kaemu 0,5 cal M2 Browning, lufa do 0,3 cal M1919, lufa do działa 75mm, I zestaw eduard'a dedykowany do tego modelu. Fotki z dzisiejszego dnia pracy wrzucę jutro jak wrócę z praktyk... Prosiłbym o jakieś sugestie, rady gdzie i na co trzeba zwrócić uwagę przy budowie. Pozdrawiam Kamil Ps. Malowanie pudełkowe Iwo Jima '45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 (edytowane) Przepraszam, że wczoraj się leniłem ale, praktyki wyssały ze mnie wszystkie siły... a to jeszcze prawie trzy tygodnie kursu... Po pierwszych minutach ramkami, przyznam się szczerze, że jestem miło zaskoczony w pudełku znajdują się części do zrobienia jednej z dwóch wersji, z przystosowanych dla piechoty morskiej, ale z drugiej strony, ilość jam skurczowych, wypychaczy i ich rozmieszczenie, przeraża mnie, a szczególnie wizja, ich usunięcia, spawy trochę niezdarnie zrobione. Według niektórych dziwnie zaczynam, bo od wieży itp. jak już znam konstrukcję, jak w tym przypadku to zazwyczaj składam kilka "sekcji" osobno i później reszta do kupy. Dobra teraz koniec gadania zdjęcia: Początki prac nad fakturą odlewu na wieży[do poprawki] Osłona transmisji Jeżeli chodzi o fakturę odlewu to na dużych powierzchniach, nakładam cienką warstwę szpachlówki Wamod i od razu, dziubie starą szczoteczką do zębów lub starym twardym"szczeciniakiem" jeśli zbyt gruba wydaje się faktura to papier i jechane :P i ew. sufarcer500 by równo było,szpachlówka wamodu jest najlepsza do tego, próbowałem z innymi i efekty nie były zadowalające. Małe powierzchnię traktuję nitro. Osłona silnika: I tu mam pewien problem, bo robię wersję m4a2 i według tego zdjęcia:arrow: Wiadomo wybrałem trzeci typ [w pierwszym rzędzie] a Italeri oferuje bardo podobną osłonę, tyle że z "bonusowym" korkiem na tylnej części pokrywy, i nie wiem czy to usunąć czy może tak zostać? A i jeszcze jedno pytanie, w zestawie mam koła jezdne "pełne" i z wyżłobieniami, i nie wiem które użyć do tej mojej wersji? Dziś prawdopodobnie skończę robić fakturkę, i wieżę kompletować, może nawet jakieś blachy przykleję? Dziękuję za uwagę i pozdrawiam. Ps. przepraszam jeszcze za fotki, uczę się... Edytowane 10 Lutego 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysieke14 Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Model jak na razie wygląda bardzo ciekawie, chętnie będę obserwował Twój warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Tutajjest całkiem fajna stronka o pojazdach walczących na Pacyfiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 przecież na rysunku też jest korek na środku w tyle pokrywy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareek Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 przecież na rysunku też jest korek na środku w tyle pokrywy ? No właśnie, też chciałem to napisać. Czekam na rozwój wydarzeń i życzę powodzenia Kamilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 18 Lutego 2010 Autor Share Napisano 18 Lutego 2010 Czekam na rozwój wydarzeń i życzę powodzenia Kamilu Very Happy Oj będzie potrzebne, projekt strasznie idzie powoli, blachy mnie trochę denerwują, albo i nie same blachy tylko brak odpowiednich narzędzi do ich zaginania... jutro postaram się wrzucić parę fotek z postępu prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 18 Lutego 2010 Share Napisano 18 Lutego 2010 fakturę odlewu to na dużych powierzchniach, nakładam cienką warstwę szpachlówki Wamod i od razu, dziubie starą szczoteczką do zębów lub starym twardym"szczeciniakiem" jeśli zbyt gruba wydaje się Ciekawe ciekawe... Nawet w tak ogromnej skali (1/35) jakoś ten sposób nie bardzo mi się widzi... To na zdjęciach to masakra jakaś w każdym razie... Ale, pracuj pracuj .... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 fakturę odlewu to na dużych powierzchniach, nakładam cienką warstwę szpachlówki Wamod i od razu, dziubie starą szczoteczką do zębów lub starym twardym"szczeciniakiem" jeśli zbyt gruba wydaje się Ciekawe ciekawe... Nawet w tak ogromnej skali (1/35) jakoś ten sposób nie bardzo mi się widzi... To na zdjęciach to masakra jakaś w każdym razie... Ale, pracuj pracuj .... Pozdrawiam Dlaczego nie bardzo się widzi? Masakra? Za grubo? Jak na razie mi ten sposób, jak najbardziej odpowiada, daje mi takie efekty które najbardziej mi się podobają, próbowałem kiedyś z klejami CA[wg. mnie dobry sposób do "siedemdwójki"], i z nitro ale żaden z tych dwóch nie dał mi takiego efektu, jak ten. Zbudujemy, ocenicie, wyciągnę konsekwencję i robię następnego shermana jutro postaram się wrzucić parę fotek z postępu prac. Jednak już nie zrobię zdjęć, jest już za ciemno jak wracam do domu, a przy sztucznym oświetleniu zdjęcia raczej nie najlepsze wychodzą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mareek Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 A z tymi pokrywami silnika to jak w końcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 A z tymi pokrywami silnika to jak w końcu ? Jest wszystko dobrze, faktycznie nie zauważyłem tego kolejnego korka, tylko nie jestem pewien, czy powinno iść łączenie blach na tym korku czy nie, bo nie jestem pewien... może ktoś kompetentny się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Dlaczego nie bardzo się widzi?Masakra? Za grubo? Jak na razie mi ten sposób, jak najbardziej odpowiada, daje mi takie efekty które najbardziej mi się podobają, próbowałem kiedyś z klejami CA[wg. mnie dobry sposób do "siedemdwójki"], i z nitro ale żaden z tych dwóch nie dał mi takiego efektu, jak ten. Moim zdaniem za grubo. I czemu tak nierównomiernie ta szpachla? Jaki efekt z tego, że ją zeszlifujesz? Zresztą te wżery od nitro też są chyba za grube. Wiem jak to jest: "na oko" ciągle się wydaje za małe ale oko nas oszukuje. Przypatrz się zdjęciom, a jeszcze lepiej ustaw obok figurkę i zrób zdjęcie. Takiej wieży moim zdaniem nie wypuściliby z odlewni jako zdefektowaną. Na osłonie transmisji faktura dużo lepsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Moim zdaniem za grubo. I czemu tak nierównomiernie ta szpachla? Jaki efekt z tego, że ją zeszlifujesz? To był początek walki z szpachlówką Wamodu, nie od dziś wiemy że lubi się rozwarstwiać, po co przecieram papierem ściernym? A po to by wyszczuplić i załagodzić szpice, ostrości i wyrównać powierzchnię, Dawno nie meldowałem postępów... Zdjęcia z tygodnia prac: M2 to dragon+RB+Eduard myślę jeszcze nad jedną-dwoma warstwami, lekko rozcieńczonego surfarcera 500 żeby załagodzić w niektórych miejscach te dziury, bo faktycznie trochę duże, i trochę szlifowanka, ale efekt ogólnie mi się podoba. układy jezdne to w większości dragon, mniej się namęczyłem przy obróbce, i nie było jam skurczowych Skończyłem już kurs, więc może będę miał więcej sił i ochoty na dalszą walkę z shermanem...Idzie jak krew z nosa, ale jakoś brnę do przodu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Hmm, trochę chyba przesadziłeś z tą fakturą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 28 Lutego 2010 Autor Share Napisano 28 Lutego 2010 Hmm, trochę chyba przesadziłeś z tą fakturą: Faktycznie... za dużo warstw szpachli, jak toTankRed1070 oko ludzkie oszukuje, ciągle wydawało mi się, że będzie ok. Już poprawiam :] Na osłonie transmisji i na wieży jest za grubo? czy tylko na wieży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 uważam, że za grubo, lukaj do działu : Foto Tank (Walkaround 1:1 u mnie na stronie) część zamieściłem na forum. Uzbierało mi się tam trochę szczegółowych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 14 Marca 2010 Autor Share Napisano 14 Marca 2010 skala72Dzięki za fotki, na pewno się przydadzą, tym bardziej że w niedalekich planach mam zamiar zbudować tego shermana. Powoli ale do przodu, czyli postęp prac: faktura już chyba lepsza, ale jeszcze nad nią po pracuje, oczywiście wydech jest przyklejony na maskol, tak o do zdjęcia. Ma ktoś może zdjęcie pustego zasobnika na gąsienice? Jeden chcę zrobić pusty a drugi pełny i nie wiem czy ta górna poprzeczka też musi być, bo Edek zrobił tą ramkę, ale właśnie bez górnej poprzeczki. Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Looknij na te fotki: źródło: Wojciech J. Gawrych - Armor PhotoGallery #13- Sherman VC Firefly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 skala72Dzięki za fotki, i za to że chociaż ty oglądasz ten wątek ;) niestety nie mogę dziś zrobić zdjęć. pogoda(jak na pierwszy dzień wiosny) okropna, pochmurno i jakoś tak szaro...nie mam za dobrego światła na zdjęcia. a przy lampce wychodzą jakby chciały a nie mogły ;/ Pomalowałem gąsienice które będą na bokach wieży, i tu mam pytanie, czy one rdzewiały tak bardzo? bo wydaje mi się że nie, choć w warunkach dużej wilgotności powietrza, słońca itp. mogły nachodzić rdzą, albo chociaż jakimś nalotem. prosiłbym o jakieś zdjęcia możliwie kolorowe. bo w necie nie bardzo mogłem znaleźć, a dokumentacja zdjęciowa którą mam jest głównie czarno-biała, a na wieży przeważnie są siatki maskujące, i gałęzie. mało jest dodatkowego dopancerzenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Tu masz jeszcze jedno Źródło: TASCA ps. modele Tascki są dużo lepsze i dokładniejsze niż Dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 22 Marca 2010 Autor Share Napisano 22 Marca 2010 ps. modele Tascki są dużo lepsze i dokładniejsze niż Dragona. Tak, ale również są droższe, a jak narazie moje modelarstwo jest raczej niskobudżetowe więc modele firmy Tasca są jedynie obiektem westchnień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 ps. modele Tascki są dużo lepsze i dokładniejsze niż Dragona. Z wyjątkiem gąsienic, z których wystają sworznie i wyglądają jak stare italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 28 Marca 2010 Autor Share Napisano 28 Marca 2010 Dla tych co jeszcze oglądają: Blacharka na wieży skończona, teraz obładowanie kadłuba drobiazgami i lakiernia ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi